H Kίνα απολύει 1,8 εκατ. εργαζόμενους στον άνθρακα και τον χάλυβα

H Kίνα απολύει 1,8 εκατ. εργαζόμενους στον άνθρακα και τον χάλυβα Facebook Twitter
0

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να απολύσει 1,8 εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα του άνθρακα και του χάλυβα, ένα μέτρο που αποτελεί μέρος των προσπαθειών της για τη μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που διακατέχει αυτούς τους δύο τομείς που από κοινού απασχολούν 12 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τον κινέζο υπουργό Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης Yin Weimin, 1,3 εκατομμύρια από αυτούς που πλήττονται ανήκουν στον τομέα του άνθρακα και οι υπόλοιποι  500.000 στον χάλυβα.

Οι απολύσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ είναι η πρώτη φορά που επίσημη πηγή της κινεζικής κυβέρνησης παρέχει μια εκτίμηση της απόλυσης ενός τόσο μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Το μέτρο αυτό αποτελεί μέρος της πολύπλοκης διαδικασίας της οικονομικής αναδιάρθρωσης στην οποία βρίσκεται η Κίνα, που προσπαθεί να ξεπεράσει το εξαγωγικό μοντέλο οικονομίας και τη βιομηχανική παραγωγή με χαμηλή προστιθέμενη αξία και να προχωρήσει σε ένα νέο μοντέλο που θα στηρίζεται από την εγχώρια κατανάλωση, και την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Προκειμένου να διατηρηθεί η πολύτιμη κοινωνική σταθερότητα και να αποφευχθούν συγκρούσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη νομιμότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος, η κινεζική κυβέρνηση θα αφιερώσει σχεδόν 14 δισεκ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια για να μετεγκαταστήσει απολυμένους εργαζόμενους στη χώρα. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ