Surfing is for life!

Facebook Twitter
2

Aπό τον Δημήτρη Καραΐσκο

Στις πρώτες σελίδες του τελευταίου τεύχους (Φεβρουαρίου 2013) του Surfer magazine, (ναι, σ'αυτές τις περίπου 20 σελίδες που συνήθως είναι τίγκα από διαφημίσεις για super hi-tech μαγιώ τα οποια στεγνώνουν σε τρία δευτερόλεπτα), υπάρχει μια δισέλιδη διαφήμιση απο μια εταίρεια  που φτιάχνει σαγιονάρες για σέρφερς.



To πρώτο πράμα που σκέφτεσαι όταν τη βλέπεις είναι: "Θέλω κι εγώ στην ηλικία του να βάζω τη σανίδα από πάνω και στο σκύλο στη θέση του συνοδηγού και να πηγαίνω να πιάσω κύματα!" ή αλλιώς: "Θέλω να γίνω σαν αυτόν".

Απο τις πιο κλισέ και γνωστές ατάκες στο χώρο είναι το "Surfing is for life" - που σημαίνει πως αν σου 'χει κολλήσει το μικρόβιο, το πιο πιθανό είναι πως δε θα τα παρατήσεις ποτέ. Πρακτικά είναι άλλωστε κάτι εφικτό, καθότι αν δεν έχεις σκοπό να κάνεις aerials και μανούβρες με shortboards πάνω σε κυματάρες, μπορείς μια χαρά να σερφάρεις σε μικρότερα κύματα πάνω σε μια μαούνα μήκους δέκα ποδιών.

Απόδειξη τούτου τα γερόντια στο παρακάτω video, που είναι όλοι τους πάνω από 70!



Η χιλιοειπωμένη ατάκα "Surfing is for life" έγινε (με μια μικρή παράφραση) ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ διάρκειας μιας ώρας που γυρίστηκε το 1999 από τον Roy Earnest, έναν σέρφερ που πενηντάριζε, και τον σκηνοθέτη David L. Brown. Στην ταινία αυτή μπορεί κανείς να δει μερικούς από τους μαθουσάλες του αθλήματος στη Χαβάη και την Καλιφόρνια να τα πράττουν κανονικότατα πάνω στα κύματα.



Η ταινία διακρίθηκε το 1999 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Χαβάη, και παρουσιάζει συνεντεύξεις από περίπου 10 βετεράνους του χώρου, στις ηλικίες 70 με...90. Ο σκηνοθέτης, όπως δήλωσε, ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό, που θα ξέφευγε απ' το αναμενόμενο. "Το σπορ του σέρφινγκ είναι τόσο συνδεδεμένο με την νεότητα, που η ιδέα ενός 88χρόνου που σερφάρει μου έμοιαζε αμέσως συναρπαστική κι ενδιαφέρουσα".

Ένας απο τους πρωταγωνιστές στην ταινία είναι ο John "Doc" Ball, ίσως ο γηραιότερος Αμερικάνος σέρφερ - ηλικίας παρακαλώ 93 ετών! Στην παρακάτω φωτογραφία του διάσημου σερφ φωτογράφου Leroy Grannis τον βλέπουμε να ριπάρει πάνω σε ένα skateboard!

Ενδιαφέρον επίσης έχει να δει κάνεις τη λίστα με τους σέρφερς που εμφανίζονται στην ταινία εδώ. Κάτι που προκαλεί ίσως εντύπωση είναι πως κάποιοι απο αυτούς τους σέρφερς είναι και γένους θηλυκού - φαντάζεστε στην Ελλάδα κυριούλες ετών 60 να καβαλάνε σανίδια στα κύματα της Τήνου και της Ικαρίας; Μα θα μου πείτε, αυτές οι κυρίες είναι Χαβανέζες, γεννήθηκαν δίπλα στη θάλασσα. Αλλά κι αυτές των νησιών μας, δίπλα στη θάλασσα δε γεννήθηκαν; Ίσως λοιπόν άφοβα μπορεί να συμπεραίνει κανείς πως δεν είναι τίποτ' άλλο παρά θέμα επιλογής και κουλτούρας.

Ο Woody Brown, ένας άλλος βετεράνος σέρφερ που παρουσιάζει το φιλμ, ήταν ένας απ' τους πιο γνωστούς big wave surfers στη Χαβάη της δεκαετίας του '40 και celebrity στο χώρο της ιστιοπλοΐας αφού σχεδίασε τη δεκαετία του '50 το σύγχρονο καταμαράν.

"Εμείς τα γερόντια", λέει ο ίδιος, "σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά το σέρφινγκ. Σήμερα είναι ένα σπορ ανταγωνισμού, αλλά εμείς τότε πηγαίναμε να σερφάρουμε για να χαρούμε τα κύματα με τους φίλους μας. Μοιραζόμασταν τη χαρά, κάτι που μας έκανε να περνάμε ακόμα καλύτερα".

Και καταλήγει λέγοντας "Είμαι 88 κι ακόμα σερφάρω. Η θάλασσα είναι μεγάλο φάρμακο. Σε κρατάει νέο".




2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
"Εμείς τα γερόντια", λέει ο ίδιος, "σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά το σέρφινγκ. Σήμερα είναι ένα σπορ ανταγωνισμού, αλλά εμείς τότε πηγαίναμε να σερφάρουμε για να χαρούμε τα κύματα με τους φίλους μας. Μοιραζόμασταν τη χαρά, κάτι που μας έκανε να περνάμε ακόμα καλύτερα". Όλη η ουσία σε μία πρόταση. Ρε τον παππού...Επίσης, πόσο έπος ο John 'Doc' Ball, σε λίγο και σε longboard!