Darth Vader ο αγαπημένος κακός

Darth Vader ο αγαπημένος κακός Facebook Twitter
0

Η φιγούρα του είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική από όλους τους χαρακτήρες του σίκουελ. Το όνομά του Darth Vader ή Lord Vader. Είναι ο απόλυτα μοχθηρός αντι-ήρωας που δεν έχει καμία αίσθηση του καλού, της συμπόνοιας και του ελέους. Είναι αυτός που θέλει να κυνηγήσει, να αιχμαλωτίσει, να βασανίσει και ακόμα να σκοτώσει όποιον βρίσκεται στο δρόμο του για την κατάκτηση ή απαίτηση της Αυτοκρατορίας. Και είναι ένας από τους πολλούς λόγους που θα μας καθηλώσουν στο μεγάλο Star Wars αφιέρωμα των καναλιών Novacinema από τις 19 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου με αποκορύφωμα τη "Star Wars Day" στις 26 του μήνα. Μέχρι τότε αξίζει να θυμηθούμε πώς ο Darth Vader και οι υπόλοιποι ήρωες κατάφεραν να κατακτήσουν μία ξεχωριστή θέση στη cine ιστορία.

Η πρώτη τριλογία είναι ουσιαστικά η ιστορία της ηρωικής ανόδου και της τραγικής πτώσης της αλλοτινής σεβάσμιας φιγούρας του Τζεντάι Anakin Skywalker, ο οποίος μπαίνοντας στον κόσμο της σκοτεινής δύναμης, μεταμορφώνεται σε Darth Vader.

Darth Vader ο αγαπημένος κακός Facebook Twitter

Ο Darth Vader είναι ο πιο σημαντικός χαρακτήρας του Star Wars, που εμφανίζεται και στις έξι ταινίες. Αν και αρχικά υπήρξε Jedi, με ευθύνη να προστατεύει την ισορροπία της Δύναμης, τελικά έπεσε στην σκοτεινή της πλευρά με αποτέλεσμα να υπηρετεί την διαβολική Αυτοκρατορία του Σύμπαντος, ως το δεξί χέρι του Palpatine (aka Darth Sidious). 

Το Αμερικάνο Ινστιτούτο Κινηματογράφου, τον κατατάσσει ως τον τρίτο σπουδαιότερο κακό στην ιστορία του κινηματογράφου, πίσω από τον Hannibal Lecter (πρωταγωνιστής της ταινίας «Η Σιωπή των Αμνών») και τον Norman Bates (κεντρικός ήρωας της ταινίας «Ψυχώ»).

Darth Vader ο αγαπημένος κακός Facebook Twitter

Η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία άλλωστε ήταν μια Γαλαξιακή Δημοκρατία πριν οι σκοτεινές δυνάμεις την ηγηθούν και ο Vader κυνηγήσει μέχρι τελικού αφανισμού τους Jedi.


Στην πρώτη ταινία Star Wars (Ο πόλεμος των Άστρων), είδαμε τον Vader να επιχειρεί να ανακτήσει τα κλεμμένα σχέδια του Death Star καθώς και να ανακαλύψει την μυστική βάση της Επαναστατικής Συμμαχίας. Καταφέρνει να αιχμαλωτίσει την Πριγκίπισσα Leia, τον αρχηγό του Death Star, Grand Moff Tarkin και να καταστρέψει τον πλανήτη της Alderaan. Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπος με τον πρώην δάσκαλό του Obi-Wan Kenobi.

Μετά από τρία χρόνια και συγκεκριμένα το 1980, κυκλοφορεί το The Empire Strikes Back (Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται). Για τους πιστούς του Star Wars, είναι ίσως η καλύτερη ταινία της τριλογίας. Ο κακός Darth Vader ηγείται της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας, σε μία καταδίωξη του Luke Skaywalker και της Επαναστατικής Συμμαχίας. Ενώ ο μοχθηρός Vader κυνηγά μια ομάδα της Συμμαχίας, συγκεκριμένα την Πριγκίπισσα Leia, τον Han Solo και άλλους, ο Luke μετά από διάφορες περίεργες εξελίξεις καταφεύγει στον πλανήτη Ντάγκομπα όπου μελετά την Δύναμη με τον Δάσκαλο Τζεντάι Yoda. Όταν όμως η Αυτοκρατορία καταφέρνει μετά από πολύ κυνηγητό και αναθέσεις να αιχμαλωτίσει την ομάδα της Συμμαχίας και φίλους του Luke, αυτός βρίσκεται σε ένα δίλημμα. Να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και να γίνει ένας Τζεντάι, ή να αντιμετωπίσει τον σκοτεινό Vader και να απελευθερώσει την ομάδα του; Μεγάλα μυστικά θα αποκαλυφθούν σε αυτό το επεισόδιο...

Darth Vader ο αγαπημένος κακός Facebook Twitter

Η συνέχεια με την ταινία Return of the Jedi (Η Επιστροφή των Jedi) και ακόμα περισσότερες αποκαλύψεις αλλά και μεγαλύτερα δράματα. Δεν θα σας πω πως καταλήγει, γιατί είναι spoiler ακόμα και για όσους το έχουν δει, αλλά το έχουν με τα χρόνια ξεχάσει. Το βασικό θέμα αυτής της ταινίας είναι η σχέση των δύο μεγάλων πρωταγωνιστών Darth Vader και Luke Skywalker. Θα καταφέρει ο Lord Vader να πάρει στην σκοτεινή πλευρά τον Luke; Θα ενδώσει ο Luke στις απειλές για την Πριγκίπισσα Leia; Θα υποκύψει στις πιέσεις του Αυτοκράτορα να σκοτώσει τον Vader και να πάρει τη θέση του; Τις απαντήσεις θα τις δείτε στην οθόνη όσο και όποτε θέλετε. Tα κανάλια Novacinema από τις 19 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου θα μεταδίδουν μία ταινία κάθε μέρα από τις 6 συνολικά ταινίες, ενώ στις 26/12 θα πραγματοποιηθεί η "Star Wars Day", προβάλλοντας από το πρωί nonstop τις 6 ταινίες. Ακόμα όμως και αν δεν προλάβετε να απολαύσετε τον μεγάλο Star Wars μαραθώνιο, μπορείτε να προγραμματίσετε τον αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+ και να κρατήσετε τις ταινίες για πάντα στη cine συλλογή σας.

Λίγα λόγια για τον λιλιπούτειο «θεό» Yoda

Από την δεύτερη ταινία, εμφανίζεται για πρώτη φορά, μια ακόμα χαρακτηριστική φιγούρα του Πολέμου των Άστρων. Ο αγαπητός σε όλους Yoda, ηλικίας 900 χρόνων, μπορεί να είναι μικροσκοπικός στο μέγεθος αλλά μην σας ξεγελάει αυτό... είναι πολύ επιδέξιος στο lightsaber. Θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους Jedi, άγνωστης καταγωγής (ως προς το είδος) και προελεύσεως (ως προς τον πλανήτη). Ο Yoda, εκπαίδευε Jedi για πάνω από 800 χρόνια ως ο Μέγας Δάσκαλος του Jedi Council. Κατά την άνοδο της τυραννικής Αυτοκρατορίας, αναγκάστηκε να αυτο-εξοριστεί σε μυστικό μέρος, ώστε να μπορέσει να εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά των Jedi.

Darth Vader ο αγαπημένος κακός Facebook Twitter

Για τη δημιουργία αυτού του ήρωα, μαθαίνουμε ότι: Η φωνή του Yoda, είναι η φωνή του Frank Oz. Όσο για την ιδιαίτερη σύνταξη στη ροή του λόγου του, ειδικοί ακαδημαϊκοί, θεωρούν ότι είναι κατά ένα τρόπο ασύμφωνη αν και καταλήγουν ότι υπάρχει βασικά η ακολουθία: αντικείμενο – υποκείμενο – ρήμα (π.χ. Τηλεόραση εγώ βλέπω).

Για κάποιες από τις σκηνές που περπατάει στα Επεισόδια V και Ι, εμφανίστηκαν οι νάνοι ηθοποιοί Deep Roy και Warwick Davis, οι οποίοι δεν μπήκαν ποτέ στα credits της ταινίας. Όσο για την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του, ο make-up artist Stuart Freeborn, χρησιμοποίησε για το πρόσωπο του Yoda, κομμάτι του δικού του προσώπου και κομμάτι του προσώπου του... Albert Einstein!

The Empire Strikes Back: Μερικές πληροφορίες για την ταινία

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 21 Μαϊου1980. Είχε κέρδη πάνω από 538 εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο και ήταν η πιο επικερδής ταινία του 1980. Θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Το 2010, η ταινία επιλέχθηκε για συντήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου καθότι θεωρήθηκε πως είναι "πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική."

Darth Vader ο αγαπημένος κακός Facebook Twitter

The Return of the Jedai: Μερικές πληροφορίες για την ταινία

Για λόγους ασφαλείας, όταν η ταινία πήγε για επεξεργασία, την είχαν ονοματίσει Blue Harvest (από το Red Harvest του Dashiell Hammett). Αν πάτε στο λινκ www.blueharvest.com θα σας πάει αυτόματα στην επίσημη ιστοσελίδα του Star Wars. To Death Star II ήταν περίπου 460% μεγαλύτερο από το πρώτο. To TIE στο TIE Fighter βγαίνει από το Twin Ion Engine. Αρχικά, η ταινία είχε τίτλο «Revenge of the Jedi» (Η εκδίκηση των Τζένται) αλλά λόγω του καλού τους χαρακτήρα και σκοπού, το αλλάξανε. Ο πρώτος σκηνοθέτης που προτάθηκε για την ταινία ήταν ο David Lynch. Ο Lynch επειδή θεώρησε ότι ήταν κάτι που ταίριαζε περισσότερο σε έναν σκηνοθέτη τύπου Lucas, αρνήθηκε και αντ’ αυτής γύρισε το Dune (1984). Τα βήματα του Darth Vader έχουν ηχογραφηθεί στα υπόγεια τούνελς της Golden Gate Bridge προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το ηχητικό εφέ του απειλητικού βηματισμού.

Star Wars - Back To Back: Μερικές πληροφορίες για το αφιέρωμα

Τα κανάλια Novacinema από τις 19 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου θα προβάλλουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα τις 6 φανταστικές ταινίες Star Wars μέσα στα πλαίσια ενός μεγάλου αφιερώματος που θα κορυφωθεί στις 26 Δεκεμβρίου με τη "Star Wars Day". Μία ημέρα γεμάτη Starwars αφού από τις 5 το πρωί οι 6 ταινίες θα παίζουν back to back.  Άλλη μία ωραία ευκαιρία δηλαδή για να μεγαλώσουμε την ταινιοθήκη μας μέσω του αποκωδικοποιητή εγγραφής NovaBox+

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Baby Reindeer: «Αν περνάτε δύσκολες στιγμές, συνεχίστε να αγωνίζεστε και όλα θα πάνε καλά»

TV & Media / Baby Reindeer: «Συνεχίστε να αγωνίζεστε και τα πράγματα θα πάνε καλά» είπε στα Emmy ο δημιουργός της σειράς

«Πριν 10 χρόνια ήμουν πεσμένος και ξεπεσμένος, ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να φτιάξω τη ζωή μου» ήταν το μήνυμα του δημιουργού της σειράς, Ρίτσαρντ Γκαντ
LIFO NEWSROOM
Παρουσιάστρια του BBC «κόλλησε» στο κινητό και άρχισε να σκρολάρει on air για ένα ολόκληρο λεπτό

TV & Media / Παρουσιάστρια του BBC ήταν on air για ένα ολόκληρο λεπτό αλλά δεν το ήξερε και σκρόλαρε στο κινητό

Η 46χρονη Αννίτα ΜακΒέι κοκκίνισε εμφανώς όταν συνειδητοποίησε ότι οι μεσημεριανές ειδήσεις είχαν «παγώσει» για ένα ολόκληρο λεπτό και οι τηλεθεατές την έβλεπαν να είναι «κολλημένη» στο κινητό της
LIFO NEWSROOM