Πεθαίνω για σένα

Πεθαίνω για σένα Facebook Twitter
0

Παρασκευή16/01

Βρίσκομαιοριζοντιωμένος στον καναπέ και βλέπωτο ταβάνι. Το πρωί γλίστρησα στονκαταπληκτικό πεζόδρομο της Πινδάρου -όσοι μένουν στην περιοχή γνωρίζουν πωςτα πλακάκια του συγκεκριμένου πεζόδρομουείναι «φονικά». Με την πρώτη βροχήμετατρέπονται σε γκιλοτίνες. Anyway,έπεσα, ακινητοποιήθηκα, με κουβάλησαντρεις ορόφους από τις σκάλες, φωνές,κακό, δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Τώρα,αφού τους έπεισα πως δεν χρειάζομαιγιατρό και είμαι περδίκι, χαροπαλεύωμόνος με τις γάτες. Καλύτερα. Εφευρίσκωέναν τρόπο να ισορροπήσω το βιβλίομπροστά στα μάτια μου και αρχίζω ναδιαβάζω κάτι. Είναι σίγουρο πως με αυτότο βιβλίο θα ξεχάσω τον πόνο. Πρόκειταιγια τη βιογραφία του AntoninCareme,του «σεφ των βασιλιάδων» ή του «βασιλιάτων σεφ», όπως τον αποκάλεσαν. Έζησε στοΠαρίσι της Γαλλικής Επανάστασης,γεννήθηκε από πάμπτωχους γονείς οιοποίοι τον παράτησαν στο δρόμο, επέζησεκαι βρέθηκε να εργάζεται για έναν καλόζαχαροπλάστη που τον εκπαίδευσε στηνπολύ λεπτή δουλειά της ζάχαρης, τηςκρέμας και της καραμέλας. Σιγά σιγάάρχισε να δείχνει το πραγματικό τουταλέντο και έγινε φημισμένος για ταpiècesmontées,μεγάλα αρχιτεκτονήματα τα οποία κοσμούσαντα μεγάλα τραπέζια, τα οποία τα έφτιαχνεμε καραμέλα και ζάχαρη. Παρθενώνες,πυραμίδες, ιστιοφόρα, παλάτια φτιαγμένααπό ζάχαρη ισορροπούσαν πάνω σε βουνάαπό μαρέγκες και σου γεμισμένα με κρέμαβανίλια. Ένα όνειρο δηλαδη. Ο Caréme βεβαίωςδεν έκανε μόνο αυτό. Ήταν ένας σπουδαίοςσεφ, μαγείρεψε για βασιλιάδες καιμεγάλους αριστοκράτες και ήταν αυτόςπου μέσα από τη δουλειά του επινόησετις βάσεις για αυτό που σήμερα αποκαλούμε«γαλλική κουζίνα». Το βιβλίο συμπεριλαμβάνειδικές του συνταγές αλλά και μερικά απότα μενού που δημιούργησε για τασημαντικότερα δείπνα στα οποία δούλεψεως μάγειρας. Το ζαλισμένο από ταμυοχαλαρωτικά κεφάλι μου γεμίζει μεεικόνες από αυτά τα δείπνα. Γιγαντιαίεςκουζίνες, μέρες προετοιμασίας, έναςστρατός από σεφ και ο Carémeσε ένα δωμάτιο γεμάτο πάγο να ετοιμάζειτα πιο περίτεχνα πράγματα με ζάχαρη.Σαράντα ορεκτικά, δέκα σούπες, δεκαπέντεψητά κρέατα με δεκαοκτώ συνοδευτικά,και πάει λέγοντας. Στον κόσμο τηςμαγειρικής θεωρείται θεός. Πέθανε απόπροβλήματα υγείας που προκλήθηκαν απότις αναθυμιάσεις της φωτιάς πάνω απότην οποία μαγείρευε. Παραγγέλνω πίτσαντιλίβερι και δεν μπορώ να ανοίξω τηνπόρτα στον τύπο που τη φέρνει. Απελπισία,ευτυχώς που υπάρχουν -στο μυαλό μουτουλάχιστον- κάτι πορτοκάλια γεμιστάμε ζελέ από φρούτα που έφτιαξε αυτός οκύριος...

Δευτέρα 19/01

Ακούω Μαργαρίτη,το «Πεθαίνω για σένα», από την ομώνυμηταινία. Σούπερ ιδέα για μια σούπερταινία. Πεθαίνω για Ελένη Ράντου. Είναιίσως η μοναδική γυναίκα κωμικός πουμπορείς να ταυτιστείς μαζί της. Θα δωκαι την ταινία. Εδω μαζεύονται δεκάδεςβιβλία μαγειρικής. Η Ελένη Ψυχούληέφτιαξε ένα βιβλίο για όσους θέλουν ναμαγειρεύουν γρήγορα. Σεφ, κριτικοίγεύσης, δημοσιογράφοι δίνουν εύκολεςκαι νόστιμες συνταγές για όσους έχουνένα θέμα με την κουζίνα. Είμαι κι εγώμέσα! Στην ίδια σειρά η Ντίνα Νικολάουγράφει ένα βιβλίο μαγειρικής με ελληνικέςσυνταγές, καταπληκτικό. Για όσους θέλουννα ξέρουν να φτιάχνουν κάποια ελληνικάφαγητά αυτό το βιβλίο είναι ιδανικό.Τέλος, ένα βιβλίο που έφερα από το Παρίσι.PierreHermé, Macarons. Είναι στα γαλλικά και δενκαταλαβαίνω λέξη, αλλά δεν με νοιάζει.Eίναιμια βίβλος για ένα από τα ωραιότεραγλυκά στον κόσμο. Είναι σίγουρο πως θαπέσει πολύς πειραματισμός μέχρι να τακαταφέρω, αλλά θα το κάνω. Μακαρόν βιολέτασου ‘ρχομαι!

Σας φιλώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ