2015 - H θερμότερη χρονιά στην ιστορία καταγραφής θερμοκρασιών του πλανήτη

2015 - H θερμότερη χρονιά στην ιστορία καταγραφής θερμοκρασιών του πλανήτη Facebook Twitter
1

Το 2015 ανακηρύχθηκε επισήμως το θερμότερο έτος στον πλανήτη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία καταγραφής των θερμοκρασιών, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ σημειώνει πως το 2015 κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ του 2014 και πως οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες είναι μια ένδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται.


Η ΝΟΑΑ επισημαίνει επίσης πως ο Δεκέμβριος ήταν ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε εδώ και 136 χρόνια.


Για το σύνολο του 2015 η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και των ωκεανών κυμαίνεται 0,90 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, πρόκειται δηλαδή για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στα αρχεία που χρονολογούνται από το 1880.


Το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2014, ξεπεράστηκε κατά 0,16 βαθμούς Κελσίου.


Από τους 12 μήνες του 2015, καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ των θερμοκρασιών σε μηνιαία βάση στους δέκα.


Από το 1997, το πρώτο έτος από το 1880 που καταγράφθηκε άνοδος-ρεκόρ του υδράργυρου στον πλανήτη, τα 16 από τα 18 χρόνια που ακολούθησαν ήταν θερμότερα, διευκρινίζει η NOAA.


Ρεκόρ ζέστης παρατηρήθηκαν σχεδόν παντού στον κόσμο: στην Κεντρική Αμερική, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, στο βορρά, το νότο και τα ανατολικά της Ευρώπης, όπως επίσης στη δυτική Ασία και σε μεγάλα τμήματα της Σιβηρίας.


Ο υδράργυρος ανέβηκε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ 136 ετών σε ζώνες που εκτείνονται από το ανατολικό και νότιο τμήμα της Αφρικής έως το βορειοανατολικό κι από τις περιοχές γύρω από τον ισημερινό στον Ειρηνικό Ωκεανό, που πλήττονται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ως το βορειοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού, το σύνολο του Ινδικού Ωκεανού και ορισμένα τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού.


Το 2015 η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της γης κυμαινόταν 1,33 βαθμούς Κελσίου άνω της μέσης θερμοκρασία του 20ού αιώνα, ήτοι η υψηλότερη απ' όλη την περίοδο 1880- 2015, υπερπηδώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2007 των 0,25 βαθμών Κελσίου.


Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών και των ωκεανών ήταν κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του προηγούμενου αιώνα κι έσπασε το ρεκόρ του 2014 των 0,11 βαθμών Κελσίου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM
COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Περιβάλλον / COP29 στο Αζερμπαϊτζάν: Εν αναμονή της απόφασης Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών της διάσκεψης - Κορυφαίοι ηγέτες δεν παρίστανται - Αρνούνται να χρηματοδοτήσουν έργα για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες
LIFO NEWSROOM