Τελικά ίσως το νόημα να μην βρίσκεται μόνο στις λέξεις που χρησιμοποιούμε, αλλά στον τρόπο και τον τόνο με τον οποίο τις εκφέρουμε ιδίως στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, όπως αποδεικνύει η από κοινού έρευνα επιστημόνων των Πανεπιστημίων της Γιούτα και της Ν. Καλιφόρνια, υπό την καθοδήγηση του ελληνικής καταγωγής, καθηγητή Παναγιώτη Γεωργίου.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες των δύο Πανεπιστημιακών σχολών κατάφεραν να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο ο οποίος είναι σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια που φτάνει το 79%, το μέλλον μιας σχέσης, ακούγοντας το ζευγάρι να μιλά και αναλύοντας τον τόνο της φωνής των δύο συνομιλητών.
Το πρόγραμμα, 'ακούει' προηχογραφημένες συνομιλίες ζεγαριών από συνεδρίες τους με συμβούλους σχέσεων και χρησιμοποιεί τεχνικές επεξεργασίας της ομιλίας που εστιάζουν στον τόνο, την ένταση, τις διακυμάνσεις στην χροιά - καθώς επίσης και λιγότερο ποσοτικά μέτρα, όπως τα "τρεμουλιάσματα" στη φωνή που τείνουν να προδίδουν αυξανόμενη συγκίνηση. Μετά από πολλαπλές ακροάσεις, διαφορετικών συνεδριών, ο αλγόριθμος καταφέρνει με ακρίβεια που ξεπερνά ακόμα και αυτή ενός έμπειρου ψυχολόγου, να προβλέψει το εάν η σχέση θα βελτιωθεί ή θα πάει προς το χειρότερο.
Όπως ανέφερε ο ιθύνων της έρευνας, Δρ. Παναγιώτης Γεωργίου, "Αναλύοντας μόνο μια περίσταση της συμπεριφοράς ενός ζευγαριού περιορίζει την αξία της παρατήρησης μας. Ωστόσο, εξετάζοντας πολλαπλά σημεία στο χρόνο και κοιτάζοντας τόσο το κάθε άτομο ξεχωριστά, όσο και την δυναμική της δυάδας βοηθά στον ακριβή εντοπισμό του πως θα εξελιχθεί η σχέση τους".
Η μελέτη καταδεικνύει μια αλματώδη εξέλιξη στον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές κατανοούν τους ανθρώπους και οι ερευνητικές ομάδες στοχεύουν στη δημιουργία προγραμμάτων που θα βοηθούν στην ανάλυση του προφορικού λόγου αλλά και της γλώσσας του σώματος, για να συνεισφέρουν στην συμβουλευτική σχέσεων, καταλήγει το δημοσίευμα του TheNextWeb.
σχόλια