Πήγα στην έκθεση «Τοπόσημο Φαληρικού Όρμου» στο μουσείο Μπενάκη

Facebook Twitter
1

 Το πρώτο βραβείο

Μια από τις αγαπημένες μου βόλτες το καλοκαίρι όταν είμαι στην Αθήνα είναι η διαδρομή με τα πόδια από το Μπάτη μέχρι την Μαρίνα του Φλοίσβου. Είναι ένας περίπατος ηχητικής αποτοξίνωσης. Δεν ακούγεται κανένας ενοχλητικός ήχος καθώς περπατάς πέρα από την βουή του κόσμου και τα κύματα της θάλασσας. Παρατηρώντας τον κόσμο σου δημιουργείται μάλλον η ψευδαίσθηση ότι αυτοί είναι «οι πιο ευτυχισμένοι Αθηναίοι». Ο εμφανής πλούτος των κατοίκων της περιοχής δεν είναι επιθετικός αλλά έχει «μιξαριστεί» μαζί με μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής όπου η απλότητα παίζει τον κυρίαρχο ρόλο.

Έτσι μπορείς να δεις στη διαδρομή καλοζωισμένα ζευγάρια τριαντάρηδων να κάθονται στα παγκάκια τρώγοντας απλά ηλιόσπορους και βλέποντας το ηλιοβασίλεμα, άντρες της τρίτης ηλικίας να παραδίδουν μαθήματα κομψότητας ντυμένοι αποκλειστικά και μόνο για την απογευματινή τους βόλτα, skaters να επιδίδονται σε μανούβρες για να αποφύγουν τον κόσμο, ποδηλάτες, θαρραλέες γυναίκες εβδομήντα ετών χωρίς λίφτινγκ να αράζουν στα βράχια λίγο μετά την βουτιά, πεντάχρονα που μπορούν να τρέξουν άνετα στο φαρδύ δρόμο, παρέες που ψήνουν στην παραλία. Ένα διαφορετικό «Unfinished Sympathy» με πιο τυχερούς πρωταγωνιστές.

Υπέροχη φουτουριστική μακέτα

Μάλλον η συμπάθεια μου για την περιοχή με έχει φέρει πάνω από τις μακέτες ανάπλασης του Φαληρικού όρμου στο Μουσείο Μπενάκη. Παρατηρώ αρκετές πρωτότυπες ιδέες μαζεμένες. Από την μια αισθάνεσαι ότι η χώρα έχει νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και καινούριες ιδέες και από την άλλη αναρωτιέσαι αν θα καταφέρουν όλοι να τις εκφράσουν ή θα καταπνίξουν την δημιουργικότητα τους μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης.

Καθώς παρατηρείς τις μακέτες σου έρχονται στο μυαλό διάφορες εικόνες. Διαστημικοί σταθμοί, το Βερολίνο, αερόστατα, η Αργοναυτική εκστρατεία, τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, spots για Καλιφορνέζους skaters, η βραδινή θέα της Αθήνας καθώς κατεβαίνεις το Λυκαβηττό μετά από μια συναυλία. Φαίνεται λες και η κάθε μία συμπυκνώνει την φιλοσοφία ζωής των δημιουργών της.

Παρατηρώ το πρώτο βραβείο. Γυαλί, ξύλο, μια νότα μέλλοντος με αυτή την εκπληκτική οροφή και η σύνδεση του Φαλήρου με άλλες περιοχές όπως το Σούνιο. Η αρμονία των υλικών σε συνδυασμό με την λειτουργικότητα της ιδέας μάλλον τους εξασφάλισε το πρώτο βραβείο.

Σαν έργο τέχνης. Αυτή είναι η πιο σουρεαλιστική ιδέα

Σε μια γωνιά βλέπω την πιο περίεργη μακέτα. Μοιάζει περισσότερο με έργο τέχνης στην Tate Modern παρά με αρχιτεκτονικό σχέδιο. Στις πληροφορίες γράφουν ότι η ιδέα τους που προήλθε από το «έμβρυο».

Πιθανόν να ήταν το αουτσάιντερ αλλά καθώς περπατάω λίγα λεπτά αργότερα στην Πειραιώς η σκέψη μου γυρίζει σε αυτή. «Μάλλον αυτή η μακέτα βασίστηκε στην πιο σουρεαλιστική ιδέα από όλες για αυτό δεν λέω να την βγάλω από το μυαλό μου» σκέφτομαι καθώς πλησιάζω στην εκκλησία απέναντι από το Bios.

Μόνο ξύλο

Είναι Σάββατο και γίνεται ένας γάμος, το προαύλιο της εκκλησίας είναι γεμάτο κόσμο και ο γαμπρός περιμένει την νύφη. Φοράει κόκκινο παπιγιόν, φράκο, ψηλό μαύρο καπέλο και κρατάει μπαστούνι. Μοιάζει με ταχυδακτυλουργό. Στρέφω το βλέμμα και ξεχνώ την μακέτα. Ο σουρεαλισμός της πραγματικής ζωής δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία μακέτα.

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια