Tι ζητά η Τουρκία από την Ε.Ε για να συνεργαστεί στο Μεταναστευτικό

Tι ζητά η Τουρκία από την Ε.Ε για να συνεργαστεί στο Μεταναστευτικό Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET
1

Με σκληρούς όρους διαπραγματεύονται Τουρκία και Ε.Ε. όσον αφορά το μεταναστευτικό.

 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, που συναντήθηκαν χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, πίεσαν την Τουρκία, η οποία έχει γίνει πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, να βοηθήσει να σταματήσουν αυτές οι ροές μεταναστών.


"Καταλήξαμε σε συμφωνία για το ακριβές περιεχόμενο αυτού του σχεδίου δράσης", ανακοίνωσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από το συμβούλιο των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.


Οι Ευρωπαίοι "χαιρέτισαν" ένα σχέδιο βασισμένο σε "αμοιβαίες δεσμεύσεις", σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής. Όμως η πολιτική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις δεν σημαίνει ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς οι πιο ευαίσθητες λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν προς διαπραγμάτευση.


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα δύο ευρωπαίων Επιτρόπων οι οποίοι πήγαν εκεί για να προτείνουν βοήθεια στην Τουρκία προκειμένου να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες και να της ζητήσουν σε αντάλλαγμα να δεχθεί "επανεισδοχές" παράτυπων μεταναστών που έρχονται (στην Ευρώπη) προερχόμενοι από την Τουρκία.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Τουρκία απαιτεί βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η πλευρά του σχεδίου θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης "τις επόμενες ημέρες", υπογράμμισε ο Γιούνκερ. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό.


Προκειμένου να ανταποκριθεί στις τουρκικές απαιτήσεις, το "σχέδιο δράσης" διανοίγει την προοπτική μιας πιο γρήγορης διαδικασίας απ ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως ώστε να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.


Η Άγκυρα θέλει επίσης να "ανοίξουν νέα κεφάλαια" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ και να θεωρηθεί "ασφαλής χώρα" (της οποίας οι πολίτες δεν θα μπορούν να θεωρηθούν a priori πρόσφυγες) από τους Ευρωπαίους.

"Κρύος ιδρώτας"
"Δεν θα υπογράψουμε μια συμφωνία επανεισδοχής προτού εξασφαλίσουμε πρόοδο στο θέμα των θεωρήσεων διαβατηρίου στο χώρο Σένγκεν", προειδοποίησε χθες από την Τουρκία ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.


"Όμως η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων" προκαλεί "κρύο ιδρώτα σε ορισμένα κράτη μέλη", υπογράμμισε ευρωπαίος διπλωμάτης.


Δεν πρέπει να υπάρξει "φιλελευθεροποίηση χωρίς όρους με θεωρήσεις που θα μπορούν να δίνονται σε άτομα των οποίων δεν γνωρίζουμε ακριβώς την ταυτότητα", προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.


Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι θέλησαν να δείξουν καλή θέληση αποδεχόμενοι να συζητήσουν τη "ζώνη ασφαλείας" την οποία ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει πάνω από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.


Όμως "η παρουσία και η δραστηριότητα της Ρωσίας στη Συρία δείχνουν σε ποιο σημείο αυτή η ζώνη ασφαλείας θα είναι δύσκολη", προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής Ντόναλντ Τουσκ, υπενθυμίζοντας πως "η Ρωσία είναι πολύ ξεκάθαρα εναντίον αυτής της ιδέας".

"More for more"
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασαν, εξάλλου την ανησυχία τους για τις ρωσικές επιθέσεις στη Συρία. Αν και διχάζονται όσον αφορά τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια πολιτική μετάβαση, επαναβεβαίωσαν ότι συμφωνούν για το γεγονός ότι "δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στη Συρία" υπό την παρούσα κυβέρνηση.


Η δημιουργία μακροπρόθεσμα ενός "ευρωπαϊκού σώματος" συνοριοφυλάκων για τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων συζητήθηκε επίσης στη σύνοδο κορυφής.


Η Ουγγαρία θα δεχθεί ενισχύσεις περίπου 150 αστυνομικών από την Πολωνία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβακία για να τη βοηθήσουν στη φύλαξη των συνόρων της με τη Σερβία, ανακοίνωσαν χθες οι τέσσερις χώρες.


Η σύνοδος κορυφής υπενθύμισε επίσης τη συνεργασία που θέλει να αποκαταστήσει με τις χώρες του "Δρόμου των Βαλκανίων" που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες και, πιο μακριά, με την Αφρική.


Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις τους με τις αφρικανικές χώρες, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην αρχή "more for more" (περισσότερα για περισσότερα): αν θέλουν περισσότερη βοήθεια, αυτές οι χώρες πρέπει να διευκολύνουν την επιστροφή στο έδαφός τους των οικονομικών μεταναστών που στέλνονται πίσω από την ΕΕ.


Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής στη Βαλέτα στην οποία θα συμμετάσχουν οι χώρες της ΕΕ και οι αφρικανικές χώρες στη Μάλτα στις 11 και 12 Νοεμβρίου.


Προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη βοήθεια προς τις χώρες τις οποίες θέλει να κάνει εταίρους, στην Αφρική αλλά και τις γειτονικές της Συρίας χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε ταμείο που αναμένεται να συγκεντρώσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως τα κράτη-μέλη καθυστερούν να καταβάλουν τον οβολό τους παρά τις υποσχέσεις τους, δήλωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους ευρωπαίους ηγέτες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Δεν στέγνωσε ακομα το αιμα απο τα θυματα στην Αγκυρα κι οι Ευρωπαιοι πανε να ξεπλυνουν τον σουλτανισκο απο ολα τα εγκληματα που 'χει κανει. Υπαρχει ενα ρευμα για δημοκρατια στην ΤΟυρκια και το χει καταπνιξει, τωρα που θα επισκεφτει η Μερκελ την χωρα θα του δωσει περισσοτερη δυναμη και θα ξαναβγει στις εκλογες. Το παρακατω αποσπασμα ειναι απο τους χθεσινους Financial Times: “They are showering him with gifts. I have never seen the EU so forthcoming to Turkey, never. They’re producing everything. It is like Santa Claus has arrived.”