Ομόφωνη καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ομόφωνη καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας Facebook Twitter
0

ο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομοφώνως και με "δριμύτητα" την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών και επανέλαβε ότι προτίθεται να λάβει "σημαντικά μέτρα" μετά την πυρηνική δοκιμή του Ιανουαρίου.


Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμεύεται "να υιοθετήσει σύντομα νέα απόφαση", η οποία τελεί υπό επεξεργασία εδώ και πολλές εβδομάδες, για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ, σε απάντηση τόσο της εκτόξευσης του πυραύλου, όσο και της πυρηνική δοκιμής της 6ης Ιανουαρίου.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η εκτόξευση, που παρουσιάσθηκε από την Πιονγκγιάνγκ ως εκτόξευση δορυφόρου, "χρησιμοποιεί την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων" και κατά συνέπεια "συμβάλλει στην ανάπτυξη από τη Βόρεια Κορέα συστημάτων εκτόξευσης πυρηνικών όπλων", δηλαδή διηπειρωτικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές ικανές να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται σαφώς για απειλή κατά της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας".

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας που προεδρεύει του Συμβουλίου νωρίτερα είχε δηλώσει πως "Θεωρούμε ότι υπάρχει συναίνεση για την καταδίκη αυτής της παραβίασης των κυρώσεων του ΟΗΕ".


Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας Φρανσουά Ντελάτρ χαρακτήρισε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ " εξωφρενική πρόκληση". Για τον λόγο αυτόν "η αδυναμία δεν αποτελεί επιλογή", πρόσθεσε , ενώ σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική υιοθέτησης νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, απάντησε "όσο πιο σύντομα, όσο πιο σκληρές,τόσο το καλύτερο ".


Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον θα συνεχίσουν τις διμερείς συνομιλίες επί σχεδίου νέας απόφασης που θα επεκτείνει τις ισχύουσες κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.


Διπλωματική πηγή εξήγησε ότι η αμερικανική πλευρά προωθεί σειρά νέων σκληρότερων μέτρων, τα οποία θα έχουν εφαρμογή πέραν των ατομικών όπλων και των πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ, ενώ η κινεζική πλευρά θέλει τα μελλοντικά μέτρα να επικεντρωθούν στο θέμα της μη διάδοσης.


Διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει στην ενίσχυση των διεθνών περιορισμών κατά του τραπεζικού συστήματος της Βόρειας Κορέας, ενώ το Πεκίνο αντμετωπίζει απρόθυμα το ενδεχόμενο αυτό, φοβούμενο την επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη χώρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM