11.12 Τρίτη
Χιόνια. Που ποτέ δεν τυχαίνει να τα έχουμε όπως στις ταινίες και στη φαντασία μας. Ναι, εκείνη η εικόνα που το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων αρχίζει να το στρώνει και συνεχίζει μέχρι το τέλος της άλλης μέρας. Εσύ μέσα στα ζεστά να περιχύνεις τη γαλοπούλα με τα ζουμιά της όσο ψήνεται και να ατμίζεις τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που αγόρασες μέσω ίντερνετ. Στο τέλος του γεύματος θα τη σερβίρεις ζεστή με Brandy Butter. Αν είσαι τυχερός, το βράδυ, αποκαμωμένος, θα έχει στην τηλεόραση το Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Ντίκενς και συγκινημένος θα σκέφτεσαι πως πρέπει να γίνεις καλός άνθρωπος ή ακόμα καλύτερος, γιατί θα ήθελες να μη σε κυνηγούν τα φαντάσματα των Χριστουγέννων. Πάντως, και το ριμέικ του Ντίσνεϊ καλό είναι... / Στολίδια. Ό,τι αρέσει στον καθένα. Να γεμίζεις τα μπολ με καλογυαλισμένα κατακόκκινα φρούτα, τα τραπέζια με γλυκά και μεταλλικά κουτιά με μπισκότα. Όμορφα λουλούδια, κίτρινες και μοβ ντάλιες, κόκκινα τριαντάφυλλα, φύλλα κουμαριάς και αρωματικά από τον κήπο σου. Κεριά ψηλά σε κηροπήγια, όχι αυτά τα χαμηλά που είναι σαν ποτήρια, άσχημα, ούτε ρεσό. Κεριά λέμε, όχι ημίμετρα. Και καλά, αρωματικά κεριά, που να μυρίζουν κέδρο, λεβάντα, κανέλα, περγαμόντο και όχι τσιχλόφουσκα και cotton candy. Όμορφα βιβλία, εορταστικά μαξιλαράκια και ριχτάρια στους καναπέδες, γλάστρες με χρυσάνθεμα και ρέικι στον κήπο. Στην εξώπορτα μη βάλεις ψεύτικο στεφάνι. Προτίμησε δύο ωραίες γλάστρες με φουντωτά, ολάνθιστα αλεξανδρινά. Αλεξανδρινά να βάλεις και στο σπίτι. Μεταφύτευσε μικρά γλαστράκια στη βάση των μεγάλων σου φυτών και να παρακαλάς να μην έχουν όρεξη για ανασκαφές οι γάτες. / Φαγητά. Τη γαλοπούλα να τη βάλεις σε άλμη ένα δεκάωρο, να τη στεγνώσεις και να την αφήσεις να ηρεμήσει στον πάγκο της κουζίνας ένα δίωρο πριν την ψήσεις. Μην κουραστείς με πολλά. Κάνε λίγα αλλά εξαιρετικά, και σκέψου από πριν πώς θα τα σερβίρεις. Θέλει σκέψη, δεν είναι απλό. Ελπίζω να ξέρεις πώς γίνονται οι ανώτερες πατάτες φούρνου και στο gravy να έχεις γίνει άσος μέχρι τώρα. Φαντάσου από πριν τα τυριά και τα τσάτνεϊ που θες. Αν χιονίζει ή κάνει πολύ κρύο, μία σούπα είναι το καλύτερο πρώτο. Φτάνει να έχεις ή μία καλή σουπιέρα ή έναν σερβιτόρο. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να πρέπει να τρέχεις με πιάτα γεμάτα καυτά κονσομέ κ.λπ. Ελπίζω να έχεις ήδη ρωτήσει κάποιον για τα κρασιά. Αφού δεν ξέρεις. Πήγαινε ρώτα. Η διαφορά ανάμεσα σε ένα καλό κρασί και σε ένα κρασί που ταιριάζει με το φαγητό σου είναι αυτό το ανεπαίσθητο μισό εκατοστό που θα κάνει τους καλεσμένους σου να σηκωθούν από τη θέση από την απόλαυση. Ελπίζω να καταλαβαίνεις την αξία του. Και τώρα στο γλυκό. Έχεις καταλάβει τι πρέπει να κάνεις με την πουτίγκα. Επειδή όμως δεν αρέσει σε όλους, φρόντισε να κάνεις ένα πολύ χαρούμενο γλυκό. Μία εκρηκτική και χαμογελαστή πάβλοβα, ζουμερούς μπαμπάδες με ρούμι, μία σαρλότ σοκολάτας με βατόμουρα. Σκέψου! Όχι μπακλαβάδες, όχι κρεμ μπρουλέ. Αν θες να πας προς τα εκεί, φτιάξε μια επική κρεμ καραμελέ με χιλιάδες αυγά, ολόπαχη κρέμα και καλή βανίλια. Να αργήσεις λίγο, να κοιμηθείς ένα βράδυ πριν, και να φτιάξεις κάτι φαγώσιμο για δώρο στους φίλους, όταν τους αποχαιρετάς. Και αν έχεις κάνει όλα αυτά ή έστω και τα μισά από αυτά, ελπίζω να έχεις καταλάβει πως όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα, αν δεν έχεις κοιτάξει αυτές τις μέρες και λίγο έξω από το σπίτι σου. Δεν ξέρω πώς, ψάξ' το. Αλλά είναι ντροπή να ψωνίζεις, να στολίζεις και να τρως, χωρίς να ξέρεις ότι είσαι προνομιούχος και ότι σου φτάνει και σου περισσεύει να δώσεις και σε κάποιους που το χρειάζονται. Κάν' το και με το παραπάνω. Σε φιλώ.
_____________________________
GOOD THINGS
Πού θα πας για μελομακάρονα
ΒΕΝΕΤΗΣ
Ολόφρεσκοι παραδοσιακοί κουραμπιέδες, μελομακάρονα και εξαιρετικές βασιλόπιτες για να γεμίσετε με υπέροχες γεύσεις τις γιορτές σας. www.fournosveneti.gr
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Οι χριστουγεννιάτικες συλλεκτικές συσκευασίες του Κωνσταντινίδη είναι γεμάτες υπέροχα μελομακάρονα και κουραμπιέδες που θα φέρουν στους αγαπημένους σας γιορτινές αναμνήσεις του παρελθόντος. www.konstandinidis.gr
LATEAU PATTISSERIE
Τα καλύτερα μελομακάρονα της πόλης, με φρέσκο ελαιόλαδο, θυμαρίσιο μέλι και ελληνικό καρύδι. Διατίθενται σε τρεις παραλλαγές: κλασικά, με γέμιση καρύδι, με σοκολάτα. Πανόρμου 101, Αμπελόκηποι, Αθήνα, 210 6922841, www.lateau.gr
σχόλια