Techno-lovers

Techno-lovers Facebook Twitter
0

Ένας αναγνώστης μού λέει να σταματήσω να γράφω για το αγόρι-λαμπατέρ, γιατί καίει πολύ ρεύμα. Έχει ένα δίκιο. Όλα πρέπει να τα σκεφτόμαστε και να μεριμνούμε πλέον όλοι μόνο για τη σωτηρία του πλανήτη. Κρίμα, γιατί η ιστορία του ήταν μια καλή αφορμή για να σας πω τόσα πολλά για εκείνη τη στιγμή σε μια σχέση που έχει χαθεί εντελώς το σεξουαλικό ενδιαφέρον κι ο έρωτας πνέει τα λοίσθια. (Επειδή θα σκάσω όμως, θα επανέλθω μόλις σωθεί ο πλανήτης). Tespa. Μετά τον χωρισμό της με το αγόρι-λαμπατέρ, η Νάντια πήδηξε και το υπόλοιπο Facebook, αναζητώντας ματαίως νέο σύντροφο. Εδώ που τα λέμε, οι σχέσεις είναι χρηματιστήριο. Κι αυτή την εποχή το χρηματιστήριο δεν πάει καλά, για πολλούς λόγους. Άρα, πρέπει να σταματήσεις να επενδύεις. Μέχρι τουλάχιστον να έρθουν καλύτερες εποχές για τις ανθρώπινες σχέσεις - και με την προϋπόθεση ότι θα ζεις ακόμη και θα είναι ο πισινός σου σε ένα descent επίπεδο.

Στην τεχνολογική κοινωνία οι σχέσεις έχουν επιπολαιότητα, όπως και όλες οι κοινωνικές επαφές. Τα φτιάχνεις με κάποιον που λέει ότι σε θέλει, στην πορεία εκείνος τα φτιάχνει και με άλλη, επιμένει ότι σε θέλει όμως, τα φτιάχνεις κι εσύ με άλλους δύο γιατί δεν ξέρεις τι άλλο να κάνεις, και στην ουσία κανείς δεν έχει αυτό που είναι «σχέση». Το να μοιράζεσαι δηλαδή τον εαυτό σου με έναν άλλον άνθρωπο. Νοιαζόμαστε πια να μάθουμε μόνο πώς λειτουργούν τα πράγματα κι όχι πώς θα απολαύσουμε μια πνευματική σχέση με τον κόσμο και τους άλλους ανθρώπους. Η τεχνολογία σε βοηθά για dates και για να διευρύνεις τον κύκλο σου, «αλλά το κόστος αυτού του ευρύτερου κύκλου είναι ότι χανόμαστε σε μια ατέρμονη θάλασσα επιλογών και πιθανοτήτων» γράφει ο Λου Μαρίνοφ στο Πλάτωνας, όχι Πρόζακ. «Χωρίς τα όρια που επιβάλλονταν κάποτε, δεν γνωρίζουμε πλέον πώς να εντοπίσουμε ή να αξιολογήσουμε πιθανούς συντρόφους. Έχουμε γίνει τόσο ανεκτικοί που έχουμε καταργήσει τα όρια στους περισσότερους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων». Είναι ok πια οι απιστίες, το σεξ με το date του κολλητού, το να μην ξέρεις τι θέλεις γιατί τα πάντα κινούνται με γρήγορο κι ενστικτώδη ρυθμό. Αλλά «αν ψάχνετε για κάποιον να θεμελιώσετε ένα σπίτι, θέλετε εκείνον που θα κάνει την πιο γερή, πιο στέρεα δουλειά, όχι αυτόν που θα την κάνει σε μια νύχτα» λέει ο Μαρίνοφ. Κι εδώ την πατάνε οι εραστές της τεχνολογικής εποχής.

Εγώ θυμάμαι που τα πράγματα ήταν απλά. Στο κολέγιο, όταν έμενες χωρίς γκόμενο, ξεκινούσες βέβαια να whore around μέχρι κάποιος να σε αγαπήσει ξανά - έτσι δούλευε και τότε το θέμα. Αλλά γνώριζες όλα τα αγόρια στο κολέγιο και τι ρόλο βαρούσε ο καθένας, και φυσικά όλοι τότε ήθελαν να τα φτιάχνουν και δεν ήταν δεσμοφοβικοί, κι αν κάποιος απατούσε το κορίτσι του μαθαινόταν κι ήταν μεγάλος μαλάκας. Άντε τώρα απ' το κολέγιο να προσαρμοστείς στη διαδικτυακή αγορά (κρέατος). Τα πράγματα είναι χειρότερα για τους μεγαλύτερους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Φωτεινή (Α/Α, καίει λιγότερο ρεύμα). Μια σύγχρονη, σέξι εξηντάρα, χωρισμένη και μητέρα δύο παιδιών. Απ' την αγαμία δεν πήγαινε καλά τελευταία. Το συνειδητοποίησε μια μέρα που άρχισε να μιλάει με τη γαλοπούλα στην κατάψυξη. «Γεια σου γαλοπούλα» της είπε κλείνοντας την πόρτα. «Θα τα πούμε την Πέμπτη που θα σε μαγειρέψω». Είχε μείνει δέκα χρόνια χωρίς σεξ, γιατί ήταν χίπισσα παλιά και αρνούνταν να κάνει dates απ' το ίντερνετ - περίμενε ακόμη να την καλέσουν σε πάρτι με αφορμή την άφιξη ενός γκουρού στην Ίμπιζα. Αυτή η αποχή τής βγήκε σε μεταφυσική αναζήτηση. Γι' αυτό όταν την έπεισα να βγει με τον κατά είκοσι πέντε χρόνια μικρότερό ασφαλιστή της μου είπε: «Σε γήινο επίπεδο το ραντεβού πήγε καλά. Σε ανώτερο επίπεδο, όμως, ο Ανώτερος Εαυτός μου έδινε μάχη για την Αδελφότητα του Φωτός». Tespa. Ο ασφαλιστής της Φωτεινής είπε ότι θέλει πρώτα να της πηδήξει το μυαλό. Το αποτέλεσμα ήταν να την τρελάνει στα sms. Το σεξ με μηνύματα είναι το λεγόμενο sexting. Είναι καλό γιατί καμιά δεν κινδυνεύει να μείνει έγκυος από κανέναν, να κολλήσει κονδυλώματα, AIDS, σύφιλη κι ανεμοβλογιά, αλλά όχι αν είχες ζήσει τα '70s στην Ίμπιζα. Γρήγορα παρουσιάστηκαν και προβλήματα στον αντίχειρά της, οπότε άρχισε να χρησιμοποιεί άλλα μέλη του σώματός της, μέχρι που έσπασε τη μύτη της κατά τη διάρκεια ενός hot sexting και την έβαλε σε νάρθηκα κι έτσι έληξε αυτή η sms relationship.

Η Φωτεινή είχε μόλις μπει στο σεξ της τεχνολογικής εποχής και πίστεψε ότι έτσι γίνεται, όλοι οι άνθρωποι που ανταλλάσσουν τηλέφωνα κάνουν sexting. Εφόσον έχασε τον ασφαλιστή, άρχισε να στέλνει στον δικηγόρο της μηνύματα που έγραφαν «Γάμησέ με. Γάμησέ με τώρα». Δεκατέσσερα μηνύματα χωρίς απάντηση σήκωναν κλήση για παραβίαση του νόμιμου ορίου για συναίνεση...

(συνεχίζεται)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ