Βουβουζέλα, αγάπη γλυκιά μου

Βουβουζέλα, αγάπη γλυκιά μου Facebook Twitter
0

Βουβουζέλα, αγάπη γλυκιά μου
Τη βουβουζέλα μην κατηγοράς, αυτή σου δίνει για να φας

Προβλήματα έχει προκαλέσει η χρήση της βουβουζέλας στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, αφού οι ποδοσφαιριστές διαμαρτύρονται πως μέσα στο γήπεδο δεν μπορούν να ακούσουν ο ένας τον άλλον. Βέβαια, αυτό έχει και τα πλεονεκτήματά του, γιατί οι ποδοσφαιριστές μπορούν πια να κατεβάζουν καντήλια στους αντίπαλους ποδοσφαιριστές, αφού αυτοί δεν τους ακούνε, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθούν και να τους πλακώσουν στα μπουνίδια. Αν στο προηγούμενο Μουντιάλ υπήρχαν βουβουζέλες, ο Ζιντάν δεν θα είχε αποβληθεί στον τελικό· ο Ζιντάν δεν θα είχε ακούσει τον Ματεράτσι να του βρίζει τη μάνα και την αδελφή, οπότε δεν θα είχε πάρει ανάποδες και δεν θα του είχε χώσει εκείνη την αξέχαστη κουτουλιά. Για να ξεπεράσουν τα προβλήματα συνεννόησης που δημιουργούνται από τον θόρυβο που προκαλούν οι βουβουζέλες, οι ποδοσφαιριστές είναι αναγκασμένοι να επικοινωνούν στη νοηματική γλώσσα. Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιριστές που επικοινωνούν με ραβασάκια· δίνει ο σέντερ μπακ ένα χαρτί με οδηγίες στον αμυντικό μέσο κι αυτός το δίνει στον χαφ για να το δώσει στον σέντερ φορ και να ξέρει αυτός πως στο επόμενο λεπτό θα του κάνει μια βαθιά μπαλιά στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, ώστε να έχει το νου του να μην πέσει στην παγίδα του τεχνητού οφσάιντ και να καταφέρει να καρφώσει την μπάλα στα δίχτυα. Βέβαια, τα ραβασάκια δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, αφού οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι κάθε τρεις και λίγο να βγάζουν το μπλοκάκι τους και να γράφουν οδηγίες, ενώ, πολλές φορές, ο συμπαίκτης τους δεν βγάζει τα γράμματα και δεν καταλαβαίνει τι του λένε. Μερικές φορές γίνεται μπέρδεμα με τα χαρτάκια και καταλήγουν στα χέρια των αντιπάλων, οι οποίοι μαθαίνουν τα μυστικά σχέδια και παίρνουν τα μέτρα τους· για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσουν τα απόρρητα σχέδια στα χέρια των εχθρών, πολλές ομάδες χρησιμοποιούν κώδικες και κρυπτογραφούν τα μηνύματα. Οι μόνοι που είναι χαρούμενοι από το πανδαιμόνιο που προκαλούν οι βουβουζέλες είναι εκείνοι οι ποδοσφαιριστές που θέλουν να τα κάνουν όλα μόνοι τους και δεν δίνουν πάσα ποτέ, αφού, μόλις στείλουν την μπάλα στα περιστέρια, γυρνάνε στους τρεις συμπαίκτες τους που ήταν εντελώς ξεμαρκάριστοι στη γραμμή της μικρής περιοχής και τους κάνουν νόημα πως δεν τους άκουγαν τόση ώρα που φώναζαν: «Φέρε την μπάλα, ρε μαλάκα».

Κάποιοι πιστεύουν πως οι βουβουζέλες κάνουν καλό στο ποδόσφαιρο, επειδή θα σταματήσουν επιτέλους οι ποδοσφαιριστές τις συζητήσεις και τις αναλύσεις και θα κοιτάξουν να παίξουν και λίγο μπάλα· από τον καιρό που οι ποδοσφαιριστές το έριξαν στην πάρλα και στα κουτσομπολιά, το ποδόσφαιρο πάει κατά διαόλου. Εξοργισμένες με τις βουβουζέλες είναι και οι πολυεθνικές εταιρείες, μιας και ο θόρυβος δεν επιτρέπει στους φιλάθλους να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις διαφημιστικές πινακίδες, ενώ οι τηλεθεατές -στο τέλος του αγώνα- έχουν ένα κεφάλι καζάνι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συνδυάζουν τα προϊόντα που διαφημίζονται στη διάρκεια του Μουντιάλ με τον πονοκέφαλο, τις ημικρανίες και τις ζαλάδες. Αντιθέτως, ενθουσιασμός, επικρατεί στα φαρμακεία και τα περίπτερα, επειδή τα ντεπόν και οι ασπιρίνες φεύγουν με τις κούτες.

Το δαιμονισμένο τόπι
Ζαλίστηκε και η μπάλα

Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που τους προκαλούν οι βουβουζέλες, οι ποδοσφαιριστές έχουν παράπονα και για την καινούργια μπάλα που χρησιμοποιείται στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Μέχρι να τελειώσει το Μουντιάλ, οι παίκτες θα παραπονεθούν ακόμα για τις φανέλες, τα σορτσάκια, τα παπούτσια και τις επικαλαμίδες· γενικά, έχουν παράπονα από όλα τα άλλα εκτός από τους εαυτούς τους. Σύμφωνα με τους τερματοφύλακες, η νέα μπάλα έχει την κακή συνήθεια να καταλήγει στα δίχτυα, σε αντίθεση με την παλιά που πήγαινε κατευθείαν στην αγκαλιά τους. Οι επιθετικοί, από τη μεριά τους, διαμαρτύρονται πως η νέα μπάλα δεν πάει ποτέ εκεί που θέλουν να τη στείλουν και θυμίζει μπάλα παραλίας. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι ποδοσφαιριστές που ζητούν να αντικατασταθεί το χορτάρι με άμμο, ώστε να μπορέσουν να παίξουν την μπάλα της ζωής τους. Το επιχείρημα πως η νέα μπάλα μοιάζει με μπάλα παραλίας δεν ευσταθεί, γιατί, αν ήταν έτσι, οι παίκτες της εθνικής μας ομάδας -οι οποίοι είναι εντελώς παραλίες- θα είχαν ξεσκίσει στην πρεμιέρα την Νότια Κορέα και δεν θα είχαν τσιμπήσει δυο γκολάκια. Το πιθανότερο είναι πως η μπάλα έχει ζαλιστεί κι αυτή από τις βουβουζέλες και προσπαθεί εναγωνίως να βρει ένα ήσυχο μέρος μέσα στο γήπεδο για να ξαποστάσει λίγο. Η ΦΙΦΑ πιστεύει πως η νέα μπάλα είναι το αντίδοτο στα στημένα παιχνίδια, αφού δυσκολεύει τους αμυντικούς που θέλουν να πετύχουν αυτογκόλ. Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ δήλωσε πως, «αφού οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές είναι άμπαλοι, προβλέψιμοι και δεν μπορούν να προσφέρουν θέαμα, αποφασίστηκε να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην μπάλα, μπας και δούμε επιτέλους λίγο ποδόσφαιρο της προκοπής». Στο επόμενο Μουντιάλ, η ΦΙΦΑ θα δώσει πρωτοβουλίες και στα δοκάρια.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ