H οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στο Ιράκ κάνοντας χρήση αερίου μουστάρδας πέρυσι, δείχνουν οι εξετάσεις σε δείγματα από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται χρήση χημικών όπλων στο Ιράκ μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν.
Μια πηγή στον ΟΑΧΟ επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ήταν θετικά για την χρήση αερίου μουστάρδας, αφού περίπου 35 Κούρδοι στρατιώτες αρρώστησαν στο πεδίο της μάχης τον περασμένο Αύγουστο.
Ο διεθνής οργανισμός δεν θα προσδιορίσει ποιος χρησιμοποίησε τον χημικό αυτό παράγοντα. Ωστόσο ο διπλωμάτης, που μίλησε υπό τον όρο να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του καθώς τα ευρήματα δεν έχουν προς το παρόν δοθεί στη δημοσιότητα, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Τα δείγματα ελήφθησαν αφού στρατιώτες αρρώστησαν κατά τη διάρκεια των μαχών εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους νοτιοδυτικά της Αρμπίλ, της πρωτεύουσας του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν.
Ο ΟΑΧΟ είχε ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα τον περασμένο Οκτώβριο ότι αέριο μουστάρδας είχε χρησιμοποιηθεί πέρυσι στη γειτονική Συρία.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην επόμενη συνεδρίαση του 41μελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ τον επόμενο μήνα, είπε ένας αξιωματούχος.
Εφόσον το Ισλαμικό Κράτος έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι για τον τρόπο με τον οποίο η τζιχαντιστική οργάνωση τα απέκτησε ή εάν έχει πρόσβαση και σε άλλες ποσότητες τέτοιου είδους όπλων.
Ένας άλλος διπλωμάτης, μιλώντας επίσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσε ότι το αέριο μουστάρδας που χρησιμοποιήθηκε στο Ιράκ θα μπορούσε να προέρχεται από το απόθεμα που βρίσκεται στη Συρία.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Δαμασκός δεν αποκάλυψε την πλήρη διάσταση του προγράμματος χημικών όπλων της, που καταστράφηκε υπό την επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας το 2013-2014, τόνισε ο διπλωμάτης.
«Εφόσον η Συρία πράγματι παρέδωσε τα χημικά όπλα της στη διεθνή κοινότητα, πρόκειται για μέρος (των όπλων που παρήχθησαν στο πλαίσιο του προγράμματός της) που δηλώθηκε στο ΟΑΧΟ και η καταγραφή αυτή ήταν προφανώς ελλιπής» σημείωσε ο αξιωματούχος αυτός στο Reuters.
Αξιωματούχοι των συριακών αρχών δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει τα ευρήματα της έκθεσης ωστόσο κατά το παρελθόν έχουν αρνηθεί ότι δεν καταστράφηκε όλο το απόθεμα χημικών όπλων της χώρας.
Η Συρία συμφώνησε να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο αφού εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία επίθεση κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε αέριο Σαρίν σε ένα προάστιο της Δαμασκού το 2013. Οι χώρες της Δύσης επέρριψαν την ευθύνη για εκείνη την επίθεση στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που ωστόσο απορρίπτει αυτή την κατηγορία.
Το χημικό οπλοστάσιο του Ιράκ, μέρος του προγράμματος «των όπλων μαζικής καταστροφής» το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθεί η αμερικανοβρετανική εισβολή του 2003, έχει αποδειχθεί ότι καταστράφηκε την περίοδο της διακυβέρνησης του Σαντάμ Χουσέιν.
Ένας ειδικός σε βιολογικά και χημικά όπλα, ο Χάμις ντε Μπρέτον-Γκόρντον, επισήμανε από την πλευρά του ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ενδέχεται να έχουν κατασκευάσει μόνοι τους χημικά όπλα.
«Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι το αέριο μουστάρδας που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ έχει κατασκευαστεί από το ίδιο στη Μοσούλη» υπογράμμισε.
«Έχουν στην κατοχή τους όλες τις πρόδρομες ουσίες από την βιομηχανία του πετρελαίου και τους ειδικούς για να κάνουν κάτι τέτοιο».
σχόλια