Ασκήσεις επαναφοράς στη λογική

Ασκήσεις επαναφοράς στη λογική Facebook Twitter
0

Όσο περνούσε ο καιρός, το αγόρι λαμπατέρ βυθίζονταν όλο και περισσότερο στην αυτολύπηση. «Γιατί αυτό σε μένα;», ρωτούσε και ξαναρωτούσε. Γιατί να έχει εκείνος τέτοιο βίτσιο, να κάνει το λαμπατέρ, και γιατί οι άλλοι να του φέρονται πλέον σαν ένα υποδεέστερο ον - δηλαδή αντικείμενο. Του έγραφα διάφορα για να τον κάνω να νιώσει καλύτερα. «Αν σεβαστείς τους άλλους, θα σε σεβαστούν κι εκείνοι - αλλά όχι πάντα». «Όλοι είμαστε σύνθετα, μοναδικά ανθρώπινα πλάσματα, με προτερήματα, ελαττώματα, κι ουδέτερα στοιχεία - προσωπικά το να έχω ουδέτερα στοιχεία με ενοχλεί». Αλλά το αγόρι λαμπατέρ βυθίζονταν στην αυτολύπηση γιατί είχε κυρίως πρόβλημα με τον εαυτό του - άσχετα αν του το δημιούργησαν οι άλλοι. Και πραγματικά δεν ήξερα τι να κάνω σε αυτήν την περίπτωση, γιατί συνήθως αντιμετώπιζα προβλήματα με αναγνώστες που βυθίζονταν στην αυτολύπηση γιατί είχαν ξεκάθαρα πρόβλημα με κάποιον άλλον. Ο οποίος τους εγκατέλειψε, τους πρόδωσε, τους φέρθηκε σκάρτα ή τολμούσε απλά να μην τους θέλει. Εκείνοι συνήθως με ρωτούσαν: «Σε μένα; Να το κάνει αυτό σε μένα;». Γιατί όχι σε σένα; Ο καθένας είναι ξεχωριστός για τον εαυτό του, αλλά όχι και για το σύμπαν. Έτσι, αν πιστεύεις αλήθεια ότι το σύμπαν συνωμοτεί για να σου δώσει αυτό που θες επειδή είσαι ξεχωριστός κι επειδή το σκέφτεσαι όλη μέρα, το μόνο που θα πάρεις είναι απ' τα τρία το μακρύτερο.

Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, δεν μας πληγώνουν οι άλλοι, εμείς πληγώνουμε τον εαυτό μας για τη συμπεριφορά των άλλων. Κι όσο το δουλεύουμε στο μυαλό μας, η αυτολύπησή μας μεγαλώνει, εκτοπίζοντας εντελώς τη λογική. Ωστόσο, ο dr Aris, πατωματζής, δημόσιες σχέσεις σε μπαρ κονσομασιόν κι ένας από τους τρεις συμβούλους μου, αν θυμάστε καλά -γιατί και οι sex editors έχουν σύμβουλους-, είχε βρει μια τρομερή άσκηση μείωση της αυτολύπησης κι επαναφοράς της λογικής για τις περιόδους που τραβάς κάποιο ζόρι με γκόμενο/α.

Άσκηση Μείωσης της Αυτολύπησης και Επαναφοράς της Λογικής: Κάθεσαι και γράφεις στίχους λαϊκών τραγουδιών που βρίσκεις στο ίντερνετ. Ξεκινάς με κάτι που ταιριάζει με την ψυχολογία σου, όπως  «σκοτάδι, πισσοσκόταδο, μαύρο σκοτάδι πίσσα, σκοτάδι είσαι σκοτεινό, σκοτοσκοτεινιασμένο, σκοτάδι κατασκότεινο, και βράδυ βραδιασμένο». Μετά πιάνεις και γράφεις κάτι από Καζαντζίδη, όπως «αν είν' η μοίρα μου σακατεμένη, δε φταίει ο κόσμος, ούτε κι εσύ. Ό,τι αγαπάω εγώ πεθαίνει, και ξαναρχίζω απ' την αρχή». Αφού κλάψεις πολύ επί τέσσερις συνεχόμενες ώρες και μπεις έτσι στο κυρίως μέρος της κάθαρσης (και επί τη ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού και προστασίας του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση), πηγαίνεις στα ελαφρολαϊκά τύπου Βανδή: «Περνώ και μόνη μου καλά, τα καταφέρνω μια χαρά». Επίσης τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γράψεις και δικούς σου στίχους, τύπου «δε μου έλειψες και θέλω να το ξέρεις, αλλά θέλω πολύ να σε δω να υποφέρεις». Ε, και στο τέλος σκέφτεσαι τι θα κάνεις από δω και πέρα αν εμφανιστεί νέος έρωτας και γράφεις στίχους απ' τα chart της εθνικής οδού και του συνόλου του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου, όπως: «Μωρό μου είσαι όργιο, σαν τον Άγιο Γεώργιο». «Απόψε έχω περίοδο, μα έχω κι άλλη δίοδο». «Σε βρίσκω πολύ κύριο, αλλά περνάω κλιμακτήριο». «Θέλω στο σώμα σου να μπω, να με χτυπάς με το σαμπώ».  Σε αυτό το σημείο συνειδητοποιείς ότι σίγουρα θα το 'χεις χάσει για να ασχολείσαι με όλα αυτά τα low, κι αρχίζεις να συνέρχεσαι. Οπότε όλη αυτή η παράλογη διαδικασία αποδεικνύεται μια πολύ καλή άσκηση ενίσχυσης της λογικής κι επαναφοράς από την καψούρα και την αυτολύπηση στον πραγματικό έξω κόσμο.

Tespa. Λέγαμε για το αγόρι λαμπατέρ. Δεν μπορούσε ούτε να στεριώσει σε σχέση. Όλα τα κορίτσια φρίκαραν μόλις καταλάβαιναν την ιδιαιτερότητά του. Τον αποκαλούσαν ανώμαλο, ψυχάκια, αρρωστάκι και freak, κι έφευγαν τρέχοντας. Τον είχε πάρει εντελώς από κάτω. «Είσαι τρελός;» του έλεγα. «Ποιος θα πει τι είναι νορμάλ και τι όχι;» και «αν θες να μάθεις, τέλη του '90 με παράτησαν πέντε άντρες διαδοχικά γιατί είχα τάσεις φυγής κι όλο ταξίδευα. Εγώ όμως δεν μου έριξα καμία αυτοαπόρριψη, επέμενα μέχρι θανάτου ότι είμαι ένα υπέροχο πλάσμα, άξιο να του αφοσιώσεις τη ζωή σου και να το περιμένεις να γυρίσει απ' το Κορακουρούμ. Αν συμφωνούσαν κι οι άλλοι μαζί μου, θα είχαν δίκιο».

Το αγόρι λαμπατέρ όμως κλείνονταν όλο και περισσότερο στον εαυτό του. Έφτασε στο σημείο να μη φλερτάρει καν πια, από φόβο μην τον ξανααπορρίψουν και ξαναπληγωθεί. «Αλλά έχετε ακούσει τι έπαθε κάποιος που, επειδή φοβόταν υπερβολικά τη ζωή, αποφάσισε να την περάσει στο κρεβάτι;» γράφει ένα ημερολόγιό που έχω και τα κείμενά του τα έχει γράψει ο ψυχολόγος δρ Γουίντι Ντράιντεν. «Σκοτώθηκε από μια σπασμένη σούστα στο στρώμα του»! «It's ok», μου έγραψε το αγόρι λαμπατέρ. «Έχω στρώμα νερού».

(συνεχίζεται)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ