ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στην «Οδύσσεια» του Ρόμπερτ Γουίλσον

ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ: Στην «Οδύσσεια» του Ρόμπερτ Γουίλσον Facebook Twitter
2

Όταν διάβασα τις κακές κριτικές για την «Οδύσσεια» του Ρόμπερτ Γουίλσον, πείστηκα ότι η παράσταση θα μου άρεσε τρομερά. Ειδικότερα, όταν απέρριψαν την προσήλωση στην αισθητική, επικαλούμενοι την κατάντια του κέντρου της πόλης. Ωστόσο, αυτή η κατάντια είναι μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα της αισθητικής τυφλότητας. Αν είχαμε την ικανότητα να προσηλωθούμε στην αισθητική, η χώρα θα ήταν αλλιώτικη. Πρόκειται για ικανότητα και μάλιστα διόλου αφηρημένη: μου φαίνεται πως η αισθητική έπεται μόλις της ηθικής.

   

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η «Οδύσσεια» είναι ο Ρόμπερτ Γουίλσον. Οι υπόλοιποι συντελεστές, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, είναι απλώς διεκπεραιωτές που αναγράφονται στο πρόγραμμα της παράστασης προσχηματικά. Ο Γουίλσον έχει σκηνοθετήσει όχι μόνον μακροσκοπικά, αλλά και μικροσκοπικά. Αν μπορούσε, θα σκηνοθετούσε και τον στατικό ηλεκτρισμό. Οι ηθοποιοί αποστερήθηκαν από τη γνώση τους· δεν τους απέμειναν παρά μόνο το σχήμα του σώματος, η γυαλάδα των ματιών και το βράγχος της φωνής τους. Έτσι, δεν τίθεται ζήτημα πνευματικό, μα βιολογικό: πόσο τα μάτια είναι σκοτεινά, πόσο η φωνή ερεβώδης. Γι' αυτό, η Μαρία Ναυπλιώτου είναι καθηλωτική - όχι ως ηθοποιός, μα ως πλάσμα. Γι' αυτό, μέτριοι και καλύτεροι ηθοποιοί ισοπεδώνονται στο επίπεδο του «καλού».

Φαίνεται παράδοξο πώς καλύτεροι ηθοποιοί δέχθηκαν να θυσιαστούν, να δαμάσουν τις ικανότητές τους. Ασφαλώς, επειδή παρατηρείται παραδοξότητα, δεν σημαίνει ότι αυτή όντως υπάρχει. Κανείς ηθοποιός δεν θυσιάστηκε - όλοι έδειξαν εμπιστοσύνη στην προσήλωση στην αισθητική. Ή, έστω, στον μεγαλώνυμο σκηνοθέτη: ένα εκατομμύριο φαν του Έλβις δεν μπορεί να σφάλλουν. Και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ήταν η ανταμοιβή τους.

      

Παρότι πολύωρη, η παράσταση ήταν σφιχτότερη από οποιαδήποτε άλλη Οδύσσεια έτυχε να δω. Θεωρώ πως του Ομήρου του έλειπε ένας καλός editor. Στους περισσότερους συγγραφείς λείπει. Η θεατρική διασκευή είναι το αποτέλεσμα ενός συμπαθητικού editing του ομηρικού κειμένου, που σε ό,τι με αφορά θα μπορούσε να είναι ακόμη βαθύτερο. 

      

Και επιστρέφω στην αισθητική - την οποία, στην πραγματικότητα, δεν άφησα ποτέ. Η προσήλωση σ' αυτήν, η αισθητική αυστηρότητα, δεν συνεπάγεται συναισθηματική αυχμηρότητα. Αν αποδέχεται κανείς μια τέτοια σκέψη, είναι γιατί δεν έχει κλάψει ποτέ μπροστά σε έναν πίνακα ζωγραφικής· και ποτέ φύλακας μουσείου δεν του έχει προσφέρει διπλωμένο μαντήλι από λευκό μαλλί.

Αρχείο
2

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια