Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ; Facebook Twitter
Το πάντελ χρειάζεται τετράδα· μπορεί να είστε παρέα ή εντελώς άγνωστοι μεταξύ σας – δεν παίρνει πολύ για να γνωριστείτε και να αρχίσετε να περνάτε καλά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Στο Χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι τα τέσσερα ξαδέλφια μου κανόνιζαν (μπροστά μου) να πάνε να παίξουν πάντελ και τσακώνονταν ποιος θα παίξει με ποιον. Η νέα συνάδελφος, πριν έρθει στο γραφείο, πάει και παίζει σε ένα γήπεδο εκεί κοντά. Το βρίσκει φοβερά αναζωογονητικό, τη βοηθά να προσγειώνεται στην καθημερινότητα με χαρά και ενθουσιασμό. Η κολλητή μου από το σχολείο μού είπε στο τηλέφωνο ότι δεν μπορεί να βγει το Σάββατο γιατί έχει κανονίσει ένα πάντελ.

Γενικώς, γίνεται ένας χαμός. Αναρωτιέμαι αν αφορά μόνο τον δικό μου κύκλο ή είναι μια τάση. Ψάχνω λίγο αρχικά online. Το ίντερνετ με πληροφορεί ότι το πάντελ μετρά περισσότερους από 30 εκατομμύρια παίκτες παγκοσμίως, είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα και η δημοτικότητά του έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, η Σερίνα Ουίλιαμς, ακόμα και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Mακρόν συγκαταλέγονται στους θαυμαστές αυτού του αθλήματος που συνδυάζει στοιχεία από το τένις και το σκουός.

Πλέον ανεβαίνει ραγδαία και στην Αθήνα. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι το επιλέγουν τόσο για άθληση όσο και για διασκέδαση, ενώ η δημιουργία νέων γηπέδων στην πόλη το καθιστά πιο προσιτό από ποτέ. Μπορώ να πω ότι όλο και πιο συχνά ακούω για κόσμο που παίζει με μανία αυτό το υβριδικό άθλημα.

Το πάντελ χρειάζεται τετράδα· μπορεί να είστε παρέα ή εντελώς άγνωστοι μεταξύ σας – δεν παίρνει πολύ για να γνωριστείτε και να αρχίσετε να περνάτε καλά. Είναι από τη φύση του παρεΐστικο άθλημα και φοβερή άσκηση για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αφού κάνει πολύ καλό στο νευρικό σύστημα.

Αρχικά αναρωτιέμαι γιατί έχει γίνει αγαπημένο άθλημα, σε σημείο που ο Νόβακ Τζόκοβιτς να εκφράζει έντονα την ανησυχία του σχετικά με την επίδρασή του στο τένις. Σε συνέντευξή του, προειδοποίησε ότι το τένις κινδυνεύει σε επίπεδο συλλόγων, καθώς η αυξανόμενη δημοτικότητα του πάντελ μπορεί να οδηγήσει στη μετατροπή των γηπέδων τένις σε γήπεδα πάντελ, επειδή οικονομικά αποδίδουν περισσότερο.

Προσπαθώντας να κατανοήσω το hype, αποφάσισα να πεταχτώ από το γήπεδο όπου πάει η συνάδελφός μου για να δω τι στα κομμάτια είναι αυτό για το οποίο μου μιλάνε όλοι. Μπαίνω σε έναν χώρο που η χρωματική παλέτα του είναι τόσο ζωηρή που αυξάνεται η ντοπαμίνη μου: έντονος, καταπράσινος τάπητας, δυνατό, ηλεκτρικό μπλε που με ξυπνάει, και γυάλινη περίφραξη σε κάθε γήπεδο. Είναι τόσο τέλεια όλα, σαν να βρίσκομαι σε βιντεοπαιχνίδι. Μήπως είμαι στο Sims; Μήπως στο Meta Universe;

Εκεί πετυχαίνω μια ομάδα τεσσάρων παιδιών με τον προπονητή τους. Όπως μου εξηγεί ο προπονητής, το πάντελ είναι εύκολο να το μάθεις. Από την πρώτη κιόλας προπόνηση ο ασκούμενος μπαίνει στο κλίμα του παιχνιδιού και το διασκεδάζει.

Επειδή είναι μικρότερος ο αγωνιστικός χώρος σε σχέση με εκείνον του τένις, δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις στο τρέξιμο. Στο πάντελ οι κινήσεις είναι πιο μικρές και πιο κοφτές. Όπως παρατηρώ, οι κινήσεις μοιάζουν με αυτές που κάνουμε όταν παίζουμε ρακέτες στην παραλία, αλλά εδώ επιτρέπεται η αναπήδηση της μπάλας και μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τον γυάλινο τοίχο.

Το πάντελ χρειάζεται τετράδα· μπορεί να είστε παρέα ή εντελώς άγνωστοι μεταξύ σας – δεν παίρνει πολύ για να γνωριστείτε και να αρχίσετε να περνάτε καλά. Είναι από τη φύση του παρεΐστικο άθλημα και φοβερή άσκηση (όπως και όλα τα αθλήματα με ρακέτα) για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αφού κάνει πολύ καλό στο νευρικό σύστημα. Τα παιδιά έχουν κλείσει το γήπεδο για μιάμιση ώρα. Θα κάνουν προπόνηση και στο τέλος θα παίξουν.

ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ; Facebook Twitter
Από την πρώτη κιόλας προπόνηση ο ασκούμενος μπαίνει στο κλίμα του παιχνιδιού και το διασκεδάζει. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ο Λεωνίδας Διαμαντόπουλος, που είναι ο προπονητής, μου εξηγεί πως για να ξεκινήσεις να παίζεις δεν χρειάζεσαι απαραίτητα προπονητή, αλλά, αν θες να εξελιχθείς, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις κάποια μαθήματα. Κάποιος που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2024 μου εξηγεί ότι κάτι που τον βοήθησε να μάθει κάποια βασικά πράγματα ήταν και το ότι παρακολουθούσε παιχνίδια άλλων. «Έβλεπα τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν και αυτό με ξεκλείδωσε».

Η Γιώτα μου εξηγεί: «Παίζω από τον Ιούνιο. Βασικά όλοι μου οι φίλοι μιλούσαν γι’ αυτό, μου πετάγονταν συνέχεια βιντεάκια στο TikTok και κατάλαβα ότι μου αρέσει. Μένω στο Καματερό, αλλά δουλεύω εδώ κοντά, οπότε το συνδυάζω. Ασχολούμαι με αθλήματα, κάνω διάφορα, αλλά με το πάντελ κόλλησα γιατί είναι πολύ παρεΐστικο και δεν χρειάζεται να ξέρεις κάποια σπουδαία τεχνική για να παίξεις και να το ευχαριστηθείς. Προσωπικά, το θεωρώ και φοβερή εκτόνωση. Επίσης είναι ευέλικτα τα ωράρια, δηλαδή το προσαρμόζεις στο πρόγραμμά σου εύκολα».

Η Χριστίνα συμπληρώνει ότι το πάντελ έγινε για εκείνη διασκεδαστικό από τη δεύτερη φορά που το δοκίμασε. «Από τη Γιώτα το έμαθα. Ήρθα, δοκίμασα, την πρώτη φορά δεν τρελάθηκα, αλλά είδα κάτι βιντεάκια στο YouTube και στο TikTok και έδωσα στον εαυτό μου μία ακόμα ευκαιρία. Είδα ότι πήγαινε καλύτερα και ένιωθα να το διασκεδάζω, οπότε κόλλησα. Εμείς ερχόμαστε κυρίως Σαββατοκύριακα γιατί μας βολεύει. Για μένα το πιο συναρπαστικό είναι όταν μου έρχεται η μπάλα, που αισθάνομαι τον ενθουσιασμό και ότι “το ’χω”, κι ας μην το πετυχαίνω τελικά. Με τη Γιώτα ερχόμαστε δύο φορές την εβδομάδα».

Ο Δημήτρης μου εξηγεί πως το βρίσκει πολύ διασκεδαστικό, το δοκίμασε με κάτι φίλους του και κόλλησαν γιατί έχει και το κομμάτι του fun, της εκτόνωσης και της γρήγορης απόφασης. «Οι στρατηγικές μας αλλάζουν ανάλογα με τη σύνθεση των ομάδων. Εγώ συνήθως έρχομαι εδώ και παίζω με τον Λάμπρο. Κάθε φορά που μας ματσάρουν με κάποιον συμφωνούμε μια τακτική, αλλά μπορεί να μη μας βγει, οπότε προσαρμόζουμε το παιχνίδι μας.

ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ; Facebook Twitter
«Προσωπικά, το θεωρώ και φοβερή εκτόνωση». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ; Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ; Facebook Twitter
«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στην αρχή έπαιζα εγώ άμυνα κι εκείνος επίθεση, τώρα πια αυτό έχει αντιστραφεί γιατί είδαμε ότι έτσι η ομάδα μας δουλεύει καλύτερα. Για το σημερινό παιχνίδι που παίζουμε με τα κορίτσια οι ομάδες θα μιξαριστούν κι αυτό θα είναι κάτι διαφορετικό για εμάς. Πάντως, το καλό είναι πως όταν δηλώνεις ότι θέλεις να παίξεις, ακόμα κι αν δεν βρίσκεις παρέα, σου βρίσκουν εδώ κάποια να είναι κοντά στο επίπεδό σου, έτσι παίζεις μιάμιση ώρα ξέγνοιαστος».

Ο Δημήτρης συμπληρώνει. «Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς». 

Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία το Ventaja Padel Courts, Μεγάλη του Γένους Σχολή 10, Άλιμος

Instagram: @Ventaja_Padel_Courts

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ