Η εντυπωσιακή αίθουσα όπου ο αυτοκράτορας Αδριανός έπαιρνε το πρωινό του

Η εντυπωσιακή αίθουσα όπου ο αυτοκράτορας Αδριανός έπαιρνε το πρωινό του Facebook Twitter
Άποψη της Βίλας Αντριάνα, στο Τίβολι. Φωτο: WIkimedia
0

Μια μαρμάρινη πλατφόρμα, περίτεχνα συντριβάνια νερού, αναδιπλούμενες γέφυρες. Έτσι κάπως ήταν η αίθουσα που ο αυτοκράτορας Αδριανός έπαιρνε το πρόγευμά του, μόνος ή με τους καλεσμένους του, και όπως φαντάζονται οι αρχαιολόγοι ένα πρόγευμα μαζί του θα ήταν ένα «σχεδόν θεατρικό θέαμα».

Όλα αυτά συνέβαιναν στην περίφημη Βίλα Αντριάνα, στην έπαυλή του στο σημερινό Τίβολι, που ήταν το καλοκαιρινό ανάκτορο του φιλέλληνα αυτοκράτορα και μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Η βίλα που εκτείνεται σε περιοχή 200 στρεμμάτων θεωρείται μέχρι και σήμερα το πιο λαμπρό Ρωμαϊκό ανάκτορο όλων των εποχών, ανάλογο με το μεταγενέστερο Παλάτι των Βερσαλιών. Χτίστηκε περίπου το 210 μ.Χ. και τελικά έγινε μόνιμη κατοικία για τον Αδριανό που δεν ήθελε να μένει στην αυτοκρατορική έδρα, στον λόφο Παλατίνο, στη Ρώμη.

Η αίθουσα πρωινού, που αποτελεί ένα μόνο μέρος των ανασκαφών που διαρκούν δεκαετίες, αυτήν τη φορά δείχνει ότι ο Αδριανός ήθελε να τρώει με στιλ, όπως αποκαλύπτουν οι Ισπανοί αρχαιολόγοι, που μαζί με τους Ιταλούς συναδέλφους τους ανασκάπτουν πόντο-πόντο την έκταση.

Η εντυπωσιακή αίθουσα όπου ο αυτοκράτορας Αδριανός έπαιρνε το πρωινό του Facebook Twitter
Η αίθουσα πρωινού αποτελεί ένα μόνο μέρος των ανασκαφών που διαρκούν δεκαετίες. Φωτό: Rafael Hidalgo Prieto/Pablo de Olavide University

Η αίθουσα του πρωινού είναι ένα από τα τριάντα κτίρια που έχουν βρεθεί μέσα στην έκταση, την ιδανική πόλη του Αυτοκράτορα που εμπνεύστηκε από την ελληνική, ρωμαϊκή και αιγυπτιακή αρχιτεκτονική για να χτίσει στη βίλα του ομοιώματα μνημείων που τον είχαν εντυπωσιάσει, όπως ένα αντίγραφο του Ναού της Αφροδίτης στην Κόρινθο, θέατρα, βιβλιοθήκες, κήποιυς, λουτρά, τεχνητές πισίνες, γκαλερί και ένα «παλάτι» που αποτελείται από πολλά δωμάτια με θέα σε μια μεγάλη κεντρική αυλή.

Στην αίθουσα του πρωινού οι επισκέπτες μπορούσαν να ξαπλώσουν σε κομψούς καναπέδες σε σχήμα U και να απολαύσουν ακριβά φαγητά και ποτά. Εκεί μπορούσαν να γευματίσουν σε ένα αποκλειστικό, πολυτελές περιβάλλον με τους ήχους του νερού και θέα στους περιποιημένους κήπους. Το φως πλημμύριζε την ημικυκλική αίθουσα μέσα από μεγάλα παράθυρα, ενώ η εξέδρα του φαγητού συνδεόταν με τέσσερις γειτονικές κρεβατοκάμαρες και τουαλέτες στολισμένες με πολύτιμους λίθους.

Σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο, λέει ο ερευνητής αρχαιολόγος Rafael Hidalgo Prieto. «Ο αυτοκράτορας ήθελε να δείξει πράγματα που θα καθήλωναν τον επισκέπτη, κάτι που δεν είχε δει οπουδήποτε αλλού στον κόσμο και που θα υπήρχε μόνο στη Βίλα Αντριάνα». Ο Αδριανός είχε δημιουργήσει εκτός από τεχνητές λίμνες και μια τεχνητή πλωτή οδό που αντιπροσώπευε τον ποταμό Νείλο και μια βρύση προς τιμήν του νεαρού εραστή του Αντίνοου, ο οποίος πνίγηκε στην Αίγυπτο το 130 μ.Χ.

Η εντυπωσιακή αίθουσα όπου ο αυτοκράτορας Αδριανός έπαιρνε το πρωινό του Facebook Twitter
Προτομή του αυτοκράτορα Ανδριανού. Φωτο: WIkimedia


Εκτός από την αίθουσα πρωινού υπήρχε και ένας άλλος εξωτερικός χώρος συμποσίων, που διέθετε ένα σιντριβάνι σε σχήμα κροκόδειλου, μεταξύ άλλων επιβλητικών χαρακτηριστικών.


Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι ο Αδριανός δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα του μεγαλείου που του χρησίμευε για να ενισχύει το καθεστώς του ως θεϊκού αυτοκράτορα της Ρώμης στα μάτια των υπηκόων του. Και η βίλα ήταν μια «μηχανή» που αντιπροσώπευε τον αυτοκράτορα ως θεότητα.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ιστορία μιας πόλης / Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ένας ναός που θυσιάστηκε για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών και μια τοιχογραφία που «έζησε» μέχρι να ξαναβγεί στο φως. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τους Γιώργο Μαστρογιάννη, υπεύθυνο του εργαστηρίου συντήρησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, και Γιάννη Παπαδόπουλο, διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά και καθηγητή αρχαιολογίας και φιλολογίας στο UCLA.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακατράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακαράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Γιατί η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ μέσα στον κυρίως πύργο και γιατί ο Όθωνας δεν επισκεπτόταν το κτήμα; Ο Βασίλης Κουτσαβλής «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα μνημεία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ