Και πέρασαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα

Και πέρασαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα Facebook Twitter
0

Ήταν έξι, επτά ή δέκα χιλιάδες νοματαίοι; Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, σίγουρα όμως ήταν η πολυπληθέστερη κι εντυπωσιακότερη διοργάνωση ως τώρα. Μέγα το πλήθος, μέγα το πάθος, μεγάλη κι η αναστάτωση που παραλίγο να δημιουργηθεί όταν η ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε εντελώς αψυχολόγητα δύο φορές -την πρώτη με περιπολικό σταθμευμένο κάθετα στον δρόμο, τη δεύτερη με «κορδόνι» ανδρών των ΜΑΤ στη Σταδίου- να παρεμποδίσει το σύνηθες δρομολόγιο της παρέλασης, μ’ όλη την επίσημη θεσμική υποστήριξη που απολάμβανε φέτος! Δικαιολογία, ο φόβος επεισοδίων, εξαιτίας της παρουσίας μιας χούφτας «αντιφρονούντων» στο Σύνταγμα. Σαν να προσπαθείς να σταματήσεις μια θάλασσα, επειδή ψιχαλίζει... Εν τέλει, η παρέλαση πέρασε, έκανε τον γύρο του Συντάγματος (χωρίς όμως τ’ άρματα) και κατέληξε αισίως πίσω στην Κλαυθμώνος, όπου το πάρτι συνεχίστηκε μέχρι αργά.

Ελαφρώς «επεισοδιακό» ήταν και το ξεκίνημα της πορείας, όταν ανταλλάχθηκαν συνθήματα και... ιπτάμενα αντικείμενα με μικρή ομάδα αντιδιαδηλωτών στον πεζόδρομο της Κοραή. «Επικεφαλής» η γνωστή κ. Λουκά, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν και «πιτσιρίκια» (πότε πρόλαβαν να αναπτύξουν τόσο μίσος;). Ακροδεξιές ιστοσελίδες ωρύονταν για κάποιες προσαγωγές (;) δικών τους «παιδιών», ενώ η εν λόγω κυρία ανακατεύτηκε αργότερα χαλαρά με το κοινό της πλατείας...

Αφορμές για «γκρίνιες» πάντα υπάρχουν, άξιοι συγχαρητηρίων είναι ωστόσο οργανωτές κι εθελοντές, αφενός για την εξαίρετη δουλειά τους κι αφετέρου για τον «τσαμπουκά» που επέδειξαν όταν χρειάστηκε. Πάντα τέτοια!

Μ’ έφτιαξαν: οι ντράμερ Batala που έδωσαν πρωτόγνωρο χρώμα και ρυθμό στην πορεία - κι ας μην άφηναν ν’ ακουστεί τίποτε άλλο, τα πολλά νέα παιδιά, το σύνθημα «Human Rights are My Pride» στο περίπτερο της Διεθνούς Αμνηστίας, ένας καθόλα σοβαρός ιερωμένος που συνέλεγε ενημερωτικά φυλλάδια καθώς και προφυλακτικά, η επίσημη αλβανική συμμετοχή (Pink Embassy), η «πυροσβεστική» παρέμβαση εθελοντών της λαϊκής συνέλευσης των «Αγανακτισμένων» του Συντάγματος -που είχε ήδη εκφράσει τη στήριξή της στο Pride- όταν ορισμένοι Ελληνάρες, μπροστά στον Άγνωστο, «παραφέρθηκαν». Επίσης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη που έκλεισε όμορφα την εκδήλωση.

Με χάλασαν: H απουσία καταλληλότερων για την περίσταση παρουσιαστών, η «κοιλιά» που έκανε και φέτος το μουσικό πρόγραμμα, το περισπούδαστο ύφος κάποιων «παραγόντων» (ας με λένε δημαρχίνα...), που, αντί του Καμίνη, την εκδήλωση χαιρέτησε αυτοπροσώπως η συμπαθέστατη, κατά τα άλλα, αντιδήμαρχος Κολωνίας. Το ότι λίγοι τόλμησαν πραγματικά εξαντρίκ εμφανίσεις!

«Μήνας περηφάνιας» ο φετινός Ιούνιος στις ΗΠΑ (ξανά με βούλα προεδρική) και αλλού. Ξεχωρίζουν το Europride στη Ρώμη (μέχρι 12/6) καθώς και σε Τελ Αβίβ (10/6), Βερολίνο (18-19/6), Νέα Υόρκη (18-26/6), Παρίσι (21-26/6), Σάο Πάολο (23-27/6), Βαρκελώνη (24-26/6), Μαδρίτη (30/6-3/7). Όσοι πιστοί...

QueerWeek

10/6 Sexy available party με drag queen show & go go dancers στην Alexander sauna, Μ. Αλεξάνδρου 134, Γκάζι 11/6 Feel Good weekends, πληρώνεις ένα ποτό πίνεις δύο στο My Bar, Κακουργιοδικείου 6, Ψυρρή 14/6 Relax sauna day με γενική είσοδο 10 ευρώ στη Flex sauna, Πολυκλείτου 6, Μοναστηράκι 14/6 Drag show by Julia Glitter & esMoe στο S-Cape, Μ. Αλεξάνδρου 139, Γκάζι 15/6 Deep Beary session με DJ Sakis στο Big Bar, Φαλαισίας 12, Γκάζι.

Lgbtqi+
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025

Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας 2025 / Διεθνής Μέρα Τρανς Ορατότητας: 16 χρόνια μετά, το κλίμα είναι πολύ διαφορετικό

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κατακτήσεις, τα δικαιώματα, η ίδια η ύπαρξη των τρανς και non-binary ανθρώπων δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και διεθνώς – τι ζητά το ΣΥΔ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λονδίνο: Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο και συγκέντρωσε σε χρόνο ρεκόρ τα χρήματα για το ενοίκιο του

Διεθνή / Το «Μουσείο για το Αιδοίο» έκανε έρανο για το ενοίκιο του - Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να κλείσει οριστικά λόγω των υψηλών ενοικίων - Το τρανσφοφοβικό σχόλιο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο άκουσμα της είδησης
LIFO NEWSROOM
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Βιβλίο / Όταν τα «υποψιασμένα κορμιά» κυριαρχούσαν στους ομοφυλόφιλους έρωτες 

Η κυκλοφορία του βιβλίου-ντοκουμέντου «Ανδρικές ομοερωτικές σχέσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα» πυροδότησε μια συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακόπουλο για έναν «αλλιώτικο» έρωτα, που παρέμενε ισχυρός ακόμα και σε καιρούς όπου κανείς δεν τολμούσε να προφέρει το όνομά του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ελένη Ρίζου: «Η δυαδική αντίληψη του φύλου ισχύει μόνο όταν μιλάμε με καθαρά γενετικούς όρους»

Lgbtqi+ / Η πολιτική των «δύο μόνο φύλων» και η αντιπαράθεση με τη Βιολογία

Μια χρήσιμη συζήτηση με την εργαστηριακή γενετίστρια και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, Ελένη Ρίζου, για την επιστημονική διάσταση του φύλου και τις πολυπλοκότητες του, από τον βιολογικό του καθορισμό έως τις σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Lgbtqi+ / «Τα φύλα δεν είναι δύο ήδη από την αρχαιότητα»

Η συγγραφέας, ηθοποιός, αρθρογράφος και σύμβουλος σεξουαλικής υγείας στο Athens Checkpoint, Ερωφίλη Κόκκαλη, σχολιάζει την «αντι-τρανς υστερία» που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και όχι μόνο, σε σχέση και με την ελληνική πραγματικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ναι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Οπτική Γωνία / «Όχι, δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα»

Το επικοινωνιολόγ@ Jay Ραΐσης και η κλινική ψυχολόγος, συνιδρύτρια του Orlando LGBT+, Νάνσυ Παπαθανασίου εξηγούν γιατί το κοινωνικό φύλο είναι ένα κατασκεύασμα και πώς η ρητορική μίσους κανονικοποιεί και ενδυναμώνει την άσκηση κάθε είδους βίας στην καθημερινότητα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Queer Χόλιγουντ: Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ, ένας μεγάλος έρωτας;

Lgbtqi+ / Κάρι Γκραντ και Ράντολφ Σκοτ: Ένας μεγάλος έρωτας ή μόνο φίλοι;

Σε μια εποχή που το Χόλιγουντ απαγόρευε κάθε αναφορά σε οτιδήποτε queer και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις διώκονταν ως κακούργημα στις ΗΠΑ, δύο αχώριστοι κινηματογραφικοί σταρ ζούσαν τη ζωή τους σαν να μη νοιάζονταν για τα σχόλια που γίνονταν γι’ αυτούς.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ