Σε επίπεδα-ρεκόρ η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

Σε επίπεδα-ρεκόρ η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική Facebook Twitter
0

Σε επίπεδα-ρεκόρ διευρύνθηκε η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, φτάνοντας στα  28,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 2 Οκτωβρίου, μέγεθος μεγαλύτερο από τον Καναδά και τη Ρωσία μαζί.

Πάντως ο Οργανισμός για το Κλίμα και τον Καιρό του ΟΗΕ αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η τρύπα θα συρρικνωθεί και πάλι.

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε το πρώτο σημάδι της ανάκαμψης του όζοντος, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην απαγόρευση του 1987 σχετικά με τα αέρια που προκαλούν τη μείωση της στοιβάδας.

Από τις 2 Οκτωβρίου πάντως, οπότε και καταγράφηκε το ρεκόρ, η τρύπα παραμένει στο ίδιος μέγεθος, σύμφωνα με στοιχεία της NASA.

«Αυτό μας δείχνει ότι το πρόβλημα της τρύπας του όζοντος εξακολουθεί παραμένει κιεμείς θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για αδικαιολόγητο συναγερμό», δήλωσε Geir Braathen, ανώτερος επιστήμονας του Τμήματος  Έρευνας.

Οι χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον, συμπεριλαμβανομένων των χλωροφθορανθράκων (CFC) χρησιμοποιούνται ευρέως στα ψυγεία και στα σπρέι, και απαγορεύθηκαν βάσει του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα  του ΟΗΕ ανέφερε ότι η συνθήκη θα εμποδίζει 2 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο από το 2030.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM