Το 2012, ας πάει με τον φελλό!

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Με φυσαλίδες φτηνές, φτηνότερες ή και πολύ ακριβότερες, οι πολίτες της γης σφραγίζουν τις ευχές τους κάθε νέο έτος, και εκτοξεύουν με το φελλό του καμπανίτη χαρά και μέθη μαζί με τα όνειρά τους για τη νέα χρονιά. Οι καημοί μεγαλύτεροι φέτος στην Δύση για κείνους που πληρώνουν ακριβότερα τις φουσκάλες, μαζί με το φελλό, αλλά ακόμη και εμείς, οι πιο νεόπτωχοι, δικαιούμαστε, στην φετινή Ανατολή, να πνίξουμε τους πανελλήνιους καημούς μας… στις σαμπάνιας τον αφρό!

Ο φελλός στο πέταγμά του όμως, μπορεί και να κοστίσει όσα κανένα γούρι δεν εύχεται. Γι αυτό και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, καταγράφοντας πλέον αμέτρητα δυστυχή περιστατικά,- με αιμορραγίες, τραυματισμούς, ρήξη τοιχώματος του ματιού, απο0κόλληση του αμφιβληστροειδούς κ.α.-, εξέδωσε Οδηγίες, των σοφών και εμπείρων γευσιγνωστών, για ασφαλές άνοιγμα της σαμπάνιας, για να μπορούμε ανέμελα να ευχηθούμε στα ποτήρια εις Υγείαν της Νέας Χρονιάς

Παρακολουθείστε το βίντεο

 

Κανόνας πρώτος

Με ιδανική την θερμοκρασία μεταξύ των 39 και 48 βαθμών, η σαμπάνια χρειάζεται κάποιες ώρες στο ψυγείο για να παγώσει, θυμίζει ο Douglass Miller, καθηγητής στο Culinary Institute of America στο Χάιντ Παρκ της Νέα Υόρκης.

Η κρύα σαμπάνια αφρίζει λιγότερο όσο σερβίρεται από το μπουκάλι. 

"Η σαμπάνια είναι το είδος που θέλει ποτήρι!", θυμίζει ο Μίλλερ, ως εξέχων ακαδημαϊκός της Οινολογίας.

 

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Κανόνας δεύτερος

Αποφύγετε τον συνωστισμό της παρέας γύρω από το μπουκάλι όταν το ανοίγετε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος.

Αφαιρέστε το λεπτό κάλυμμα που συνήθως είναι από πολυτελές αλουμινόχαρτο (της συσκευασίας του μπουκαλιού ) και δώστε προσοχή στο σύρμα, που με μεταλλική επίστρωση καλύπτει το φελλό. Κατά το πρότυπο των οινολόγων θα πρέπει να το γυρίσετε αριστερόστροφα περίπου 7 φορές για να το αφαιρέσετ.

 

Ο καθηγητής Μίλερ προσθέτει ότι χαλαρώνοντας το μεταλλικό κάλυμμα, είναι καλό να κρατάει κανείς ελαφρά τον φελλό για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εκτόξευση.

Το 2012, ας πάει με τον φελλό! Facebook Twitter

Κανόνας τρίτος

Κρατήστε το μπουκάλι σε μια γωνία 45 μοιρών, φροντίζοντας να ΜΗΝ στρέφεται σε κανένα πρόσωπο ή αντικείμενο που να απειλείται ως στόχος για ατύχημα.

"Η πετσέτα είναι ιδανική βοήθεια για να την κρατάμε πάνω στον φελλό, τόσο για να τον ελέγχουμε, όσο και γιατί αποτελεί μια πολύ καλή λαβή για κράτημα του μπουκαλιού, σύμφωνα με τον Μίλερ.

Κανόνας τέταρτος

(με τον οποίο μπορείτε και να εντυπωσιάσετε σαν τέλειος επαγγελματίας…)

Κρατήστε το φελλό με τα δάχτυλά σας και στρέψτε το μπουκάλι, όχι το φελλό. Καθώς γυρίζει το μπουκάλι, ο φελλός θα αρχίσει να χαλαρώνει,και φθάνοντας προς το τέλος θα διαπιστώσετε ότι αρχίζει να πετάγεται προς τα πάνω.

Σε αυτό το σημείο ο Miller πιέζει "λίγο περισσότερο προς τα κάτω " με τα δάχτυλα για να το ελέγξει.

Οι μεγάλες φυσαλίδες αναστατώνουν τη σαμπάνια, ειδικά, και διαταράσσουν την ιδιαίτερη χημεία της, επιμένει η Sara Dostert, επαγγελματίας «στα δωμάτια γευσιγνωσίας» του Korbel California Champagne στην Guerneville της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το British Journal of Ophthalmology, ο φελλός της σαμπάνιας εκτοξεύεται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, που από μια τυπική απόσταση ( 23 ίντσες), « χρειάζεται λιγότερο από 0,05 δευτερόλεπτα για να φτάσει στο μάτι»,

Όταν το μπουκάλι ανοίγει, η εσωτερική πίεση είναι πέντε έως έξι φορές μεγαλύτερη από την πίεση στο χώρο του δωματίου. Γι 'αυτό το λόγο και μπουκάλια σαμπάνιας έχουν τόσο χοντρά τοιχώματα – αιχμαλωτίζουν, στην πραγματικότητα την πίεση στο.χρυσό υγρό….

 Αμέσως μόλις ο φελλός εκτιναχθεί, η τεράστια ποσότητα του διαλυμένου αερίου στον καμπανίτη αρχίζει να διαφεύγει.

Για να μην σας χυθεί η σαμπάνια, πριν την σερβίρετε καν στο ποτήρι, σε καιρούς που κάθε σταλιά Είναι πολύτιμη,, μπορείτε περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα πριν τη σερβίρετε στα ποτήρια.

 

Μαζί με τις ευχές μας για sparkling Τύχη, και ακλόνητη Υγεία το 2013, -μια και το μπουκάλι φέτος μπορεί να ανοίξει και μόνο…σε.virtual(!)- θυμίζουμε, «για το καλό»,… το πώς «ηχεί» ιδανικά για σεβαλιέ και οινολόγους ο φελλός, όταν «εγκαταλείπει και λυτρώνει» τη σαμπάνια για την απόλαυσή μας.

«Ακριβώς ένα μικροσκοπικό μικρό σφύριγμα, είναι το μόνο που θέλουμε.», λέει η Σάρα Ντόστερτ, για να προσθέσει «σαν ένα γεμάτο, σκαστό φιλί»….!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια