Με αφορμή τη 14η Νοεμβρίου, που έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, το περιοδικό «Lancet» δημοσίευσε έρευνα, στην οποία αναλύονται τα ποσοστά και τα στατιστικά όσων πάσχουν από διαβήτη.
Τα αποτελέσματα δείχνου, ότι περισσότεροι από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2.
Και για τους δύο τύπους, τα ποσοστά αυξήθηκαν τόσο για τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, από περίπου 7% το 1990 σε περίπου 14% το 2022, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ασθενών με διαβήτη το 2022 (το 25% ή περισσότερο του πληθυσμού είχε διαβήτη) ήταν οι νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, οι χώρες που βρίσκονται στην Καραϊβική, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, όπως επίσης το Πακιστάν και η Μαλαισία.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά διαβήτη το 2022 έφτασαν το 11,4% στις γυναίκες και το 13,6% στους άνδρες. Η ίδια μελέτη υπερτόνισε έναν σημαντικό παράγοντα για την αύξηση των ποσοστών διαβήτη τύπου 2. Αυτός δεν είναι άλλος από την παχυσαρκία και την κακή διατροφή.
Διαβήτης: Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά θεραπείας
Τα χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη το 2022 σημειώθηκαν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης και της ανατολικής Αφρικής, για τα δύο φύλα και στην Ιαπωνία και για τις γυναίκες στον Καναδά.
Η θεραπεία του διαβήτη καταγράφηκε στάσιμη και σε χαμηλά επίπεδα σε χώρες που μαστίζονται από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, 445 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω με διαβήτη παγκοσμίως (το 59% των ασθενών) να μην έχουν λάβει θεραπεία το 2022.
Διαβήτης: Τα υψηλά ποσοστά θεραπείας
Στο Βέλγιο, το 86% των γυναικών και των 77% των ανδρών έλαβε θεραπεία και έτσι καθίσταται η χώρα που έχει αντιμετωπίσει καλύτερα από κάθε άλλη, τον διαβήτη. Σε ορισμένες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής μόνο το 5-10% των ενηλίκων με διαβήτη έλαβε θεραπεία το 2022.
Στη μελέτη υπογραμμίζεται η έκτακτη ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τον διαβήτη που επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση και την αποτελεσματική θεραπεία του στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ