Ο τεράστιος καταυλισμός προσφύγων αποτελείται από χιλιάδες λευκά κοντέινερ, απλωμένα στη βραχώδη έκταση, 55 μίλια από τα σύνορα της Συρίας. Άνοιξε τον Απρίλιο του περασμένου έτους, και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, σχεδιασμένο να φιλοξενήσει μέχρι και 130.000 Σύρους πρόσφυγες.
Κοντά στην φυλασσόμενη είσοδο, μια τεράστια πινακίδα γράφει «ευχαριστώ» στη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε δέκα άλλες χώρες για την παροχή των £ 100.000.000 του κόστους κατασκευής και λειτουργίας.
Τελικά σήμερα η μονάδα φιλοξενεί μόλις 150.000 ανθρώπους και έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα. H Daily Mail επιτίθεται στην κυβέρνηση της Βρετανίας για το γεγονός πως χρηματοδότησε το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής αυτού του στρατοπέδου στη μέση της ερήμου, μια και οι ισχυρισμοί πως τέτοιες μονάδες θα μπορούσαν να ανακόψουν τις προσφυγικές ροές και να προσφέρουν ελπίδα για νέα ζωή, διαψεύστηκαν. Ο καταυλισμός στην έρημο της Ιορδανίας, είναι τόσο ζοφερός και απομονωμένος που κανείς δε θέλει να μείνει εκεί. Όσοι περνούν, έστω και προσωρινά, προτιμούν να ρισκάρουν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά, παρά να συνεχίσουν να διαμένουν εκεί.
Τι φταίει για αυτό το φιάσκο; Σημαντικός παράγοντας για την ερημοποίηση είναι το γεγονός πως το καταφύγιο άνοιξε στη μέση της ερήμου, 60 μίλια από την ιορδανική πρωτεύουσα χωρίς πρόσβαση στα άλλα πληθυσμιακά κέντρα γύρω.
Το στρατόπεδο είναι γεμάτο με σειρές από απλές καλύβες ψευδαργύρου και χάλυβα. Κάθε μία κόστισε £ 1300 δεδομένου ότι έχουν ειδική κατασκευή για να αντιμετωπίζουν την αποπνικτική ζέστη το καλοκαίρι και τους ισχυρούς ανέμους του χειμώνα - στην περιοχή μάλιστα το περασμένο έτος είχε χιονίσει.
Παρά το γεγονός ότι το στρατόπεδο άνοιξε πριν 20 μήνες, οι αγορές και τα κτίρια που θα γινόντουσαν καταφύγια παραμένουν κενές. Υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ, αρκετά μακριά από τα σπίτια, ενώ το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού έχει ήδη κλείσει εξαιτίας των περιορισμών του προϋπολογισμού.
Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα εννέα τετραγωνικά μίλια να στερούνται ζωής και να μη δίνουν καμία αίσθηση κοινότητας. Οι Σύροι διαμαρτύρονται για τις πολύ υψηλές τιμές στο σούπερ μάρκετ, την έλλειψη ελευθερίας και δυνατότητας εργασίας, αλλά και την πλήξη της απομόνωσης. Για αυτούς το στρατόπεδο μοιάζει με φυλακή στην έρημο.
Οικογένειες ζουν σε μηνιαία κουπόνια τροφίμων αξίας £19 που εξαντλούνται σε δύο εβδομάδες. Επιπλέον παίρνουν τέσσερα κομμάτια ψωμί την ημέρα. Μία γυναίκα ανέφερε στο δημοσιογράφο της Daily Mail πως τα παιδικά παπούτσια κοστίζουν τέσσερις φορές περισσότερο στο στρατόπεδο από όσο μπορεί κανείς να τα αγοράσει στις απλησίαστες εξωτερικές αγορές.
Το όργανο του ΟΗΕ που διανέμει τα κουπόνια τροφίμων αναφέρει ότι εξέδωσε μόλις 12.364 τον Οκτώβριο, ενώ πηγή εντός της διοίκησης του καταυλισμού αναφέρει ότι ο πραγματικός πληθυσμός του στρατοπέδου εκτιμάται πως δεν ξεπερνά τα 11.000 άτομα το πολύ.
Ακόμα και η Ύπατη Αρμοστεία παραδέχεται πως το Azraq είναι μια αποτυχία, παρά την αξιοπρεπή ασφάλεια. «Δεν έχει γεμίσει, αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα», είπε ο P.Stromberg, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ιορδανίας, ο οποίος πρόσθεσε πως το κλίμα εκεί είναι ακατάλληλο για να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη κοινότητα.