Βολτάροντας στην Αθήνα του ‘60

Βολτάροντας στην Αθήνα του ‘60 Facebook Twitter
0

Είναι σαββατόβραδο και είμαστε όλοι έξω. Νέοι όλων των ηλικιών, έχουμε ξεχυθεί σε μπαρ, κλαμπ και κοσμικές ταβέρνες. Το ημερολόγιο γράφει 18 Δεκεμβρίου του 1965. Και αφού δεν έχουμε καμία agenda που να λέει αν #cuttypaizei στη πόλη, απλά βάζουμε τα καλά μας και παίρνουμε τους δρόμους.

Πρώτη στάση Φωκίωνος για να μαζευτεί η παρέα και να δούμε πού θα μας βγάλει σήμερα η νύχτα. Λέμε να αφήσουμε για τελευταίο σταθμό τελικά την Quinta, που αποτελεί ίσως το πρώτο μαγαζί που θυμίζει -αυτό που έχουμε σήμερα στο μυαλό μας ως- club, που βρίσκεται συγκεκριμένα στη Φωκίωνος 82. Εκεί συχνάζουν εγχώρια και διεθνή celebs όπως η Βουγιουκλάκη και ο Παπαμιχαήλ, αλλά αν είσαι τυχερός, μπορεί να πετύχεις και τον Ομάρ Σαρίφ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το μαγαζί θα φιλοξενήσει και πολλές κινηματογραφικές παραγωγές. Δεν είναι τυχαίο επίσης που εκεί έχει τραγουδήσει ο Λούτσιο Ντάλλα. Ο κόσμος έχει πλέον έναν αέρα κοσμοπολίτικο, γιατί όλοι θέλουν να διασκεδάσουν και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αύριο...

Βολτάροντας στην Αθήνα του ‘60 Facebook Twitter

Χάριν ιστορίας, στη δεκαετία του '60, ταβέρνες και κοσμικά κέντρα μαζεύουν τον περισσότερο κόσμο. Εκεί, είναι ένα σημείο συνάντησης των τάξεων, όπου η enfant gâté, ήτοι η αφρόκρεμα της πόλης, συνυπάρχει με τον οικοδόμο και τον εργάτη. Εμείς όμως επιμένουμε σε πιο ροκ και ποπ διάθεση καθότι είμαστε και λίγο «γιεγιέδες», παρατσούκλι της γενιάς του "She Loves You, Ye-ye-ye", που θέλουμε κυρίως το ξένο μας. Τα περισσότερα όμως συγκροτήματα παίζουν Κυριακή πρωί. Αυτή, θα είναι μια άλλη βόλτα. Οπότε;

Οπότε, θα επιστρέψουμε στην Κυψέλη και θα κάνουμε bar-ing όσο αντέξουν τα dancing shoes μας: θα ξεκινήσουμε από το «IGLOO» στην Ιωάννου Δροσοπούλου, θα συνεχίσουμε με το «VIFS» στην Κεφαλληνίας, στη συνέχεια όποιος αντέξει μπορεί να περάσει και από τον «CASANOVA» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και να κλείσει με το club του ξενοδοχείου ΑΚΡΟΠΟΛ απέναντι από το Πολυτεχνείο.

Κάποιοι έχουν ενστάσεις για την διαδρομή και προτείνουν μια στάση στην πλατεία Αμερικής για να δούμε τι νέο παίζει στα «HOBBY» και «BLUEBERRY HILL». Άλλοι θέλουν σίγουρα μια στάση στο «TOP HAT» στην Πατησίων, ενώ εμένα με βλέπω να πηγαίνω στο «WHISKY-A-GO-GO» του Green Park στη Μαυροματαίων, γιατί εκεί σήμερα έχω ακούσει ότι κάτι σίγουρα παίζει...

Ένας άλλος must προορισμός για νυχτερινές εξορμήσεις, είναι η Πλάκα. Είναι το μέρος που έχει αγκαλιάσει παραδοσιακά το αθηναϊκό nightlife για πάνω από μισό αιώνα και όχι τυχαία. Όλη η διανόηση, το εγχώριο και διεθνές καλλιτεχνικό jet set, βρίσκουν ένα live που ντύνει μουσικά, ιδανικά το βράδυ τους. Σε μια ξεχωριστή περίπτωση, κάποιοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον «Εγγλέζο που με την κιθάρα του έπαιζε παπάδες. Ο κόσμος δεν είχε ξανακούσει κάτι τέτοιο». Αν και μόλις είχε εγκαταλείψει τους «Yardbirds» μετά και την τεράστια επιτυχία τους «For you love» και έψαχνε ακόμα τον εαυτό του, ο Eric Clapton, έζησε για κάποιους μήνες στην Αθήνα. Τότε έπαιξε και με διάφορα ελληνικά συγκροτήματα, όπως τους «The Glands» και τους «Faces». Σημαντικότερη στιγμή μια κοινή εμφάνιση των «Juniors» με τους «Faces» σε σειρά συναυλιών αφιέρωμα με αφορμή ένα δυστυχές γεγονός, που κάνανε πάταγο.

Στα τέλη του 1965 επιστρέφει με τους «Bluesbrakers», στη μητρόπολη της μουσικής, που δεν είναι άλλο από το κοσμοπολίτικο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, μια βόλτα στο Σόχο, όπου η μουσική πρωταγωνιστεί σε κάθε γωνία της συνοικίας. Εκεί λοιπόν, η τζαζ μπαίνει λίγο στο περιθώριο, γιατί το ροκ εν ρολ έχει ήδη κάνει τη δική του επανάσταση και ήρθε για να μείνει.

Σήμερα, αν θες να κλέψεις μια στιγμή από τη μαγεία της εποχής, μπορείς να πας στο Buffalo Bar (δίπλα στην στάση μετρό Highbury), όπου παίζει μελωδίες του '60. Εκεί θα βρεις νοσταλγούς του ροκ εν ρολ, με το αντίστοιχο απαραίτητο για το feeling outfit και να γίνεις μέλος. Κι αν θες ακόμα περισσότερη μαγεία, όλο και #cuttypaizei, σε μία Αθήνα που αναβιώνει τη retro πλευρά της.

Η δεκαετία του 60, η μουσική της, η μόδα της, τα μαγαζιά της ακόμα και ο τρόπος σκέψης τα τελευταία χρόνια ζωντανεύουν μέσα από μία σύγχρονη ματιά. Όλοι μαζί γυρνάμε πίσω, φιλτράρουμε τα πιο όμορφα κομμάτια μιας αυθεντικής εποχής και τα κάνουμε άποψη, τέχνη και διασκέδαση και urban adventures απολαμβάνοντας Cutty Sark με πολύ retro διάθεσή!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Φωτορεπορτάζ / Η όχι τόσο «καθαρή και λαμπερή» Αθήνα του Χάρη Δούκα

Οι εικόνες των ξεχειλισμένων από σκουπίδια κάδων που αντικρίζει κανείς κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας θυμίζουν τις εποχές που απεργούσαν οι υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου. 
ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΫΦΑΝΤΗ
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
LIFO NEWSROOM
Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ

Οθόνες / Αίγλη Cinema: Το εμβληματικό θερινό του Ζαππείου επέστρεψε, καλύτερο από ποτέ

Μετρώντας πάνω από έναν αιώνα ζωής, το σινεμά του κέντρου με την προνομιακή τοποθεσία μάς περιμένει ξανά για προβολές σε ένα καταπράσινο σκηνικό, με εντυπωσιακό ήχο, φαγητό και ποτό που ονειρευόμασταν να βρούμε σε ένα κυλικείο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Παράνομη στάθμευση: Πώς βάζει φρένο στη λειτουργία της πόλης

Ρεπορτάζ / Παράνομη στάθμευση στην Αθήνα: Παρκαδόροι, τουριστικά λεωφορεία και αντικοινωνική συμπεριφορά

Η παράνομη στάθμευση είναι μία από τις βασικές αιτίες πίσω από το κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο της Αθήνας. Μια έρευνα για το χάος που δημιουργεί στους δρόμους της πόλης, για τους ελέγχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, γι' αυτά που σχεδιάζονται αλλά και για τους παράγοντες που κάνουν τη λύση της εξίσωσης ακόμη πιο δύσκολη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ