Αρχείο

Αρχείο Facebook Twitter
0

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ
Οι Έλληνεςέγιναν οπαδοί της αποχής

Σε πολιτισμένοκλίμα διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές της7ηςΙουνίου. Οι μισοί Έλληνες κατανόησανεπιτέλους το βαθύτερο νόημα τωνευρωεκλογών και πήγαν στις παραλίεςγια να συναντήσουν τουρίστες από άλλεςευρωπαϊκές χώρες και να συζητήσουνδιεξοδικά μαζί τους για το ΣύμφωνοΣταθερότητας και την πολυπόθητη ευρωπαϊκήολοκλήρωση. Οι άλλοι μισοί Έλληνεςτραβήχτηκαν μέσα στο λιοπύρι σε άσχημακαι θλιβερά σχολεία για να ασκήσουν τοεκλογικό τους δικαίωμα, επειδή είναιτο μόνο δικαίωμα που τους έχει απομείνεικαι φοβούνται πως μπορεί να το χάσουνκι αυτό. Η αποχή των πολιτών από τιςκάλπες στηλιτεύτηκε από το σύνολο τωνΕλλήνων πολιτικών - για κάποιον ανεξήγητολόγο οι Έλληνες πολιτικοί θεωρούναδιανόητο να πηγαίνει κάποιος ψηφοφόροςσε μια παραλία με χρυσή άμμο καιγαλαζοπράσινα νερά, ενώ από την άλληθεωρούν απόλυτα λογικό να περπατάς πάνωσε σπασμένα πεζοδρόμια, γεμάτα κουράδεςσκύλων και σκουπίδια, για να φτάσειςστο σχολείο που ψηφίζεις. Νικητής τωνευρωεκλογών αναδείχτηκε το Κόμμα τηςΑποχής, αλλά δεν θα στείλει ούτε ένανευρωβουλευτή στο Στρασβούργο, μιας καιτα μέλη του είναι ανώτεροι άνθρωποι καιδεν επιθυμούν διακρίσεις και αξιώματα- είναι ικανοποιημένοι με μια ξαπλώστρακαι ένα παρεό. Η αποχή έχει προβληματίσεισοβαρά τα επιτελεία των κομμάτων, πουαδυνατούν να κατανοήσουν πώς η χώρα μας-έστω και καθυστερημένα- εναρμονίστηκεκαι σε αυτό τον τομέα με το ευρωπαϊκόκεκτημένο. Στελέχη των κομματικώνεπιτελείων ετοιμάζονται να κάνουνεπισκέψεις στις πλαζ της χώρας για νασυζητήσουν με τους λουόμενους τα αίτιαπου τους οδήγησαν στην αποχή από τιςκάλπες και στη συμμετοχή στην ηλιοθεραπεία.Έντονα προβληματισμένος με την αποχήείναι και ο Κώστας Καραμανλής, πουσκέφτεται να κάνει περιοδεία με μπανιερό.Η ανάλυση της συμπεριφοράς όσων επέλεξαννα μην ψηφίσουν είναι ιδιαίτερα δύσκολη,μιας και ο καθένας μπορεί να απείχε απότις εκλογές για διαφορετικούς λόγους,και δεν μπορεί να συγκριθεί με τησυμπεριφορά αυτών που ψηφίζουν σανκοπάδια Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επειδήδεν ξέρουν τι τους γίνεται. Πάντως, όσοιπροτίμησαν την αποχή αισθάνονταιιδιαίτερα κολακευμένοι αφού όλοιπροσπαθούν να αναλύσουν τη συμπεριφοράτους - είναι οι πρώτες εκλογές στιςοποίες οι πολιτικοί δεν ασχολούνται μεαυτούς που ψήφισαν αλλά με αυτούς πουδεν ψήφισαν. Το γεγονός έχει προκαλέσειφθόνο στους Έλληνες που πήγαν στιςκάλπες, επειδή αισθάνονται πως πιάστηκανκορόιδα - πολλοί απ' αυτούς σκέφτονταινα μην ψηφίσουν στις επόμενες εθνικέςεκλογές, μπας και βρεθεί επιτέλουςκάποιος να τους δώσει λίγη σημασία.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΩΝ
Σωστά τα exitpoll,λάθος τα εκλογικά αποτελέσματα

Το αποτέλεσματων ευρωεκλογών αμφισβητήθηκε έντονααπό τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, γιατίήταν διαφορετικό από τα exitpoll.Οι δημοσκόποι αρνούνται να παραδεχτούνπως έπεσαν έξω τα exitpollκαι υποστηρίζουν πως έπεσαν έξω ταεκλογικά αποτελέσματα. Η διαφορά τωνδημοσκοπήσεων εξόδου από τα εκλογικάαποτελέσματα αποδίδεται από τουςειδικούς στο γεγονός πως οι περισσότεροιψηφοφόροι ήταν ηλικιωμένοι και είχανΑλτσχάιμερ, οπότε δεν θυμόντουσαν τιψήφισαν και απαντούσαν άλλα αντ' άλλων.Οι δημοσκόποι ζητούν να καταργηθούν οιεκλογές, για να μη θίγεται το κύρος καιη αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΚΗ ΖΩΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Αντιδρά στομάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Προβλήματαστην ένταξη του μαθήματος σεξουαλικήςδιαπαιδαγώγησης στα δημοτικά σχολείαπροκαλεί η αντίδραση μιας ομάδας ιερέων.Οι ιερείς διαφωνούν με τη διδασκαλίατου μαθήματος της σεξουαλικήςδιαπαιδαγώγησης σε μικρά παιδιά και,με επιστολή που έστειλαν στη ΔιαρκήΙερά Σύνοδο, υποστηρίζουν πως είναικατορθωτή η εγκράτεια και η καθαρότηταμέχρι το γάμο - δεν έχουν άδικο οικληρικοί, με την προϋπόθεση βέβαια ότιθα παντρευτείς οπωσδήποτε μέχρι ταδεκαοκτώ σου, γιατί, διαφορετικά, μπορείνα λαλήσεις από την αγαμία και να αρχίσειςνα καθαρίζεις κόσμο. Στην επιστολή τουςοι ιερείς υποστηρίζουν ακόμα πως είναικατορθωτή και η δι'α βίου παρθενικήζωή, αλλά αποφεύγουν να διευκρινίσουνμε ποιον τρόπο θα γίνεται η αναπαραγωγήτου ανθρώπινου είδους - προφανώς, θεωρούναυτονόητο πως κανένας δεν μπορεί νααμφισβητήσει επιστημονικά την άμωμοσύλληψη. Ο υπουργός Παιδείας καιΟρθοδοξίας Άρης Σπηλιωτόπουλος αναζητείτρόπο για να ξεπεράσει τις αντιδράσειςτων ιερέων, χωρίς να δημιουργηθούνπροβλήματα στις σχέσεις του Κράτους μετην Εκκλησία. Η λύση που προωθείται -γιανα ξεπεραστεί οριστικά το πρόβλημα-είναι να ανατεθεί η διδασκαλία τουμαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησηςαποκλειστικά σε ιερείς. Τα τελευταίαχρόνια, πληροφορηθήκαμε με μεγάλη χαράπως πολλοί σεπτοί ιεράρχες μας έχουνέντονες και ποικίλες σεξουαλικέςδραστηριότητες, οπότε θα μπορούσαν -μετις πλούσιες σεξουαλικές τους εμπειρίες-να διαφωτίσουν και να ξεστραβώσουν τουςμικρούς μαθητές που δεν σκαμπάζουνΧριστό από σεξουαλικά θέματα.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Ο Τσιτσάνηςεμπνέει τον Αρχιεπίσκοπο

Ο ΑρχιεπίσκοποςΙερώνυμος βρήκε έναν πολύ έξυπνο τρόπογια να φέρει ξανά τους πιστούς κοντάστην Εκκλησία. Στην τελευταία τηςσυνεδρία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισενα επιτρέψει το κάπνισμα μέσα στιςεκκλησίες. Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο,η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιουςχώρους από την 1ηΙουλίου είναι μια χρυσή ευκαιρία γιατην Εκκλησία μας να κερδίσει τουςθεριακλήδες. Το χριστεπώνυμο πλήθος θαεγκαταλείψει τα «άκαπνα» καφέ και θαβρει καταφύγιο στις εκκλησίες, όπου θαντουμανιάζει στα στασίδια και θα σβήνειτα τσιγάρα στα μανουάλια. Η ιδέα ναεπιτρέπεται το κάπνισμα στης εκκλησίεςγεννήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο ενώ άκουγετη «Λιτανεία του μάγκα» του ΒασίληΤσιτσάνη - πιο συγκεκριμένα, μόλις άκουσετο στίχο «Μπαίνω μέσα στην εκκλησιά,στις στρογγυλές καμάρες και αρχινώ τιςτσιμπουκιές σαν να ‘τανε λαμπάδες».

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ