Ένας κορυφαίος Έλληνας debater μας παρουσιάζει το ανερχόμενο «άθλημα» της επιχειρηματολογίας

Ένας κορυφαίος Έλληνας debater μας παρουσιάζει το ανερχόμενο «άθλημα» της επιχειρηματολογίας Facebook Twitter
Μάνος Μοσχόπουλος
0

— Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Τι είναι το debate;

Είναι μια συζήτηση με δύο αντίθετες θέσεις, όπου οι ομιλητές κρίνονται από την ποιότητα του επιχειρήματός τους. Σε έναν τυπικό αγώνα debate καλείσαι να υπερασπιστείς μια θέση, με την οποία δεν συμφωνείς αναγκαστικά, και να πείσεις τους κριτές ότι έχεις συνεισφέρει τα σημαντικότερα στοιχεία στον αγώνα και ότι έχεις αποδομήσει τα επιχειρήματα των αντιπάλων σου.

— Θεωρείται άθλημα, τέχνη ή παιχνίδι;

Δεν είναι μόνο ένα από αυτά. Το debate μπορεί να είναι ένας συναρπαστικός διαγωνισμός υψηλού επιπέδου, μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για μια κοινωνία ή έναν σχολικό χώρο, μια ευκαιρία να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στον δημόσιο διάλογο ή και ένας χώρος όπου μπορείς να συζητήσεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο.

Το ζήτημα είναι να εξαπλωθεί το debate στη δημόσια εκπαίδευση της χώρας, όπου έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι ευκαιρίες για τους μαθητές να διαγωνίζονται και να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους.


— Ποια είναι τα στοιχεία/δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας καλός debater;

Μπορεί να είναι ένας διαγωνισμός δημόσιας ομιλίας, αλλά πιστεύω ότι το σημαντικότερο στοιχείο είναι το να μπορείς να ακούς και να καταλαβαίνεις την απέναντι πλευρά, καθώς μόνο έτσι μπορείς να αποδομήσεις επιτυχώς το επιχείρημά τους και να κερδίσεις.

— Εσύ τι αγαπάς σε αυτό;

Είχα την τύχη να ζήσω από κοντά την επίδραση που έχει το debate σε παιδιά και νέους που ζουν σε χώρες όπου πολλά θέματα απουσιάζουν από τον δημόσιο διάλογο λόγω της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης. Επίσης, το debate μπορεί να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε νέους από χώρες που είχαν ή έχουν διαμάχες σε πολιτικό επίπεδο. Πολλοί απόφοιτοι προγραμμάτων debate σήμερα είναι ενεργά μέλη κινημάτων και οργανώσεων που παλεύουν για δικαιώματα και ελευθερίες.

Ένας κορυφαίος Έλληνας debater μας παρουσιάζει το ανερχόμενο «άθλημα» της επιχειρηματολογίας Facebook Twitter
Το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate που διοργάνωσε η Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη είναι το μεγαλύτερο μη αθλητικό γεγονός στον κόσμο για φοιτητές, με περισσότερους από 1.300 συμμετέχοντες από 70 και πλέον χώρες... Φωτό: Manuel J. Adams και Henrik Maedle

— Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον debate στο οποίο έχεις συμμετάσχει;

Θα επέλεγα τον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2010, όπου κληθήκαμε με τον Κίμωνα Ιωαννίδη να υπερασπιστούμε την απόδοση δικαιωμάτων σε μαϊμούδες και πιθήκους, ίση με αυτή των παιδιών. Ήταν ένα ερώτημα που ομολογώ δεν το είχα σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν και ο αγώνας ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πνευματική δοκιμασία.

— Σε τι φάση βρίσκεται στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι από τις καλύτερες ομάδες στο σχολικό επίπεδο, έχοντας φτάσει στην τελική φάση των τελευταίων 14 παγκοσμίων πρωταθλημάτων, και έχει κάνει μεγάλη πρόοδο και στο πανεπιστημιακό επίπεδο, όπως αποδείχτηκε και από τη νίκη του ΕΜΠ στο Παγκόσμιο στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες μέρες. Το ζήτημα είναι να εξαπλωθεί το debate στη δημόσια εκπαίδευση της χώρας, όπου έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι ευκαιρίες για τους μαθητές να διαγωνίζονται και να αναπτύσσουν τις ικανότητές τους.

Ένας κορυφαίος Έλληνας debater μας παρουσιάζει το ανερχόμενο «άθλημα» της επιχειρηματολογίας Facebook Twitter
Φωτό: Manuel J. Adams και Henrik Maedle

— Πού είναι πιο αναπτυγμένο στον κόσμο;

Διάφορες μορφές debate είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στις αγγλόφωνες χώρες, όπου πανεπιστήμια και σχολεία έχουν επαγγελματίες προπονητές. Εκεί έχουν δημιουργηθεί και ενδιαφέροντα προγράμματα που έχουν φέρει το debate σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες και σε φυλακές. Στη «γειτονιά» μας θα έλεγα ότι το πανεπιστημιακό debate είναι πιο ανεπτυγμένο στο Ισραήλ, τη Σερβία και την Ολλανδία.

— Τι έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη;

Το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate που διοργάνωσε η Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη είναι το μεγαλύτερο μη αθλητικό γεγονός στον κόσμο για φοιτητές, με περισσότερους από 1.300 συμμετέχοντες από 70 και πλέον χώρες. Τα θέματα των τελικών αφορούσαν το αν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φωτογραφίες, όπως αυτή του Aylan Kurdi, από τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των προσφύγων, το κατά πόσο είναι ευπρόσδεκτη η μείωση της ισχύος του έθνους-κράτους εν μέσω παγκοσμιοποίησης και το αν θα ήταν ηθικά δικαιολογημένο οι φτωχοί του πλανήτη να επιχειρήσουν μια πλήρη μαρξιστική επανάσταση. Οι νικήτριες ομάδες εκπροσωπούσαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ντε Λα Σαλ της Μανίλα και το Χάρβαρντ. Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό, όπως φάνηκε και από την ποιότητα των τελικών debates που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ένας κορυφαίος Έλληνας debater μας παρουσιάζει το ανερχόμενο «άθλημα» της επιχειρηματολογίας Facebook Twitter
Φωτό: Manuel J. Adams και Henrik Maedle

— Πείτε μας δυο λόγια για την Ρητορική Εταιρεία Ελλάδας.

Ιδρύσαμε τη Ρητορική Εταιρεία το 2013 για να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους τη δυνατότητα να κάνουν debate και να συνεισφέρουμε στη δημιουργία μιας κουλτούρας διαλόγου στην ελληνική κοινωνία. Μετά τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, οι στόχοι μας είναι να φέρουμε το debate στις τάξεις των δημόσιων σχολείων, να βοηθήσουμε φοιτητές να δημιουργήσουν πανεπιστημιακούς ομίλους debate σε περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ και να χρησιμοποιήσουμε το debate ως μέσο καταπολέμησης κοινωνικών αποκλεισμών και διακρίσεων.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ