Γουέλκαμ φορ χολιντέι

Facebook Twitter
0

Δεν υπάρχειμεγαλύτερη ψευδαίσθηση απότο ότι στα νησιά χαλαρώνεις. Αργά ήγρήγορα, θα έρθει ο Αύγουστος να σεταράξει. Άνθρωποι κρέμονταν απόκαταστρώματα πλοίων, στοιβάζονταν σεπαραλίες, μάλωναν στο δρόμο με άλλουςοδηγούς, πάθαιναν υστερίες και χώριζανστη μέση του δρόμου, («ένα λάθοςκάναμε» έλεγε κλαίγοντας μιαΙταλιδούλα, που απ΄ό,τι κατάλαβα έκλεισεαπ' το ίντερνετ χάλια δωμάτιο, «τολάθος ήταν όταν σε παντρεύτηκα»ούρλιαζε εκείνος). Έπιναν μπόμπες κιέπαιζαν ξύλο για γκόμενες -που το επόμενοπρωί συνειδητοποιούσαν ότι δεν τουςάρεσαν καν- κάθονταν κατά λάθος πάνωστις μέλισσες του Αυγούστου, φώναζανότι γαμήθηκε το καλοκαίρι τους, έπεφτανσωρηδόν από μηχανάκια στους χωματόδρομους.Έκαναν δηλαδή αυτό που ονομάζουμε «διακοπές». Από εκεί που οιεπιχειρηματίες βαρούσαν μύγες καικολούσαν επιγραφή-ταμπέλα «Ενοικιάζεται»έξω απ΄το κατάστημά τους, είχαν ξαφνικάορδές κόσμου να εξυπηρετήσουν και ναβγάλουν μέσα σε ένα μήνα όλα τα σπασμένα.Και οι τιμές ανέβαιναν.

Ακόμη και οιφίλοι μου, ήρθαν κι αυτοί ξαφνικάστην Κέρκυρα. Όλοι. Οπότε μετακόμισαΑλβανία. Βρήκα ένα ωραιότατο στουντιάκιέξω από τους Άγιους Σαράντα, όπου θαμπορούσα να κοιμηθώ σαν άνθρωπος. Καιγια να μη χωρίσουμε με τον Ροντρίγκο τοέκανα, γιατί έτσι και μπαίνει ο Αύγουστοςσε νησί, να τα χαρτάκια με τηλέφωνα, ναοι προτάσεις, να τα κυνηγητά, πόσο νααντέξει ένα ζευγάρι και να μην αρχίσεινα μαλώνει; Βέβαια, από τη μέρα που τοναποχαιρέτησα με τις βαλίτσες, πάλι όλομπροστά του με έβλεπε (μια ώρα είναιΑλβανία-Κέρκυρα εν πλω). Εμφανιζόμουνστον Άσπρο Γάτο με χαβανέζικα πουκάμισα,καπέλο και γυαλιά κι έλεγα «εγκότουρίστα από Αλμπανία, εκντρομή ίρτα»αλλά με κάποιο τρόπο ο αδελφός μου μεαναγνώριζε. «Ok,δε μπαίνεις τώρα πίσω απ΄την μπάρα πουέχουμε πνιγεί στη δουλειά;». Όχι ότιη Αλβανία δεν είχε κλάμπινγκ. Είχε το«Φοίνιξ» λίγο πιο κάτω στην παραλία.Βαρούσε τέκνο 24 ώρες το 24ωρο. Καμιά σχέσηη χώρα με την τελευταία φορά που τηνεπισκέφτηκα (μόλις έπεσε ο Μπερίσα,ύστερα από εκείνο το θεματάκι με τιςπαρατράπεζες. Mπούκαρανοι πολίτες στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις,άνοιξαν τα κιβώτια με τα Καλάσνικοφ κιαλληλοσκοτώνονταν στους δρόμους, σφαίρεςαπό εδώ, πτώματα από εκεί, τι kitesurf καιμαλακίες, αυτές ήταν οι μόνες ενδιαφέρουσεςδιακοπές μου ever).Τώρα, μια απ' τα ίδια κι η Αλβανία,βαρεμάαααρα. Πρότεινα στους φίλους μου,για να μην νομίζουν ότι τους γράφω, ανθέλουν να νοικιάσουν το διπλανό σπιτάκιστα αλβανικά παράλια που είναι οικονομικάκαι ήσυχα, αλλά αυτοί με τίποτα. Κολλήματα.

Η Α γλίτωσετον Αύγουστο, θα έρχονταν τον Οκτώβριομε ιστιοπλοϊκό. Μαζί με τον Αύρα τουΉλιου και τον Μοίρη ξανά. «Μα πέρσισε όλο το ταξίδι ήσουν καθηλωμένη στοκατάστρωμα και ξερνούσες» τηςυπενθύμισα. «Τώρα θα έχεις κι έναμωρό να θηλάζεις και να αλλάζεις».«Μην ανησυχείς» έλεγε εκείνη,«πάντα τα καταφέρνω στα δύσκολα».Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καθόλουαυτογνωσία;

Ο Noodleήταν ο μόνος που δεν ήρθε Κέρκυρα. Δηλαδήμου ανακοίνωσε μια μέρα ότι ξεκινά ναέρθει μαζί με το πετσετάκι του (σ.σ. τοπετσετάκι που κουβαλά πάντα μαζί τουαπό μωρό, τη μεγαλύτερη σχέση της ζωήςτου) οδικώς από Θεσσαλονίκη - Ηγουμενίτσα,αλλά με κάποιο μυστηριώδη τρόπο βρέθηκεστη Βουλγαρία, οπότε έμεινε εκεί. Όχιότι ο Noodleείναι άχρηστος, όπως λένε όλοι. Μπορείνα χρησιμοποιηθεί σε πολλά. Ως κακόπαράδειγμα, ας πούμε.

Ο Φεράριαποφάσισε να πάει εκδρομήαυγουστιάτικα Παξούς κι Αντίπαξους.Πολύ κακή ιδέα. Τα δελφίνια χαλασμένα,το υδροπλάνο φουλ, ιστιοπλοϊκό καισκάφος ελεύθερο ούτε για δείγμα. Οπότεο Φεράρι και η παρέα του πήγαν με καραβάκι,από αυτά που νοικιάζουν τα τουριστικάγραφεία, κι αν είσαι από νησί ξέρεις ότιδεν πρέπει ποτέ να μπεις εκεί μέσα. Αλλάρωτούσαν μήπως τους απέφευγα καιαναγκάστηκα να πάω! Ντάλα ήλιος,Βουγιουκλάκη για μουσική υπόκρουση,στοιβαγμένοι τουρίστες που έλιωνανώρες κάτω απ΄τον ήλιο τα τιρκουάζ νεράτα είδαν από μακριά και σε ένα λιμάνιγεμάτο πετρέλαια ο καπετάνιος τουςείπε: «Φάιβ μίνιτς σουίμ. Άφτερίτιγκ». Είχε μια σφυρίχτρα και κάθεφορά που σφύριζε έπρεπε να πέφτει κιαπό ένας επιβάτης. Κρυφτήκαμε μέσα καιβλέπαμε ένα ντοκιμαντέρ με πολικέςαρκούδες! (Μάλλον ελλείψει aircondition στοκαράβι έβαζαν πολικές αρκούδες καιχιόνια στο DVDτου καραβιού για ψυχολογικούς λόγους).Κι ακούγαμε το διπλανό μας-Έλληνατουρίστα- να αφηγείται την ερωτικήιστορία του στο νησί στο φίλο του. «...Και τση λέω τση έρμης τση γκόμενας:Σίτιτι ντάααααουν!». Δεν μιλήσαμε,αλλά όλοι σκεφτήκαμε το ίδιο. Την έρμητην γκόμενα.

(συνεχίζεται)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ