Το Ίδρυμα Τζένη Καρέζη, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με στόχο την ανάπτυξη του αντικειμένου της ανακουφιστικής φροντίδας γιά ασθενείς με καρκίνο και άλλες χρόνιες καταληκτικές και μη νόσους, εξέδωσε με αφορμή τα είκοσι χρόνια από το θάνατο της δημοφιλούς πρωταγωνίστριας, ένα εξαιρετικό άλμπουμ με φωτογραφίες της από ολόκληρη την καλλιτεχνική της πορεία, αλλά και με κείμενα δικά της και φίλων της.
Τα κόκκινα φανάρια του Βασίλη Γεωργιάδη, 1963
Ο γενικός γραμματέας του ιδρύματος, κ. Γιάννης Καζάκος, λέει στο εισαγωγικό του σημείωμα:
Πάνε κιόλας 20 χρόνια! Κι όμως είναι σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από εκείνον τον καυτό Ιούλη του 1992 που χάσαμε την Τζένη στην ακμή της δημιουργικής της ζωής.
Το πιο όμορφο κορίτσι του Ελληνικού Κινηματογράφου, ένα από τα πιο ταλαντούχα πλάσματα του ελληνικού θεάτρου, η γυναίκα με τα πιο εκφραστικά γαλάζια μάτια της μεγάλης και της μικρής οθόνης, η ηθοποιός με το πιο αναγνωρίσιμο προφίλ πέρασε από τον υπαρκτό κόσμο στον κόσμο της μνήμης, φτωχαίνοντας τα κινηματογραφικά πλατό και τα θεατρικά σανίδια και αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στις καρδιές των εκατομμυρίων θαυμαστών και θαυμαστριών της.
Ήταν η ηθοποιός που εμψύχωσε και ενέπνευσε γενιές Ελληνίδων που στην ανασυγκροτούμενη μεταπολεμική Ελλάδα πάλευαν να κερδίσουν τη θέση που τους ανήκε στην κοινωνία. Η Τζένη ενσάρκωσε τα όνειρά τους και τις ελπίδες τους με έναν τρόπο καθαρό και αφτιασίδωτο, στηριγμένο πάνω σε μια σπάνια επαγγελματική εντιμότητα και μια συμπαγή προσωπική ακεραιότητα.
Με ένα υγιές και αλάθητο καλλιτεχνικό ένστικτο, έβρισκε με κάθε της ρόλο τον τρόπο να μεταδίδει στο θεατή μια ακατάβλητη αισιοδοξία για τη ζωή, ένα μήνυμα διαρκούς αγώνα για το καλύτερο και το υψηλότερο. Στοιχεία που χαρακτήριζαν και την ίδια της τη ζωή. Σοβαρότητα, εργατικότητα, συνέπεια, αισιοδοξία, αγωνιστικότητα, ευρύτητα νου, σεμνότητα με αυτογνωσία, θεμιτή φιλοδοξία.
Αυτά τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της δουλειάς της και της ζωής της την κρατάνε όλα αυτά τα χρόνια ζωντανή στις καρδιές όχι μόνο των ανθρώπων που την γνώρισαν από κοντά και την θαύμασαν αλλά και των νέων γενεών που ήρθαν σε επαφή μαζί της μόνο μέσα από τους κινηματογραφικούς της ρόλους και, κατά ένα μυστηριώδη σχεδόν τρόπο, «υπέκυψαν» στην αλήθεια και τη γοητεία της…
Τζένη Τζένη του Ντίνου Δημόπουλου, 1965
Το άλμπουμ περιέχει σελίδες από τα αυτοβιογραφικά "Τετράδια Ζωής" της ίδιας της Καρέζη, και 14 κείμενα αγαπημένων της φίλων και συνεργατών, όπως ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Δημητρής Νανόπουλος, η Κυριακή Μυστακίδου, ο Θανάσης Νιάρχος, ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο Άγγελος Αντώνοπουλος, ο Γρηρόρης Βαλτινός, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Βάνα Πεφάνη, ο Γιώργος Μανιώτης, ο Γιάννης Κοντός, ο Φαίδων Πατρικαλάκης, ο Κώστας Σπιριούνης, ο Μάκης Πανώριος και ένα του γιού της Κωνσταντίνου Καζάκου.
Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, Ηρώδειο 1985
Το άλμπουμ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ - 20ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ διανέμεται από τις εκδόσεις Οδός Πανός, Διδότου 39 και Ιπποκράτους, 210-3616782
Την έκδοση επιμελήθηκε ο Θανάσης Θ. Νιάρχος. Η γραφιστική επιμέλεια είναι του Πέτρου Παράσχη.
Οι θεατρίνου της Τζένης Καρέζη, σε συλλογική σκηνοθεσία, 1979
σχόλια