Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται, μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί, πώς υπολογίζεται

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται, μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί, πώς υπολογίζεται Facebook Twitter
0

Του Κώστα Πλαγάκου από το think free

Στον ιδιωτικό τομέα ο υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων διέπεται από τις διατάξεις του Ν.1082/1980 καθώς και της υπ' αριθμόν 19040/7.12.1980 απόφασης του Υπουργείου Εργασίας. Από τις διατάξεις αυτές, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

Όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο δικαιούνται από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους:

  • Επίδομα εορτών Χριστουγέννων ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
  • Το Επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον υπόχρεο εργοδότη διήρκεσε ολόκληρη τη χρονική περίοδο, από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.
  • Από τους ανωτέρω μισθωτούς, εκείνοι που η σχέση εργασίας τους με τον υπόχρεο στην καταβολή του επιδόματος εορτών, δεν διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, δικαιούνται για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 (δύο) ημερομίσθια, ανάλογα εάν αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, για κάθε δεκαεννεαήμερo χρονικό διάστημα διάρκειας της εργασιακής σχέσεώς τους. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 19ημέρου δικαιούνται ανάλογο κλάσμα.

Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων

Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων μισθών ή ημερομισθίων την 10η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου ή την ημερομηνία λύσεως της εργασιακής σχέσεως.

Σε περίπτωση λύσης της σχέσης εργασίας πριν τη 10η Δεκεμβρίου, οι αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων είναι αυτές του χρόνου λύσης της σχέσης εργασίας. Σε περίπτωση σύναψης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή Διαιτητικής Απόφασης ή Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει αύξηση αποδοχών με αναδρομική ισχύ πριν την ημερομηνία λύσης της σύμβασης, θα πρέπει να καταβληθεί η διαφορά που προκύπτει και στο ποσό του Δώρου.

Τακτικές αποδοχές για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.), εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας τακτικά κάθε μήνα, ή κατ΄ επανάληψη περιοδικά, κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα του χρόνου.

Να υπογραμμίσουμε επιπλέον ότι το συνολικό ποσό του επιδόματος Χριστουγέννων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τον έναν μισθό γι' αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και τα 25 ημερομίσθια για εκείνους που απασχολούνται με ημερομίσθιο.

Στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο μισθωτός συνδεόταν με τον εργοδότη του κατά το χρονικό διάστημα από 1/5 έως 31/12 αλλά απουσίασε αδικαιολογήτως ορισμένες ημέρες ή έλαβε άδεια άνευ αποδοχών για κάποιες ημέρες, ή απουσίασε λόγω ασθένειας και έλαβε επίδομα ασθένειας από τον ασφαλιστικό του οργανισμό, οι ημέρες αυτές αφαιρούνται από το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων. Να επισημάνουμε ωστόσο ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενη απουσίαζε δικαιολογημένα πριν και μετά τον τοκετό, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις καθώς και ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.

Χρόνος καταβολής

Ο χρόνος καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων στους δικαιούχους είναι η 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Τα Δώρα Εορτών καταβάλλονται μόνο σε χρήμα και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος.

Επίσης, σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας 19040/7.12.1981 (άρθρο 10, παράγραφος 1) ο εργοδότης, μπορεί να παρακρατήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα από 21/12 έως 31/12, χωρίς να μπορεί να το καταβάλλει όμως αργότερα από την ημερομηνία αυτή.

Προσαύξηση αναλογίας επιδόματος αδείας

Στις τακτικές αποδοχές των μισθωτών βάσει των οποίων υπολογίζονται τα δώρα εορτών συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα αδείας. Αυτό σημαίνει ότι τόσο το Δώρο Χριστουγέννων όσο και το Δώρο Πάσχα είναι προσαυξημένα κατά:0,5/12=0,04166 (όπου 0,5 το επίδομα αδείας που είναι ο μισός μισθός και όπου 12 οι μήνες του έτους στους οποίους επιμερίζεται το επίδομα).

Παράδειγμα

Ο εργαζόμενος Νικόλαος Γεωργίου με μισθό 1.200,00 ευρώ απασχολήθηκε στην επιχείρηση «ΑΛΦΑ» από τις 1/6/2012 έως τις 30/9/2012 (122 ημέρες). Η αναλογία Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στις 122 ημέρες είναι 0,5137 (6,42 δεκαεννιαήμερα επί 2/25). Αυτό σημαίνει ότι το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούται ο εργαζόμενος ισούται με 1.200,00*0,5137=616,44. Σε αυτό το ποσό προσθέτουμε την αναλογία του επιδόματος αδείας, οπότε καταλήγουμε στο τελικό ποσό Δώρου Χριστουγέννων που ισούται με: 616,44*1,04166=642,12.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ