Η NASA δίνει στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από το μυστηριώδη πλανήτη - νάνο Δήμητρα

Η NASA δίνει στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από το μυστηριώδη πλανήτη - νάνο Δήμητρα Facebook Twitter
0

Εξερευνητικό σκάφος της NASA έστειλε τις πιο κοντινές έως τώρα φωτογραφίες του μυστηριώδη, ανεξερεύνητου πλανήτη - νάνου Δήμητρα, δίνοντας μα πιο λεπτομερή απεικόνιση της επιφάνειας του, η οποία αποτελείται ως επί το πλείστον από κρατήρες.

Η «Αυγή» (Dawn), το διαστημικό σκάφος της NASA τράβηξε στιγμιότυπα από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη ευρισκόμενη σε πολύ χαμηλή τροχιά, μόλις 240 μίλια από την επιφάνεια του πλανήτη - δέκα μίλια πιο κοντά από την απόσταση που απέχει σήμερα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός από τη Γη.

Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούν να προκύψουν από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, σύμφωνα με τη ΝASA, είναι πως ο πλανήτης Δήμητρα μοιάζει να έχει πολλές ρωγμές στην εξωτερική του επιφάνεια, που πιθανότατα έχουν προκληθεί από προσκρούσεις μετεωριτών ή έντονη τεκτονική δραστηριότητα κατά το παρελθόν.

«Γιατί είναι τόσο έντονες δεν έχει ακόμη εξηγηθεί, αλλά πιθανότατα έχει να κάνει με την πολυσύνθετη δομή του φλοιού της Δήμητρας», τόνισε σε δήλωση του ο Paul Schenk, μέλος της επιστημονικής ομάδας της «Αυγής».

Η NASA δίνει στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από το μυστηριώδη πλανήτη - νάνο Δήμητρα Facebook Twitter

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, Ιταλοί αστρονόμοι εντόπισαν δύο πολύ λαμπερά φώτα που εσχάτως έχουν εμφανιστεί μέσα σε έναν κρατήρα πλάτους 92 χιλιομέτρων και για τα οποία δεν μπορεί να δοθεί καμία βέβαιη εξήγηση προς το παρόν. Πρώτα εμφανίστηκε το ένα και μετά, κοντά στο πρώτο, έκανε την εμφάνισή του κι ένα δεύτερο φως.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι κάποτε κάτω από την επιφάνεια της «Δήμητρας» υπήρχε ένας ωκεανός, που μετά πάγωσε. Στη συνέχεια, πτώσεις αστεροειδών ή κομητών ίσως εξέθεσαν τμήματα αυτού του υπόγειου πάγου, ο οποίος αντανακλά σήμερα έντονα το φως που πέφτει πάνω του.

Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν -με βάση τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η «Αυγή»- πως ο πλανήτης έχει αμμωνία- στοιχείο που υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στα απώτερα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Αυτό ίσως να σημαίνει πως η Δήμητρα σχηματίστηκε αρχικά στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα ή ακόμη πως «μετανάστευσε» στη κοσμική μας γειτονιά από κάπου πιο μακριά, κάτι που όμως δεν έχει αποδειχθεί προς το παρόν.

Η NASA δίνει στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από το μυστηριώδη πλανήτη - νάνο Δήμητρα Facebook Twitter

Η «Δήμητρα», που ανακαλύφθηκε από τον Σικελό αστρονόμο και κληρικό Τζιουζέπε Πιάτσι το 1801 έχει διάμετρο περίπου 950 χιλιομέτρων και είναι πολύ μικρότερη από τη Σελήνη (3.480 χλμ).

Η «Αυγή» έφτασε στη Δήμητρα το Μάρτιο του 2015, αφότου τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Εστία για πάνω από ένα χρόνο. Είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που φτάνει τόσο κοντά στο μυστηριώδη νάνο-πλανήτη.



0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM