Στο σημερινό «Α μπα»: από τα αλώνια στα σαλόνια

Στο σημερινό «Α μπα»: από τα αλώνια στα σαλόνια Facebook Twitter
108

 

__________________
1.

ως νήπιο είχα αποπλανηθεί, μαθεύτηκε στο νησί και η μάνα μου-πατέρας, αδέρφια δεν υπήρχαν- έκτοτε με κακοποιούσε με ξύλο, ύβρεις Στο σχολείο bullying ,και στην εφηβεία η gay έλξη ήρθε μαζί με την απορία ;ήμουν gay;έγινα λόγω τραύματος, επειδή μου έλεγαν τα παιδιά στο σχολείο ότι έτσι ήμουν και εγώ το προκάλεσα; ή μίσησα την ενοχοποιητική κτητική ψυχρή, χειριστική μητέρα μου και στο πρόσωπο της όλες τις γυναίκες; κι αν κάνω στους άλλους αυτό που ως παιδί έκαναν σε μένα; ή χρησιμοποιώ το τραύμα ως άλλοθι για να δικαιολογήσω αυτό που μού αρέσει ώστε να μη φέρω καμία ευθύνη για την επιλογή; ενοχή όμως για κάτι που μου αρέσει; κι άν αυτή είναι η αιτία και η ομοφυλοφιλία το αποτέλεσμα; κι αν η ομοφυλοφιλία-γενίκευση, ξέρω-είναι προιόν ψυχικών τραυμάτων μιας και σε φίλους μου έχει συμβεί το ίδιο; ή μήπως συλλέγω κομμάτια από την πραγματικότητα για να επιβεβαιώσω την προκατάληψή μου; ως αμφιθυμικός gay ενήλικας να και οι πανικοί κι έτσι άρχισα ψυχοθεραπεία. Αποπροσωποποιήση; Οριακός; υποθέτω, δεν έμαθα ποτέ, αφού δεν πήρα αγωγή, έφυγε και ο φόβος της τρέλας. Ενθουσιασμός στην αρχή που έφυγαν τα συμπτώματα ,μετά όμως άρχισα να νιώθω θυμό. Είπα ότι είναι πολύ λίγη για μένα,, ότι κάθεται και με κοιτάζει χωρίς να δίνει απαντήσεις πχ για τα πιο πάνω που ανέφερα, την υποτίμησα κανονικά αλλά ευγενικά...ένιωθα σαν να ήθελα να κάνω εμετό όλη την κακία που είχα εισπράξει και ενώ αρχικά ήταν ψύχραιμη, εξερράγη ότι δεν είμαι κι ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος ,ότι προτιμά το θυμό μου από το να της λέω πως κάνω πίπες!-μα να μου επιβάλλει ενοχές για τέτοια θέματα;-ότι είμαι πολύ επιθετικός μαζί της, ότι υπάρχουν και άλλοι που κάνουν αυτή τη δουλειά αν δεν θέλω.. Είπα ότι η μάνα μου με λέει άχρηστο μου είπε ότι όταν ακούω αλήθειες με ενοχλούν...πάντως ήταν ειλικρινής -προσβλητικά-στο πως ένιωθε...η μεταβίβαση συναισθημάτων είναι γνωστή από την αρχαιότητα και ό,τι δίνεις παίρνεις, όπως και στην πραγματική ζωή, έτσι μου είπε. Αργότερα δικαιολογήθηκε ότι έχει κι εκείνη αισθήματα, δεν είναι ντουβάρι...συνέχισα μαζί της τη θεραπεία για λίγα χρόνια-μετά από τόσα χρόνια ακόμα το σκέφτομαι, ιδίως όταν δε νιώθω καλά-σταματούσα και λόγω χρημάτων, ξανάρχιζα. Λένα μου να ξαναρχίσω; μαζί της; άλλον δεν εμπιστεύομαι εδώ, και χρήματα δεν έχω να τρέχω αλλού κι αυτή μου σύστησαν ως την καλύτερη...κι αν στον επόμενο -και πού να τον βρω-προκαλέσω αντιπάθεια; τελικά πρέπει ο θεραπευτής να λέει πως νιώθει; μήπως πρέπει να ξαναπάω κι ας μη θέλω; νιώθω πιο δυνατός όταν πηγαίνω κι ας μη μου αρέσει...μήπως δεν πρέπει να σταματάμε σχέσεις όταν μας πειράξει κάτι γιατί κι εμείς δεν είμαστε τέλειοι; συγγνώμη για τα τόσα πολλά και... παραληρηματικά, θα χαρώ σε ό,τι από όλα αυτά κι αν απαντήσεις-Πάρης

Πάρη, δυσκολεύομαι πάρα πολύ να σου απαντήσω, γιατί είναι πολύ σοβαρά αυτά που λες και χρειάζεται ειδικευμένος άνθρωπος για να σε βοηθήσει. Θα σου πω τη γνώμη μου σα να είμαι φίλη σου, σε καμία περίπτωση μην πάρεις αυτά που θα σου πω ως συμβουλή σχετικού ανθρώπου.


Νομίζω ότι πρέπει να κάνεις το δύσκολο βήμα και να αλλάξεις θεραπεύτρια. Έχει ξεπεράσει προ πολλού τα επαγγελματικά όρια, και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε από μόνη της να σου έχει πει ότι δεν είναι σωστό να συνεχίσετε μαζί, και να σου προτείνει έναν συνάδελφο.


Φυσικά και είναι άνθρωπος και έχει συναισθήματα, αλλά όταν συνεργάζεστε, είναι θεραπεύτρια και επαγγελματίας. Αν δεν μπορεί να αντέξει εσένα και την αμφισβήτηση σου, ας παραδεχτεί ότι δεν μπορεί, και ας σε παραπέμψει αλλού. Είναι καλύτερο από το να σου κάνει προσωπικές επιθέσεις, να σε κατηγορεί για την σεξουαλικότητα σου, και γενικά να σου φέρεται σα να έχετε μια σχέση που μοιάζει με μια περίεργη φιλία. Αν σε κρίνει ανοιχτά και το χρησιμοποιεί και ως επιχείρημα, η θεραπευτική ιδιότητα της έχει ακυρωθεί, κι αυτό δεν διορθώνεται.


Ο άλλος λόγος που με κάνει να πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξεις θεραπεύτρια είναι η αντιμετώπιση της για το γεγονός ότι είσαι γκέι. Αν μετά από χρόνια συνεχίζεις να πιστεύεις ότι είσαι γκέι επειδή ένιωσες απόρριψη από τη μάνα σου, επειδή κακοποιήθηκες, και όλα τα υπόλοιπα, πιστεύω ότι έχεις πέσει όχι μόνο σε ακατάλληλη θεραπεύτρια (για τους προηγούμενους λόγους) αλλά σε και ομοφοβική. Όλα αυτές οι «εξηγήσεις» είναι «δικαιολογίες» για την σεξουαλικότητα σου – όμως το θέμα είναι ότι ΔΕΝ χρειάζεσαι δικαιολόγηση, γιατί η ομοφυλοφιλία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ. Αν η θεραπεύτρια σου δεν έχει καταφέρει να σε κάνει να δεις αυτή την αλήθεια, είναι διότι η ίδια πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι κάτι κακό που πρέπει να δικαιολογηθεί, και ψάχνει «ελαφρυντικά». Και μετά βέβαια είναι το σχόλιο για τις πίπες. Αυτά δεν είναι λόγια θεραπευτή. Αν θέλεις να έχεις ενοχές για την σεξουαλική σου ταυτότητα, έχεις σχεδόν όλη την κοινωνία εναντίον σου, ευχαριστούμε πολύ. Και κάτι τελευταίο – αν όντως χρησιμοποίησε τον όρο «μεταβίβαση συναισθημάτων» με τον τρόπο που περιγράφεις, αρχίζω και αμφιβάλλω και για την εκπαίδευση της. Τι είδους θεραπεύτρια είναι; Το πτυχίο της το είδες;


Δεν θα σε βγάλω άγγελο και αυτή διάολο. Δεν ξέρω τι είπες και τι έκανες και την έβγαλες εκτός εαυτού, κάθε ιστορία έχει δύο πλευρές. Αυτό που βλέπω είναι ότι έχει διαταραχτεί η συνεργασία σας και δεν υπάρχει τρόπος να επανέλθετε, και γι' αυτό στέλνεις αυτό το μήνυμα. Δεν είναι σπάνιο να δημιουργείται δυσάρεστο κλίμα στη θεραπεία, μερικές φορές είναι και πολύ χρήσιμο μέρος της διαδικασίας. Σε αυτή την περίπτωση όμως, για τους λόγους που εξήγησα, ως φίλη λέω – και όχι ως ειδικός – ότι πρέπει να βρεις άλλον θεραπευτή.

__________________
2.


Είμαι gay Αμπα και αναγνώστες. Χωρίς σχέση αλλά και χωρίς συχνή σύναψη επαφών (είτε για μια φορά είτε για κάτι πιο μόνιμο). Το θέμα μου είναι ότι εννοείται πως θέλω να συμβεί και το ένα και το άλλο σ' ένα βαθμό, γι' αυτό το λόγο σε μαγαζιά ή σε παρέες πάντα έχω στο νου μου για κάποιον ο οποίος μπορεί να ενδιαφέρεται ερωτικά. Το πρόβλημα? Οι απανωτές χυλόπιτες λόγω του ότι αυτοί είναι στρέητ (απ' ότι καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα, δεν εκδηλώνομαι ποτέ τόσο ανοιχτά) και αναρωτιέμαι λοιπόν: επειδή εγώ θα είμαι αυτός που θα προσπαθήσει να φλερτάρει για να δει τι παίζει, να κάνω την πρώτη κίνηση (αν μπορώ να το πω σε αυτήν την περίπτωση), μήπως δεν είναι σωστή η τακτική μου αυτή? Ότι αν όντως δεν πιέσω εγώ την κατάσταση μπορεί να μη στενοχωρηθώ τόσο από την χυλόπιτα? Ή ακόμα και να ξαλαφρώσω από αυτό το άγχος της γνωριμίας?
Μα έλα που τώρα το γράφω αλλά εκείνη τη στιγμή ξέρω ότι πάλι θα το προσπαθήσω. Κι όμως για κάποιον λόγο που πραγματικά δε μπορώ να εντοπίσω καταλήγω να διαλέγω μόνο τους στρεητ (χωρίς να το ξέρω φυσικά). Ε μετά προσπαθώ να μου το ξεκόψω όσο πιο γρήγορα γίνεται φυσικά.
Αλλά έχω την πεποίθηση ρε παιδιά ότι και το ερωτικό κομμάτι εντάσσεται και αυτό σε μια μορφή "πάλης" για να το κατακτήσεις. Σκέφτομαι ότι μπορεί να χάσω μια καλή περίπτωση αν δεν το προσπαθήσω. Είμαι λάθος? Είμαι αγχώδης/πωρωμένος που εννιά στις δέκα άμα μου αρέσει κάποιος θα το προσπαθήσω με το φόβο να εκδηλωθώ και να εκτεθώ στα "στρεητ" μάτια του?
Διαβάζω, έχω διάφορες ενασχολήσεις και ενδιαφέροντα αλλά νομίζω ότι σε επίπεδο καλλιέργειας είμαι πολύ καλά. Απλά δε βλέπω "αποτέλεσμα". Προς το παρόν πιστεύω πραγματικά πως δεν έτυχε μια γνωριμία άλλα δε μπορώ και να σταματήσω την πίκρα μου μετά από κάθε χυλόπιτα! Που δε φταίνε κιόλας τα παλικάρια!
Τι λες?

ΥΓ: Είσαι πια αγαπημένη, καθημερινή συνήθεια <3-κυνηγός με άσφαιρα

Αγαπητέ φίλε, μου φαίνεται ότι παραβλέπεις εντελώς τα δεδομένα, και όπως λέει η Χίλαρι, άσε τα δεδομένα να μιλήσουν, τα δεδομένα είναι φίλοι μας. Το δεδομένο που μας ενδιαφέρει σε αυτή την περίπτωση είναι ότι gay είναι το 10% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το 90% δεν είναι. Οπότε, όταν συναντάς άντρες σε γενικές παρέες, κατά 90% δεν θα είναι γκέι.


Δες τις πιθανότητες κατάματα, και άσε αυτό το δεδομένο να κατασταλάξει μέσα σου. Αν στους δέκα που διαλέγεις, ο ένας είναι γκέι, είσαι εντελώς μέσα στις πιθανότητες. Η κατάκτηση έχει οπωσδήποτε μέσα της την πάλη, και αυτή η ανάμνηση μας κάνει, αν είμαστε πάνω κάτω ισορροπημένοι, να εκτιμούμε αυτό που έχουμε ακόμη και όταν η πάλη έχει λήξει. Όμως για να έχουν νόημα αυτές οι κουβέντες, πρέπει να έχεις εκτιμήσει σωστά αυτό που σου συμβαίνει. Για την ώρα ελπίζεις ότι όλοι είναι γκέι, μέχρι απόδειξης του εναντίου, και φυσικά απογοητεύεσαι.


Μερικοί λένε ότι έχουν gaydar. Δεν ξέρω αν υπάρχει, αλλά φαντάζομαι ότι αν είσαι πιο χαλαρός, και δεν ψάχνεις, είναι πιο πιθανό να πέσεις μέσα σε τέτοια εκτίμηση. Η πιο εκνευριστική συμβουλή που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που θέλει φλερτ, σύντροφο και όλα τα ενδιάμεσα είναι «να χαλαρώσει», οπότε δεν θα σου πω να «χαλαρώσεις», θα σου δώσω μια άλλη συμβουλή. Μην αναρωτιέσαι για όποιον συναντάς «θα ήθελα να κάνω σεξ μαζί του», η απάντηση, αν είσαι σε αναζήτηση, δύσκολα θα είναι όχι. Αναρωτήσου «θα ήθελα να πάω σε ένα εστιατόριο μαζί του, μόνο εγώ και αυτός». Σκέψου δηλαδή, αν τους συμπαθείς πρώτα, αν έχετε κάτι να πείτε μεταξύ σας. Καμιά φορά το πιο απλό το παραβλέπουμε, και ακόμα και την αντιπάθεια την μεταφράζουμε σε έλξη, αλλά αυτό το απλό είναι η βάση για τα υπόλοιπα.

__________________
3.


Α μπα θέλω τη γνώμη σου για τις εκτρώσεις. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν είχα εμπειρία επί τούτου αλλά όταν ακούω για περιπτώσεις από τη μία λέω ναι οκ εφόσον η γυναίκα δε το θέλει εξαιτίας λάθους η και άτυχης στιγμής η ακόμη σε περίπτωση βιασμού να κάνει έκτρωση μετά ακούω και διαβάζω ότι από τη στιγμή της γονιμοποίησης το πλασματάκι αυτό θεωρείται ανθρώπινο ον και έχει δικαίωμα στη ζωή. Και πάλι συμφωνώ και σκέφτομαι πως ναι γιατί να αφαιρέσουμε αυτό το δικαίωμα στη ζωή, κι αν δε το θέλει στη τελική να το δώσει για υιοθεσία αλλά τουλάχιστον να το αφήσει να ζήσει. Οπότε είμαι κάπου στη μέση και δεν έχω μια ξεκάθαρη άποψη, ίσως δε λογαριάζω κάτι που δε βλέπω και αμφιταλαντεύομαι. Εσύ όμως τι πιστεύεις πως είναι το πιο σωστό από τα δύο και γιατί?- tortigia

Το «πλασματάκι» δεν θεωρείται ανθρώπινο ον από την στιγμή της γονιμοποίησης από όλους. Αυτό το επιχείρημα είναι κυρίως της καθολικής εκκλησίας, κι επειδή είναι πολύ εύκολο στην κατανόηση (επειδή είναι απλοϊκό), το χρησιμοποιούν και όσοι θέλουν να δυσκολέψουν την πρόσβαση στην έκτρωση, ή ακόμα και να την απαγορέψουν. Υπάρχουν πάμπολλες ομάδες ανθρώπων που διαφωνούν με αυτή την άποψη. To πότε θεωρείται ένας φυσικός σχηματισμός «ανθρώπινο ον» είναι μια ερώτηση επιστημονική και όχι φιλοσοφική. Δεν έχει απαντηθεί ακόμα με ικανοποιητικό τρόπο, γιατί δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη στιγμή που αλλάζει τα πράγματα με σαφή τρόπο ώστε να πούμε «εδώ έχουμε σχηματισμό κυττάρων» κι «εδώ έχουμε άνθρωπο», η ανάπτυξη είναι μια εξέλιξη. Υπάρχουν όμως επιχειρήματα για πολλές άλλες πτυχές της αντιμετώπισης των εμβρύων, των ενηλίκων, και της έκτρωσης γενικά, που μας βοηθούν να σχηματίσουμε μια πολιτική και μια στρατηγική που δεν βασίζεται στην έννοια της ψυχής και στη δημιουργία τύψεων.


Αν συμφωνήσουμε ότι τα έμβρυα, ή οι σχηματισμοί κυττάρων, έχουν τα ίδια δικαιώματα με έναν ενήλικα, τότε για παράδειγμα όλη η έννοια της τεχνητής γονιμοποίησης είναι εντελώς ανήθικη και θα έπρεπε να είναι παράνομη, διότι σε πολλές περιπτώσεις, με αυτό τον ορισμό του «ανθρώπου», περιλαμβάνει φόνο. Όμως αυτή η συζήτηση όχι μόνο δεν γίνεται, αλλά δεν υπάρχει καν περίπτωση να ξεκινήσει. Επίσης, αν δεχτούμε ότι ένα έμβρυο πρέπει να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το σώμα μιας γυναίκας για να επιβιώσει, τότε θα έπρεπε να υπάρχει σχετική νομοθεσία που να προβλέπει πότε κάποιος θα αναγκάζεται να δίνει από το αίμα του μέχρι το νεφρό του, για να επιβιώσει κάποιος άλλος. Βλέπεις πώς το ίδιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλο τρόπο; Όμως ανάλογα με το πώς μας βολεύει, άλλοτε το έμβρυο είναι άνθρωπος, και άλλοτε είναι κάτι χωρίς υπόσταση.


Παράλληλα, αυτοί που κόπτονται για την επιβίωση των εμβρύων, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αντιτίθενται στα επιδόματα για ανύπαντρες μητέρες και περιθωριοποιούν τις μονογονεϊκές οικογένειες – ή έστω, δεν τις υποστηρίζουν με νόμους και προϋπολογισμό. Θέλουν να ζήσουν όλα αυτά τα παιδιά, αρκεί να μην χρειαστεί μετά να πληρώσουν για να μεγαλώσουν. Οπότε το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το επιχείρημα για το «πλασματάκι» δεν είναι ο ανθρώπινος πόνος και η κοινωνική ευθύνη, αλλά η συνέχιση της ιδέας ότι η γυναίκα έχει αξία ως πιθανό ή ενεργό θερμοκήπιο της συνέχισης της ζωής, και η ανθρώπινη υπόσταση της πρέπει να έρχεται δεύτερη.


Και τώρα, ας πούμε και το αυτονόητο. Είτε συμφωνήσουμε στο πότε ένα πλασματάκι είναι πλασματάκι και πότε όχι, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να κάνουν εκτρώσεις, είτε νόμιμα, είτε παράνομα. Το παράνομα το έχουμε δοκιμάσει για εκατοντάδες χρόνια και ήταν τεράστια αποτυχία – είναι το ελάχιστο που μπορεί να πει κανείς. Στον κόσμο που ζούμε, το 2016, υπάρχουν ακόμα γυναίκες που ρωτάνε γιατρούς αν θα καταφέρουν να αποβάλουν αν πέσουν από σκάλες ή αν καταπιούν χλωρίνη. Για να μην γυρίσουμε στο τέλος στις μεθόδους των Westeros, η συζήτηση για το θέμα πρέπει να γίνει πολύ πιο έξυπνη και ανεβασμένη από το επιχείρημα «πλασματάκι».

__________________
4.


Καλησπέρα Α μπααα λοιπόν ζω στο εξωτερικό και βλέπω αρκετά συχνά πυκνά μουσουλμάνες με μπούρκα. Το γεγονός ότι είμαι γυναίκα και βλέπω ότι δεν έχουν το βασικό δικαίωμα να κυκλοφορούν χωρίς κάτι που να υπονομεύει το φύλο μας με κάνει να θυμώνω, που ενώ ξέρω ότι σε κάποιες είναι επιλογή τους άλλες εξαναγκάζονται το θεωρώ τραγικό και ίσως το σκέφτομαι παραπάνω απο ότι πρέπει. Στην ουσία θέλω να τους πω ότι δεν είναι ανάγκη να ζουν έτσι ,θα θέλα να τις ελευθερώσω (το ξέρω ότι δε μπορώ) αλλά δε ξέρω πως να διαχειριστώ ότι κάποια πράγματα είναι έτσι. Ειδικά όταν βλέπω κοριτσάκια μικρά καλυμμένα σκέφτομαι γιατί και πόσο κρίμα .Ισώς δεν έχω ερώτηση ήθελα κάπου να το πω !!!- coffeelover

Αυτό που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι το πώς μιλάμε για «επιλογή», όταν κάποιος δεν έχει το βίωμα της άλλης επιλογής. Μου φαίνεται γελοίο να επιμένουμε ότι η επιθυμία και η ωριμότητα για να διαλέξει κάποιος μεταξύ όλων των επιλογών είναι σαν την θεία φώτιση, που έρχεται ανεξάρτητα από τι έχουμε μάθει από γενιές και γενιές, και ανεξάρτητα από ό,τι βλέπουμε γύρω μας, και από ό,τι έχουμε μάθει να θεωρούμε σωστό. Αν είναι έτσι, απλό θέμα επιλογής, γιατί εμείς οι δυτικές δεν φοράμε μαντήλες; Η επιλογή υπάρχει – γιατί δεν την κάνουμε;

__________________
5.

Αγαπητή Α μπα.. μιλάω πολύ, αλλά θα προσπαθήσω να γράψω λίγα και περιεκτικά! Είμαι 26, είμαι μόνη μου τρία χρόνια.
Μου έχει συμβεί το εξής: Πολύ κίνκυ καταστάσεις από το πρώτο βράδυ. Δηλαδή, μπορεί να βγαίνω με κάποιον για κάποιο διάστημα κ στην πρώτη μας επαφή να γίνεται υπερβολικά πρόστυχος. Δε θεωρώ ότι είμαι ξενέρωτη γκόμενα, το γουστάρω το πρόστυχο, αλλά από την πρώτη επαφή?? Δεν χρειάζεται να αποκτηθεί μια οικειότητα? Έχω κατι μπερδέψει εγώ? Το αποτέλεσμα είναι να νιώθω περίεργα κατά τη διάρκεια του σεξ, να μη το ευχαριστιέμαι.
Μου έχει συμβεί δύο φορές, και στις δύο περιπτώσεις ο άλλος εξαφανίστηκε σιγά σιγά κόβοντας επικοινωνία.
Κάνω κάτι λάθος? Εγώ είμαι αυτή που ξενερώνει τον άλλον? Είναι αφύσικο το να θέλω το χρόνο μου?
Από την άλλη μήπως ψαρώνω πως ο άλλος θέλει κάτι παραπάνω, ενώ αυτός εξαρχής έχει στο μυαλό του να πηδήξει και να φύγει?
Όπως και να έχει, όλο αυτό μου δημιουργεί ανασφάλειες από το πουθενά!
Σε ευχαριστώ!

Αχ, αχ, αχ....πόσα μπέρδεψες μαζί, δεν έχει αρχή και τέλος.


Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τι λες, αλλά δεν καταλαβαίνεις ότι το λες.


«Κάποιος άγνωστος ήθελε να κάνω κάτι που δεν ήθελα να κάνω. Μολαταύτα το έκανα, γιατί έτσι νόμιζα ότι θα τον ευχαριστήσω, κι έτσι, ίσως να μείνει μετά. Δεν είναι ότι θέλω να μείνει, δεν τον ξέρω καν, αλλά πιστεύω ότι αν μείνει, θα επιβεβαιώσω ότι καλώς έκανα κάτι που δεν ήθελα να κάνω, και καλώς παραβίασα τα προσωπικά μου όρια. Επειδή όμως το έκανα με μισή καρδιά, φοβάμαι ότι το κατάλαβε, κι έφυγε επειδή δεν τον ευχαρίστησα αρκετά. Τώρα νιώθω σα να με χρησιμοποίησαν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ήξερα, και εξακολουθώ να μην ξέρω τι πρέπει να κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις, και αυτό με κάνει να νιώθω χαζή και αδύναμη.»


Δεν έχει σημασία αν είναι το πρώτο βράδυ με έναν άγνωστο ή το χιλιοστό βράδυ με τον άντρα σου. Αν δεν θέλεις κάτι, δεν το θέλεις, τελείωσε. Δεν χρειάζεται να κάνεις ψυχανάλυση για να το δικαιολογήσεις. Ο άλλος δεν μπορεί να μυρίσει τα νύχια του – είναι δικιά σου ευθύνη η περιφρούρηση και η ασφάλεια του σώματος σου. Το τι είναι πρόστυχο και τι δεν είναι άστο, είναι μεγάλη η γκάμα, και είναι και πολύ σχετική, και δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Πού είναι η δική σου προτίμηση, η δική σου απόρριψη, η δική σου κρίση σε αυτό που συμβαίνει; Γιατί περιμένεις από τον άλλον να αποφασίσει τι έγινε, για να καταλάβεις κι εσύ; Γιατί παραβλέπεις αυτά που αισθάνεσαι, γιατί τα λογοκρίνεις, και γιατί τα αμφισβητείς τόσο πολύ; Αφού δεν πέρασες καλά, και μάλιστα δύο φορές (!) γιατί δεν ήσουν εσύ αυτή που εξαφανίστηκε σιγά σιγά (ή και γρήγορα γρήγορα;)

__________________
6.

Λένα καλησπέρα, μου αρέσει πολύ η στήλη σου και οι απαντήσεις σου. Διαβάζω και σχολιάζω πράγματα που θα κόλωνα να συζητήσω με το περιβάλλον μου.

Έχω εδώ και 2,5 περίπου χρόνια μια σεξουαλική σχέση, που ο τρόπος ζωής μας, οι δουλειές μας και η απόσταση, έθεσαν εξαρχής σε απαγορευτική βάση τυχόν σχέδια για κοινό μέλλον (χωρίς δεσμεύσεις, όποιος θέλει είναι ελεύθερος να φύγει, αν και δεν έχει κανείς μας βλέψεις για οικογένειες κτλ). Βρισκόμαστε για σεξ 1 φορά το μήνα, ή όποτε βολέψει, μιλάμε στο τηλέφωνο καθημερινά, είτε σεξουαλικά είτε για άλλα μας θέματα, ανάλογα τα κέφια και τις καταστάσεις. Δεν είμαστε μόνο fuck buddies, εκτιμάμε ο ένας τον άλλον και θέλουμε την μεταξύ μας επικοινωνία και επαφή.
Αναγνωρίζω βέβαια, ότι ενίοτε με δυσκολεύει στη συναισθηματική διαχείρισή, καθώς νιώθω ότι αυτό το pattern βολεύει αυτόν μάλλον περισσότερο από ότι εμένα. Σε στιγμές ειλικρίνειας, αισθάνομαι ότι θα τον ήθελα πιο πολύ στη ζωή μου, αλλά δεν νιώθω έτοιμη ούτε εγώ και αυτός ακόμα λιγότερο, να αλλάξουμε τις ζωές μας, για να είμαστε μαζί, οπότε προσπαθώ να ζω τα καλά που μου δίνει αυτή η «σχέση», προσπαθώντας απλά να το ζω.

Και τα καλά αυτής της σχέσης, πέρα από το ότι με γεμίζει η παρουσία του στη ζωή μου (και το ίδιο δείχνει και αυτός) είναι το σεξ! Απίστευτο σεξ! Δεν είμαι μικρή, εγώ λίγο πριν τα 40, αυτός 44 και ενώ μέχρι τώρα θεωρούσα ότι ήμουν μια ανεξάρτητη, δυναμική και απελευθερωμένη γυναίκα, που απολαμβάνει το σεξ, μαζί του είναι σαν να ένιωσα πρώτη φορά τι σημαίνει έλξη. Το κρεβάτι μαζί του είναι κόλαση! Πράγματα που δεν είχα φανταστεί ότι θα μου άρεσαν ποτέ, μαζί του με φτιάχνουν απίστευτα. Δεν ξέρω γιατί, επειδή τα υποστηρίζει, επειδή απλά είναι αυτός εκεί, πάντως νιώθω σαν να είμαι 18 χρονών και να ανακαλύπτω πρώτη φορά το σεξ (αν το καλοσκεφτείς είναι λίγο καταθλιπτικό, ομολογώ).
Μαζί του γνώρισα και ένα πιο άγριο τρόπο σεξ, στις παρυφές του S/M (δεν με βλάπτει σωματικά, προσέχει) που δεν είχα πλησιάσει καν παλιά. Θέλει να με πάει πιο πέρα ακόμα σε ερωτικά παιχνίδια και η πλάκα είναι ότι μ' αρέσει η ιδέα. Μετά το σεξ βέβαια, ξαναγίνεται γλυκός και τρυφερός, όπως είναι όλα τα ζευγάρια μετά από ένα καλό σεξ.
Τελευταία, έχει διανθίσει το σεξ και με ένα λεκτικό ερωτικό παιχνιδάκι ζήλειας σε συνδυασμό με απειλή σωματικής βίας , αν πάω με άλλον. Δεν θεωρώ ότι εννοεί τα περί ζήλιας, έχουμε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν έχουμε αποκλειστικότητα. Όχι ότι έχω διάθεση να πάω με άλλον, καθώς με έχει κάνει sex addicted σε αυτόν. Δεν πιστεύω ότι αν το έκανα θα αντιδρούσε έτσι, πχ μια φορά που τον χώρισα (εντάξει είναι σχέση πάθους, με πολλά πάνω και κάτω, άσχετο αν τα περιγράφω κάπως coolαριστά), παρότι είδα ότι ζορίστηκε, ήταν κύριος (χωρίς παρουσία κόσμου).

Έχω αρχίσει όμως να αναρωτιέμαι αν όλο αυτό κρύβει κάποια βίαιη προσωπικότητα εν γένει. Από την κοινωνική μας συναναστροφή πριν αρχίσουμε να κάνουμε σεξ, δεν είχα εντοπίσει τέτοια σημάδια, έβλεπα έναν άνθρωπο γοητευτικό , κοινωνικό και ευχάριστο . Μου είχε πει μια ιστορία για το παρελθόν που πήγε να ξεφύγει σε βίαιη συμπεριφορά και συγκρατήθηκε και εγώ μια φορά τον είδα να μιλά έντονα σε κάποιον, σε στιγμή έντονης ψυχολογικής φόρτισης, που τότε δεν αξιολόγησα ως εκτός ορίων συμπεριφορά.
Τώρα πια που γνώρισα μια αναπάντεχη πλευρά του, αναρωτιέμαι πόσο μπορεί ένας άνθρωπος στο κρεβάτι να βγάζει μια πτυχή που δεν την έχει στην υπόλοιπη ζωή του. Μήπως την έχει τελικά; Θα είχα ποτέ λόγο να φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει βίαιος εκτός σεξ; Εγώ πάλι, που αν στην πραγματική ζωή μου έριχνε κανείς χαστούκι ή με έβριζε χυδαία, θα τον έκλαιγε η μάνα του, γιατί μαζί του στο σεξ φτιάχνομαι με αυτά; Και τέλος ακόμα και αν όντως είναι «σκοτεινός τύπος», γιατί να με νοιάζει;

ΥΓ Για να προλάβω σχόλια, δεν έχω δει ούτε διαβάσει το 50 αποχρώσεις, από το τρέιλερ κατάλαβα ότι ο Mr Grey ήταν κάπως βιτσιόζος και έτσι. Κάθε τυχόν ομοιότητα τυχαία και συμπτωματική

Κρίμα, γιατί θα είχες και τα τυχερά με τα ελικόπτερα και τα λούσα και τα εστιατόρια. Δεν υπάρχει καθαρά σεξουαλική σχέση, είναι ώρα να σταματήσεις να αγκιστρώνεσαι από αυτή την ιδέα για να δικαιολογείς γιατί κάθεσαι σε κάτι που θα ήθελες να είναι κάπως αλλιώς. Έχετε κάποιου είδους σχέση. Δεν είναι η συμβατική μονογαμική αποκλειστική σχέση ζευγαριού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καθαρά σεξουαλική (που, υποθέτω, σύμφωνα με αυτή τη λογική, θα ήταν λιγότερο σημαντική;) Δεν είναι όλα ή τίποτα οι σχέσεις, ούτε ανήκουν υποχρεωτικά σε ένα από τα δύο άκρα. Οπότε σε νοιάζει τι κάνει και τι είναι, γιατί με αυτόν τον άνθρωπο έχετε κάποιου είδους σχέση – του μιλάς, τον βλέπεις, και κάνετε σεξ. Γι' αυτό σε νοιάζει.


Τώρα για τα υπόλοιπα, νομίζω ότι το ψειρίζεις υπερβολικά πολύ, από τις παρυφές του S&M δεν πας στον κατά συρροή δολοφόνο. Υπάρχουν ακόμα πολλά στάδια διασκέδασης μέχρι να αρχίσεις να ανησυχείς για διαστροφές. Μπράβο που περνάς καλά σε αυτόν τον τομέα, και εύχομαι τα καλύτερα, και δεν είναι καθόλου καταθλιπτικό ότι ανανεώθηκες σε αυτό το κομμάτι στα σαράντα σου. Αντιθέτως, είναι πολύ λογικό, γιατί τώρα έχεις την αυτοπεποίθηση ώστε να μην έχεις τύψεις, και τη γνώση του σώματος σου. Στα δεκαοχτώ δεν ξέρουμε πού παν τα τέσσερα. Όλο συναίσθημα, και στο διά ταύτα, συμπλέγματα κουβάρια.


Οι φαντασιώσεις και οι πρακτικές αυτού του είδους είναι εξαιρετικά διαδεδομένες και κοινές στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Αν σε ενδιαφέρει το θέμα, κάτσε και διάβασε, η πληροφορία υπάρχει και είναι άφθονη. Όσο νιώθεις άνετα και περνάς καλά, συνέχισε όλο ευθεία.

__________________
7.


Αγαπητή Α, μπα, καταρχάς συγχαρητήρια για τη στήλη σου, τη χαίρομαι πάντα! Συνεχίζω με τον προβληματισμό μου, ο οποίος αφορά τις δοσοληψίες όπου χαρτονομίσματα χρειάζεται να αλλάξουν χέρια. Πάντα είχα την απορία αν υπάρχει κάποιο είδος σαβουάρ βιβρ για το αν πρέπει να βάζουμε χρήματα σε φάκελο για να τα δώσουμε σε κάποιον άλλο, ή τα δίνουμε χέρι με χέρι, είτε πρόκειται για Χριστουγεννιάτικο χαρτζιλίκι στον ανιψιό, είτε για ποσό μεγαλύτερο με το οποίο πληρώνουμε κάποιον. Τις φορές που έχω βρεθεί στη θέση του παραλήπτη, εννοείται ότι δεν έχω ενοχληθεί από την ύπαρξη ή όχι φακέλου, παρ' όλα αυτά έχω μείνει με την απορία όσο κι αν προσπάθησα να το διασταυρώσω! Ευχαριστώ!- Άφραγκη

Μου θύμισες το ταξίδι στο Τόκιο, όπου είδα ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν ποτέ χαρτονομίσματα στο χέρι του άλλου, γιατί θεωρείται χοντράδα και αγένεια. Στα μαγαζιά βάζεις τα χρήματα σε ένα ειδικό δισκάκι που σου δίνει ο ταμίας, και του το επιστρέφεις με τα λεφτά πάνω. Κάθε φορά το έκανα λάθος – κάθε φορά τους έδινα τα λερά βρωμόχαρτα (όπως φαντάζομαι ότι τα βλέπουν) στα χέρια, και με ντροπή για λογαριασμό μου, μου έδειχναν πανικόβλητοι και ευγενικοί το δισκάκι. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ το έκανα λάθος γιατί το ξεχνούσα. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ. Πρέπει να άφησα εποχή στο Τόκιο με τη χοντράδα μου, με αποκορύφωμα όταν μπήκα σε δοκιμαστήριο ρούχων με τα παπούτσια – κόντεψε να πάθει έμφραγμα ο μαγαζάτορας. Με σταμάτησε με τον γνωστό ευγενικό πανικό, ευτυχώς κατάλαβα, του τα έδωσα, και όταν βγήκα τα είχε ωραία τακτοποιημένα μέσα σε πλαστικά σακουλάκια. Ως πρέσβειρα δυτικού κόσμου τα έκανα θάλασσα.


Ούτε εγώ έχω ενοχληθεί από την ύπαρξη ή όχι φακέλου γιατί τα χρηματάκια είναι ωραία όταν τα παίρνει κανείς, λερά ή όχι, αλλά είναι βέβαιο ότι ο φάκελος είναι πιο κομψός. Όχι όσο το εβένινο δισκάκι με τα χρυσά σκαλιστά λουλούδια, αλλά σίγουρα πιο κομψός.

108

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#5 Το κρίσιμο για μένα είναι τι εννοείς "κίνκυ" και "πρόστυχος". Το παθητικό στοματικό σεξ, ας πούμε, είναι για σένα πρόστυχο στην πρώτη επαφή; Οι περισσότεροι ιδανικά θα' θελαν πράγματι να σε(όχι εσένα προσωπικά) πηδήξουν και να φύγουν. Εσύ ελέγχεις τι σήμα εκπέμπεις; Μήπως φαίνεσαι(ή δείχνεσαι για να προσελκύσεις) πιο "προκλητική" απ' ό,τι είσαι στην πραγματικότητα, μ' αποτέλεσμα να σε προσεγγίζουν πιο ας τους πούμε πρόστυχοι τύποι, κι όχι πιο μαζεμένοι, που μετά ανακαλύπτοντας ότι είσαι πιο "πουριτανή" ξενερώνουν και φεύγουν; Μήπως, τελικά, σ' αρέσουν οι πρόστυχοι, αλλά έχεις ακόμη αναστολές που ίσως πρέπει να ξεπεράσεις; Σε κάθε περίπτωση, εάν κάτι δε σ΄αρέσει, μην το κάνεις, διότι έτσι, εκτός του ότι καταπιέζεσαι εσύ, δε θα το γουστάρεις πραγματικά, κι αυτό γίνεται αντιληπτό και ξενερώνει αρκετά το σεξουαλικό παρτενέρ.
Μπήκαν πολύ σημαντικότερα θέματα στη συζήτηση αυτής της σειράς ερωτήσεων αλλά ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα και ερωτώ γιατί δεν το έχω ξανασυναντήσει ποτέ, ομολογώ. Τι εννοεί το ποιητή "παηθητικό στοματικό σεξ"??? Μιλάς για το να κάνει γυναίκα πεολειχία ή να δεχθεί αιδοιολειχία? Mπερδεύτηκα πραγματικά!
#3 Χτες μια συνάδελφος (μουσουλμάνα, μόλις 24 χρονών και φρεσκοπαντρεμένη) μου εκμυστηρεύτηκε πως έκανε έκτρωση πρόσφατα. Έμεινε έγκυος γιατί δεν της είχε τοποθετήσει σωστά ο γιατρός το διάφραγμα. Το κορίτσι είναι πολυ συνειδητοποιημένο, δεν ήθελε να κάνει παιδί (τουλάχιστον όχι ακόμη) και γι' αυτο και πήγε να βάλει διάφραγμα (αντισυλληπτικό δε μπορούσε να πάρει λόγω ενός προβλήματος υγείας). Έκανε την έκτρωση κρυφά από την οικογένειά της καθώς οι γονείς της δε θα το δέχονταν, ο μόνος που το ήξερε ήταν ο άντρας της. Στο τέλος με ρώτησε δειλά αν την κρίνω αρνητικά γι' αυτό που έκανε (εγώ την κοιτούσα τόση ώρα αποσβολωμένη γιατι στεναχωρήθηκα πολύ που το πέρασε όλο αυτό μόνη της) και έσπευσε να απολογηθεί πως είχε πάρει τα μέτρα της για αντισύλληψη και δεν έφταιγε αυτή, ήταν λάθος του γιατρού, και τι να κάνει τέλος πάντων, να φέρει ένα παιδί στον κόσμο που δεν το θέλει η ίδια; Το μόνο που ήθελα ήταν να την πάρω μια αγκαλιά και να της εξηγήσω πως δεν πρέπει να απολογηθεί σε κανέναν. Θα μεταφράσω το κείμενο σου να της το δώσω να το διαβάσει, δε θα μπορούσα να της τα είχα πει τόσο καλά!
#4 Δεν μου αρέσει καθόλου η έκφραση να τις ελευθερώσω. Αλλά η αλήθεια είναι πως όταν τις βλέπω κι εγώ με την μαντήλα θυμώνω πολύ. Όπως θυμώνω όταν βλέπω τις δικές μας με τον κότσο και τα παπούτσια τα χοντρα και τη φούστα μέχρι τη μέση της γάμπας. Και θυμώνω πιο πολύ που τις βλέπω εδώ σε μία κοινωνία δυτική να μην αποδέχονται πως τα μαλλιά είναι απλά αυτό μαλλιά. Κι όχι ντροπή ή πρόκληση. Τις καταλαβαίνω. Αλλά θυμώνω. Αυτό της θέμα της επιλογής είναι κομματάκι πολύπλοκο. Όταν μεγαλώνουμε όπως μεγαλώνουμε η επιλογή είναι ανάμεσα σε συγκεκριμένα πράγματα. Καταλαβαίνω πως δεν νιώθουν πιεσμένες αλλά έχει γίνει συνείδησή τους η συγκεκριμένη περιβολή αλλά οτιδήποτε κι οποιοσδήποτε με κάνει να ντρέπομαι για το ανθρώπινό μου σώμα με θυμώνει.
#2 Οι εκδοχές για γνωριμία είναι τρεις. Τα gay bar: σε βλέπω με βλέπεις. Συνεχίζουμε να κοιταζομαστε. Εσυ ή εγώ θα κάνω το πρώτο βήμα. Μιλάμε και όπου καταλήξει. Το πρόβλημα είναι ότι σε βλέπουν κι όλοι οι υπόλοιποι... Τα gay date app: Όλα καλά και ωραία. Απλά εδώ συχνάζουν και άτομα που βρίσκονται στις παρυφές της κοινωνικότητας, της σεξουαλικότητας, της...καθαριότητας.... Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Δεν είναι τόσο τραγικά απλά για να μπεις στους πολύ γνωστούς χρειαζεσαι χρόνο για δημιουργική επιλογή έτερων αντισυμβαλλομένων μερών κι όχι να συνευρέσεις με το μισό app...Και ή τρίτη και καλύτερη εκδοχή που ακολουθώ κι εγώ. Οι ανοιχτές εκτάσεις, στέπες, σαβάνες. Τα μαγαζιά που συχνάζει όλος ο κόσμος. Εσυ απλά το κανείς με λάθος τρόπο. Κοιτάς γύρω γύρω. Οσμιζεσαι την ατμόσφαιρα. Και δεν κοιτάς χέρια πόδια ή Καβάλο. Μάτια κοιτάς. Τα μάτια κρύβουν την αλήθεια. Σου αρέσει κάποιος και τον κοιτάς. Βλέπεις αντιδράσεις και ανάλογα προχωράς. Αυτό συνεπάγεται ότι δε βγαινετε αντρογυναικοπαρεα 30 νοματαιων. Άντε και να έχει διάθεση ο άλλος, έχεις την εντύπωση ότι θα σου το δείξει μέσα σε όλον αυτόν το συφερτο; Μην το πιστεψεις....
Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για τη μαντίλα,μπούρκα ή όπως αλλιώς λέγεται.Η φυλή των Τουαρέγκ παρ'ότι μουσουλμάνοι έχει ως έθιμο τη μαντίλα αλλά όχι για τις γυναίκες!Οι άντρες φοράνε τη μαντίλα διότι όπως λένε οι ίδιοι οι γυναίκες είναι ωραίες και θέλουνε να τις θαυμάζουνε.Επίσης οι γυναίκες έχουν δικαίωμα σε σεξουαλικές επαφές εκτός γάμου και φυσικά στο να ζητήσουν διαζύγιο και συνήθως αυτές κρατάνε την περιουσία(δλδ τη σκηνή και τα ζώα).Αυτά για να σκεφτούμε λίγο ότι δεν έχουν όλοι οι μουσουλμάνοι τα ίδια έθιμα.Κάποιοι λένε ότι σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγουν να τη φοράνε.Και αναρωτιέμαι,πόσο ελεύθερη είναι η επιλογη όταν έχεις γαλουχηθεί έτσι;Σκεφτείτε λίγο πόσο έχουν επηρρεάσει εμάς τα στερεότυπα για τους διακριτούς ρόλους άντρα-γυναίκας.Κάποιοι άλλοι λένε ότι είναι τα έθιμα τους.Και σε κάποιες χώρες έχουνε έθιμο την κλειτοριδεκτομή,ούτε αυτό θα έπρεπε να μας ενοχλεί;Νομίζω ότι οποιοδήποτε έθιμο οποιασδήποτε χώρας ή θρησκείας θα έπρεπε να μας ενοχλεί αν αντιτίθεται στην ελεύθερη αυτοδιάθεση της γυναίκας.Και του άντρα βέβαια γιατί ίσως κάποιος σκεφτεί την περιτομή που κάνουν οι Εβραίοι αλλά και οι περισσότεροι Αμερικάνοι στα αγοράκια.Αυτό βέβαια είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση με επιχειρήματα από κάθε πλευρα.Αλλά εγώ προσωπικά τη ιεωρώ βάρβαρη πρακτική.
Διακοπή κύησης = άρνηση τροφοδότησης και συντήρησης της ζωής. Η γυναίκα μπορεί πλέον εύκολα να επιλέξει αν θα ΜΕΙΝΕΙ ή όχι έγκυος. "Μετά σύλληψιν", με τις εξαιρέσεις βιασμού, λόγων υγείας δικών της ή του εμβρύου, δεν έχει πλέον αυτό το "δικαίωμα επιλογής" που λέτε, για μένα είναι ένας απαράδεκτα συχνός, νομιμοποιημένος ή παράνομος ΦΟΝΟΣ. Και φυσικά δεν αφορά μόνο αυτήν αλλά και τον πατέρα. Ζήστε με τις ενοχές σας, αν έχετε. Νομίζω, επίσης, ότι είναι εξαιρετικά ατυχής η σύγκριση με τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, εκεί υπάρχει ακριβώς τ' αντίθετο: λαχτάρα για τη νέα ζωή..Απαράδεκτη κι εντελώς dated ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. Καλύτερα, ασχοληθείτε με το δικαίωμα του πατέρα στο μωρό του!
Open S, ναι, ζει ανάμεσά σας, κι αυτός κι όσες/οι(ελάχιστες/οι συγκριτικά) βρίσκουν το σχόλιό του ενδιαφέρον, κι όσες/οι, ακόμη, αμφιταλαντεύονται και δεν εκφράζονται..deal with it..η Α μπα σέβεται την αντίθετη άποψη, ακόμη κι αν δε συμφωνεί. Δε βρίσκεσαι σε κάποιο άβατο.
Άρα θεωρείς ότι στην διαδικασία της εξωσωματικής πρέπει να εμφυτεύονται όλα τα έμβρυα; Γιατί αν κάποια απορρίπτονται, είναι φόνος κι αυτό, σύμφωνα με το σκεπτικό σου.
Καταρχάς ο φεμινισμός διευκολύνει και την ζωή των αντρών. Κατά δεύτερον, δεν κατάλαβες την εξαίσια απάντηση της Α, μπα.Αν κάνεις τον κόπο να την ξαναδιαβάσεις, θα ήθελα να σου πω, ότι στην "πλούσια" Γερμανία τα ποσοστά παιδικής φτώχειας (και κάτω από τα όριο της φτώχειας) ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο. Σε αυτό το κομμάτι δεν φταίνε μόνο οι γυναίκες. Έλεος!
Για να ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ έγκυος η γυναίκα πρέπει σίγουρα να απέχει. Δε μας ενδιαφέρει η γνώμη σου πάντως τη στιγμή που εσύ δεν είσαι αυτός που το κουβαλάει και το μεγαλώνει. Επίσης δε μας ενδιαφέρει αν ΕΣΥ το θεωρείς νομιμοποιημένο "φόνο" τη στιγμή που είναι νόμιμο και είναι επιλογή αν θα το κάνεις ή όχι. Καλύτερα να μάθεις πρώτα τι σημαίνει φόνος και μετά μίλα.
Γιατί είναι απαράδεκτη η σύγκριση με την εξωσωματική; Σχεδόν κάθε τέτοια διαδικασία συνεπάγεται εκτρώσεις, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ εκτρώσεις, αλλιώς κάθε γυναίκα που θα έμπαινε στη διαδικασία θα κατέληγε με τετράδυμα και πεντάδυμα!
Ίσως και να μην είχα τόσο πρόβλημα με την απάντησή σου αν δεν είχες βάλει τα κεφαλαία προκειμένου να φωνάξεις τις λέξεις που θέλεις. Όταν το βλέπω αυτό εικόνα γίνεται ένας άνθρωπος που σφγγει τα δόντια μισοκλείνει τα μάτια και σφυρίζει σα φίδι με κακία. Ευτυχώς δεν έχει σημασία τι λες εσύ και οι όμοιοί σου. Ειδάλως θα κλαίγαμε ακόμα γυναίκες και γυναικεία γεννητικά όργανα σφαγιασμένα στα τραπέζια των υπογείων των απανταχού αλμπάνηδων. Επίσης δεν μπορεί, κάπου θα γράφει η Λουκά. Γιατί δεν προτιμάς την παρέα της;
luckystrike, Μη με δέχεσαι στην παρέα, λοιπόν. Αλλά, αν τυχόν έχεις εσύ προσωπικά ενοχές, μην τις προβάλλεις πάνω μου, σε παρακαλώ, και μη με παρομοιάζεις με..φίδι για την άποψή μου. Υπάρχουν όρια.
@ Prince Charming η τοποθέτησή σου είναι μάλλον συναισθηματική και έχει πολλά λογικά κενά: λες ότι η έκτρωση είναι "ΦΟΝΟΣ", αλλά για τα θύματα βιασμού και τα ζευγάρια που κάνουν εξωσωματική, ο "ΦΟΝΟΣ" δικαιολογείται. Δεν είναι φεμινιστική προπαγάνδα, αλλά πάγια ιατρική πρακτική στην εξωσωματική να απορρίπτονται έμβρυα και μετά την εμφύτευση, για να μειωθούν οι κίνδυνοι από μια πολύδιμη κύηση. Αναφέρεσαι στο δικαιώμα του πατέρα στο παιδί του και παραβλέπεις τις πολλές περιπτώσεις που η γυναίκα θέλει το παιδί ενώ ο άντρας θέλει έκτρωση. Και στις δύο περιπτώσεις, είτε η γυναίκα θέλει την κύηση, είτε την έκτρωση, η αυτοδιάθεση πάνω στο σώμα της είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Μη είσαι τόσο αυστηρός κι επικριτικός Πρίγκηπα. Υπάρχουν ένα σωρό 15χρονα αφημένα στο έλεος της άγνοιας(από γονείς, από σχολείο) σχετικά με τα σεξουαλικά θέματα που δεν μπορεί να πει κανείς ελαφρά τη καρδία ότι ξέρουν τι κάνουν. Αυτά θα τα πούμε φονιάδες; Ένα παράδειγμα φέρνω. Υπάρχουν απειρα άλλα στη ζωή...Είναι σοβαρές και βαρύτατες κατηγορίες αυτές.Δική σου η 'αποψη, αλλά μην την πεις σε κανενα κοριτσάκι, όχι τίποτε άλλο, θα σε πιστέψει...
Πήγα να ρωτήσω, ενοχές για τι; μετά κατάλαβα πως υπονοείς πως έχω κανει έκτρωση, άρα ΦΟΝΟ και προσπαθώ να δικαιολογήσω τα κατά εσένα αδικαιολόγητα. Δεν έχω καμία υποχρέωση να σου απαντήσω αλλά δε βαριέσαι. Δεν έχω κάνει έκτρωση ποτε, δε θα δίσταζα να κάνω αν έκρινα πως δε θέλω το παιδί. Δε χρειάζεται να κάνω κάτι για να το υπερασπιστώ ή όχι. Έχουμε προικιστεί ως είδος με νοημοσύνη και σκέψη. Επιπλέον είναι ενδιαφέρον που σε ενοχλεί η εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό μου όποτε βλέπω σκέψη φανατισμένη να γράφεται με κεφαλαία. Ο δικός σου χαρακτηρισμός του ΦΟΝΙΑ ή ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ, που αν το σκεφτείς έχει ποινικές προεκτάσεις, είναι μέσα στα όριά σου; θα ήθελα πολύ την άποψή σου για τις εκτρώσεις παιδιών με διαγνωσμένη ασθένεια ή κάποιο σύνδρομο. Εκεί είναι ΦΟΝΟΣ; αν ναι τι προτείνεις;
luckystrike, γράφω στο αρχικό σχόλιό μου "με τις εξαιρέσεις βιασμού, λόγων υγείας δικών της ή του εμβρύου". Καμία ποινική προέκταση στις πλείστες των περιπτώσεων, ο νομοθέτης βλέποντας πόσο γενικευμένη πρακτική ήταν, για να ελέγξει την άμβλωση(μ' απίστευτο τζίρο) και για την υγεία των γυναικών, όπως προανάφερες, τη νομιμοποίησε υπό προυποθέσεις, το δέχομαι, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχει ηθική απαξία ΓΙΑ ΜΕΝΑ. Τι είναι το έμβρυο, παρανυχίδα;
Επίσης βρε Prince, αν το θεωρείς φόνο, τότε γιατί δικαιολογείται σε περίπτωση βιασμού; Αναιρείται εκεί ο φόνος; Δηλαδή δικαιώνεται μόνο η γυναίκα που είχε εκφράσει 100% τη διαφωνία της με το να υπάρξει καν σεξ;Και μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά δηλώνει την πλήρη διαφωνία της με την δημιουργία απογόνων, κι όμως η αποτελεσματικότητά τους δεν φτάνει το 100%. Ακόμη χειρότερα ποσοστά για σσπιράαλ, προφυλακτικά κλπ.Παρόλο που διαφωνώ απολύτως μαζί σου, νιώθω λίγο άσχημα που στην πέφτουμε ξαφνικά όλοι μαζί αλλά ξέρεις κάτι; Όσοι άνθρωποι συναντώ, που σε όλα είναι προοδευτικοί και προχώ, και μόνο στο θέμα των εκτρώσεων είναι της παλαιάς σχολής, είναι σχεδόν πάντα άντρες. Είναι τυχαίο άραγε;
Prince Charming λες κάποια πράγματα, αλλά δεν καταλαβαίνω αν καταλαβαίνεις τι προεκτάσεις έχουν αυτά που λες.Π.χ. "Διακοπή κύησης = άρνηση τροφοδότησης και συντήρησης της ζωής." Οκ, αυτό ισχύει. Γιατί είναι κακό; Το έμβρυο δε μπορεί να ζήσει μόνο του. Γιατί πρέπει να είναι υποχρεωμένη η μητέρα να το κυοφορήσει για 9 μήνες και να το αναθρέφει για 18 τουλάχιστον χρόνια;Με την ίδια λογική θα μπορούσε π.χ. το κράτος να σε αναγκάσει να τροφοδοτείς και να συντηρείς στη ζωή έναν ασθενή που δεν μπορεί να κρατηθεί μόνος του στη ζωή; Πρόσεχε: Όχι να έχεις το δικαίωμα να το κάνεις, αλλά να απαγορεύεται να αρνηθείς; (Και κάποιοι να λένε την άρνησή σου ΦΟΝΟ;) Ή, όπως είπε και η Λένα αλλά το προσπέρασες, θα μπορεί το Κράτος να σε υποχρεώσει να δώσεις ένα νεφρό για να ζήσει κάποιος που το χρειάζεται; Την ίδια λογική εφαρμόζουμε.2ο. "Η γυναίκα μπορεί πλέον εύκολα να επιλέξει αν θα ΜΕΙΝΕΙ ή όχι έγκυος."Οκ, άρα αν επιλέξει να μην μείνει έγκυος, αλλά μείνει τελικά, παρά την επιλογή της, μπορεί να κάνει έκτρωση. Έτσι δεν πάει;"είναι εξαιρετικά ατυχής η σύγκριση με τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, εκεί υπάρχει ακριβώς τ' αντίθετο: λαχτάρα για τη νέα ζωή."Ε, και; Και πάλι δεν απορρίπτονται κάποια γονιμοποιημένα ωάρια; Και γιατί η λαχτάρα για το ένα γονιμοποιημένο ωάριο που θα κρατήσει τελικά, δικαιολογεί την απόρριψη των υπόλοιπων; Και γιατί η απόρριψη αυτή να δικαιολογείται από τη λαχτάρα της γυναίκας να κάνει παιδί και δεν δικαιολογείται από τη λαχτάρα της να μην καταστρέψει τη δική της ζωή με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη;
Και τώρα που το σκέφτομαι. Η προβολή τι σχέδη έχει. Ας μιλήσουν καλύτερα οι ψυχολόγοι αλλά έχω την εντύπωση πως έίναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ' αυτό που υπονοείς. Επίσης, ούτε γυναικολόγος που κάνει εκτρώσεις είμαι. Για να σου φύγει η ιδέα της ενοχής δηλαδή
βλαχάκι (το) , μια χαρά φαίνεται το βίντεο.Price Charming, ελπίζω να είσαι gay, γιατί καμιά λογική γυναίκα τουλάχιστον δε θα δεχτεί να έχει σύντροφο με τέτοιες απόψεις (φαντάζομαι θα έχεις κι άλλες υπέροχες τέτοιες ιδέες).
Ε, όχι και ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ! Το πώς ορίζει κανείς το σώμα του δεν μπορεί να ενταχθεί σε τέτοιο πλαίσιο.Όσο για τον πατέρα, για να έχει μωρό θα πρέπει να θέλει η γυναίκα. Ξέρεις πόσες μητέρες μεγαλώνουν μόνες και αβοήθητες τα παιδιά των "πατεράδων" όσο αυτοί κάνουν ζωάρα;
Haifischnet, Το σώμα του κυοφορούμενου; Επίσης, θέλεις να μου πεις ότι οι μόνες κι αβοήθητες μητέρες θα προτιμούσαν τελικά να' χαν κάνει έκτρωση; Αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει τέλος..Όπως είπα, ζήστε με τις ενοχές σας, ή χωρίς, αλλά μη θίγεστε απ' τη συζήτηση και μην προσπαθείτε να κρύψετε τον ελέφαντα κάτω απ' το χαλάκι..
#1 Συμφωνώ με την Αμπά σε όλες τις απαντήσεις σήμερα και έχω να πω στο φίλο της ερώτησης, από προσωπική πείρα και ενημέρωση πάντα, ότι πρέπει να διακόψει με τη συγκεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια. Υπάρχει τέτοια αντιπαλότητα μεταξύ τους, που νομίζω ότι είναι αδύνατον να αποκατασταθεί, όπως πρέπει η σχέση, που πονάει και εγκλωβίζει τον ψυχοθεραπευόμενο, με τη μητέρα. Ειδικός δεν είμαι αλλά έχω κάνει χρόνια ψυχοθεραπεία. Οι αντιθέσεις και οι αίσθηση ότι ο θεραπευτής δεν μας κατανοεί, όπως θα θέλαμε ή μας αδικεί, είναι απόλυτα θεμιτά πεδία δράσης για να προχωρήσουμε και να κατανοήσουμε, οι ίδιοι το τραύμα, που κουβαλάμε και εν τέλει να μπορέσουμε να το θεραπεύσουμε. Στην περίπτωση όμως του φίλου, διακρίνω πόλεμο και όχι εποικοδομητική θεραπεία.#2 Οι άνθρωποι νομίζω, εκτός από gay, straight, στο θέμα του φλερτ, χωρίζονται χοντρικά σε δύο κατηγορίες, τους κυνηγούς και τα θηράματα. Λέω χοντρικά γιατί λίγο απ' όλα είμαστε όλοι. Οπότε αγαπητέ φίλε, αν σου αρέσει να είσαι κυνηγός, που μάλλον προς τα εκεί κλίνεις, μη θεωρείς απόρριψη και χυλόπιτα, την αρνητική ανταπόκριση του κάθε τυχαίου γιατί δεν είναι. Δεν θεωρώ χυλόπιτα, την άρνηση, ενός αγνώστου, που δε με ξέρει. Υπάρχουν 1000 λόγοι, να μην ενδώσει κάποιος/α αμέσως. Από το να έχει σχέση, να πήρε το χαρτί της Εφορίας σήμερα, να μην έχει διάθεση και ο κατάλογος ατελείωτος, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι μπορεί και να μην του αρέσουμε βρε αδερφέ.Θα σου πρότεινα, να μη βιάζεσαι κατ' αρχήν, γιατί η βιασύνη σκοτώνει την ερωτική διάθεση και εάν παίρνεις κατάκαρδα τελικά, την μη ευόδωση του φλερτ, παίξε σε πιο σίγουρα περιβάλλοντα πχ gay bar.#5 Πάλι θα συμφωνήσω απόλυτα με την Αμπα. Το sex, αν δεν κάνω λάθος είναι προαιρετικό. Δεν καταλαβαίνω τον προβληματισμό της κοπέλας και μπήκα στον πειρασμό να σχολιάσω, γιατί ακούω από πολλές γυναίκες, που κάνουν τις άνετες και κάνουν one night stunds, το παράπονο ότι δεν ήταν καλά, ο άλλος ήταν μεθυσμένος, δεν ξανατηλεφώνησε κλπ. Αυτά τα ακούω συχνά και από γυναίκες ώριμες υποτίθεται. Μην κάνεις κάτι που δε θέλεις απλά. Δε φταίει ο άλλος αν εσύ δεν έχεις αναπτύξει διακριτική ικανότητα, στο τι θέλεις. Δε γνωρίζω τι γίνεται στο Εξωτερικό, πάντως στην Ελλάδα πολλοί άντρες και βιάζονται και χουφτώνουν και ασυντόνιστοι είναι και φοβούνται μη τους πουν καληνυχτάκηδες και όλα τα σχετικά. Ας κάνουν αυτοί τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας......Αν δεν μπορείς να βάλεις εσύ όριο, ποιος θα το βάλει;Επίσης η βιασύνη, τις περισσότερες φορές καίει την κατάσταση και δεν είναι θέμα φύλου. Φαντάσου έναν άντρα, με το που σε γνωρίζει να πέφτει στα πατώματα, να δείχνει πόσο σε θέλει....δεν είναι ξενέρωτο; Ό,τι ισχύει για τις γυναίκες, ισχύει και για τους άντρες. Οι περισσότεροι/ες δεν εκτιμούν κάποιον τελείως εύκολο, γιατί πολύ απλά δεν τους επιβεβαιώνει τη φαντασίωση ότι είναι εξαιρετικοί/ες
4 #Η μαντίλα από μόνη της δεν είναι αντικείμενο καταπίεσης, αυτή η ταύτιση γίνεται στα μάτια των δυτικών, που πατερναλιστικά θέλουν να καθιερώσουν το δικό τους αισθητικό πλαίσιο. Λένα, προφανώς και το αισθητικό πλαίσιο κατασκευάζεται κοινωνικά και καθιερώνεται τόσο βιωματικά όσο και επιτελεστικά. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να οδηγεί σε δίπολα υπεροχής και υποτίμησης.Είναι σαν να έρθει κάποιος και να μου πει ότι το make up και το κραγιόν είναι αντικείμενα καταπίεσης και πόσο με λυπάται, που ξοδεύω μια περιουσία. Εγώ νιώθω καλά όμως. Παρόλο που έχω το βίωμα της άλλης επιλογής, είναι επιλογή μου? Θέλω να πω, ότι αυτή η κριτική εκ δύσης δεν έχει κανένα απολύτως νόημα,ούτε εμάς βοηθάει ούτε εκείνες.Προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτισμική μας υπεροχή, με μια δόση ενοχής, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να διαιωνίζει στερεότυπα.
Συγγνώμη, αλλά αν η μαντίλα δεν είναι μέσο καταπίεσης, αλλά αισθητική κρίση των δυτικών, γιατί όταν πήγε να επιβληθεί στις γυναίκες του Ιράν (το μακρινό 1979, πολύ αρχαία παράδοση όντως) αυτές διαδήλωναν; http://goo.gl/lOydU5Και γιατί σήμερα υπάρχει το My Stealthy Freedom;http://goo.gl/sqBY04https://goo.gl/NLhHJt
Τα μπλέξαμε πάλι όλα Ισλάμ,θεοκρατία,μαντήλα. Παρίςιε,γιατί οι γυναίκες στο Ιράν εκεινη τη χρονική στιγμή αυτο πίστευαν & δενμπορώ εγω να ακυρώσω το βίωμα τους απο τον καναπέ μου.αλλάοι γυναίκες στο Ιράν δεν είναι όλες οι γυναίκες σε ολες τις μουσουλμανικές χώρες,δεν ειναι όλες όσες πιστεύουν στο Ισλάμ και ζουν στην Ευρώπη,δεν είναι μια μάζα.το Ιράν είναι μια χώρα διαφορετική απο τις υπόλοιπες της μέσης Ανατολής που εξισλαμίστηκε πολυ αργα αφου και το θεοκρατικό καθεστώς επιβλήθηκε δια της βίας το 1979. Υπάρχουν επίσης αντίστοιχες διαμαρτυρίες και οργανώσεις υπερ. Αυτο με γλιτώνει απο το να γράφω σεντόνια.http://youtu.be/Bwdhib-bZ-s
Εδώ που τα λέμε όμως, αν όλες οι γυναίκες στην οικογένειά σου είναι φουλ κοκκέτες κι εσύ δε βάζεις ούτε ενυδατική, δεν κινδυνεύεις να φας βρωμόξυλο και να σε κλειδώσουν στο σπίτι. Σε αυστηρές μουσουλμανικές οικογένειες σε δυτικές χώρες έχουν γίνει ακόμα και δολοφονίες κοριτσιών που δεν "επέλεξαν" να ακολουθήσουν τις ηθικές αρχές της θρησκείας τους. Όταν οι στυλιστικές επιλογές εκπορεύονται από παράδοση/θρησκεία, δεν είναι ποτέ απλά "επιλογές".
Δεν κινδυνεύεις γιατί Δύση δεν λειτουργεί έτσι.η εξουσία εγκαθιδρύει συστήματά αυτοελέγχου και αυτο αστυνόμευσης του σώματος,σύμφωνα με τον Φουκώ.δες ερώτηση 1,δες παραδείγματα νευρικής ανορεξίας κλπ και σε Όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν θα κρίνω εγω ποια καταπίεση είναι καλύτερη.το οτι επιλέγουμε να απομονώσουμε 3περιστατικά απο δυτικά προπαγανδιστικά μέσα για να γενικεύσουμε για ολες τις μουσουλμανικές χώρες& ολες τις μουσουλμάνες γυναίκες μας κάνει απλά προνομιούχους και αυτο το προνόμιο είναι που θα πρεπει να αναλογιστούμε.η αλήθεια μας απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα απο το βίωμα τους για να μπορουμε να είμαστε αντικειμενικοί κριτές. Γιαυτό μέχρι να ζητήσουν τη λύπηση μας ή την αλληλεγγύη μας, ας μη λυπόμαστε για αυτές και ας ασχολούμαστε καλύτερα με τα δικά μας πατριαρχικά προβλήματα,που τα ξέρουμε και τα βιώνουμε καθημερινά.
Αυτό που δεν καταλαβαινουμε οι δυτικοί είναι ότι το Ισλάμ είναι κάτι πολύ ευρύτερο από απλώς μια θρησκεία, και ναι, ας μη φοβόμαστε να πούμε ότι είναι και καταπιεστικο. Κι αν θεωρείς ότι ο εκκοσμικευμένος δυτικός κόσμος δεν είναι ανώτερος από μια θεοκρατία, τότε η συζήτηση δεν χωράει εδώ.
Η μαντίλα όμως δεν περιορίζεται στο σύμπαν της αισθητικής. Και δεν εννοώ για μας. Εννοώ πρωτίστως για τους μουσουλμάνους.Ας μιλήσουμε για το μακιγιάζ: Το φοράς ψυχαναγκαστικά *κάθε* φορά που ξεμυτίζεις από το σπίτι ακόμη και για μισό λεπτό; Ντρέπεσαι να εμφανιστείς χωρίς αυτό δημοσίως; Θεωρείς άσεμνο να σε δει χωρίς αυτό ένας άνδρας που δεν είναι σύζυγός σου;Το κυριότερο: Έχεις υποτιμητική άποψη για τις γυναίκες που φορούν σπάνια ή καθόλοθ μακιγιάζ;Αν η απάντηση σε όλα αυτά είναι ναι, έχεις εγκλωβίσει τον εαυτό σου σε μια φοβερά καταπιεστική νοοτροπία.Αν πάλι το φοράς όποτε θέλεις να νιώσεις καλύτερα, πιο ευχάριστα, με την άνεσή σου και χωρίς να ντρέπεσαι για το φυσικό σου πρόσωπο (και φαντάζομαι πως λογικά αυτό ισχύει) τότε η σχέση σου με το μακιγιάζ ουδεμία αντιστοιχία έχει με τη χρήση της μαντίλας.
Νομίζω ότι η άμβλωση είναι επιφόρτισμένη με πολλές ενοχές και φιλοσοφικά ερωτήματα, τα οποία δεν μας αγγίζουν όταν θέλουμε να κάνουμε το δικό μας. Όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, στην εξωσωματική, γονιμοποιούν 4-5 ωάρια αλλά κρατούν μόνο τα 1 ή 2 τελικά. Εκεί γιατί δεν υπάρχει ο προβληματισμός για τις "ψυχούλες"; Γιατί εκεί είναι σωστό να πετύχουμε με κάθε κόστος αυτό που θέλουμε ενώ αντίθετα είναι ανήθικο να αποφύγουμε κάτι που δεν θέλουμε;
Για το #3 - ποιοι είναι οι Westeros και ποιες οι μέθοδοί τους για τις εκτρώσεις (το γούγλισα αλλά μου βγάζει κάτι για Game of Thrones και δεν παίζω τέτοια παιχνίδια).
Καλά κάνεις και δεν το παίζεις, γιατί πρέπει να νικήσεις ή να πεθάνεις! Βάρβαρα πράγματα. (Πέρα από την πλάκα, ίσως εννοεί μεσαιωνικές μεθόδους; Ή ίσως ήθελε να γράψει Westerns;)
#5: Δυστυχώς είναι πολλές γυναίκες που δέχονται χωρίς αμφισβήτηση τον ρόλο που τους δίνει η εκάστοτε κοινωνία/θρησκεία και τον υποστηρίζουν με απίστευτο σθένος και φυσικά το περνάνε και στα παιδιά τους. Εμείς σαν δυτικές το βλέπουμε ως τρόπο καταπίεσης και είναι για μας αλλά για πολλές μουσουλμάνες είναι συνυφασμένος με την πίστη τους, με το πρόσωπό τους στην κοινωνία. Για μένα όσο άσχημο είναι να βλέπω κοριτσάκια με μαντήλα τόσο άσχημο είναι να τα βλέπω ντυμένα κ φτιαγμένα σαν Barbies.
Σε κάποιες διακοπές με τον πρώην, μείναμε σε ξενοδοχείο. Είχαμε κερδίσει ένα τουριστικό πακέτο και ήταν καλούτσικο ξενοδοχείο, με θέα στο λιμάνι του Ηρακλείου, χλιδή και για μένα που είχα μικρή εμπειρία από ξενοδοχεία αλλά και για εκείνος που ήταν κάπως μίζερος. Ένα πρωί είπαμε να πάρουμε πρωινό στο δωμάτιο και να καθήσουμε στη βεράντα. Εγώ, ως άλλη Σαμάνθα, είμαι στο μπάνιο μέχρι να έρθει το πρωινό, ντουζάκι, κρεμούλες, μπουρνουζάκι, μυρίζει πλούτος παντού, ζω ένα όνειρο, δεν χρειάζεται να στρώσω κρεβάτια, να καθαρίσω μπάνια, να πλύνω πιάτα. Ορμάει κάπως αγχωμένος ο πρώην, ρουφάει τη χρυσόσκονη το σιφόνι, και μου λέει ότι δεν έχει ξαναδώσει πουρμπουάρ έτσι στην ψύχρα, πώς να το δώσει, στην τσέπη, στο χέρι, στον δίσκο μετά, βγες εσύ λέει, τι λε ρε φίλε λέω, μα τι να κάνω λέει, ε, δεν ξέρω λέω, φτύσ'το και κόλλα το στο μέτωπο. Εκείνη τη στιγμή βρήκε να έρθει και ο σερβιτόρος, που είχαμε πεταχτεί δυο λεπτά στο αλώνι. Από τα γέλια ούτε τιπ πήρε ούτε τίποτα.
Στα tips ξενοδοχειου, μας έκαψε το ευρώ! Για μένα το πρόβλημα είναι κυρίως πόσα να δώσω; Παλιά έδινες 1-2 κατοστάρικα κ ήσουν οκ. Τώρα δίνεις κέρμα που είναι πιο άβολο. Ειδικά όταν ο παραλήπτης του tip είναι μεγαλύτερος σε ηλικία, είναι κάπως αμήχανο. Ευτυχώς δεν πάμε συχνά σε τετοια ξενοδοχεία κ δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Γενικά θέλει αέρα, σαν να το κάνεις συχνά κ να μην το πολυσκέφτεσαι :)
Χαχαχα σε νιώθω, πρόσφατα πήγαμε με φίλους σε μεγάλο ξενοδοχείο για καφέ (δική τους επιλογή) Φτάνουμε και έχει απέξω αυτούς τους σινιέ παρκαδόρους - πιγκουίνους και μας ανοίγει πόρτα να πάρει το αμάξι να το παρκάρει στη θέση μπροστά μας. Και μας έχει φάει εμάς η αγωνία τώρα (εμένα και το σύζυγο) πως θα πάρουμε πίσω το αμάξι? Επιβάλεται να του δώσουμε τιπ ή είναι μεγάλο ξενοδοχείο και είναι πολύ μικροαστικό συνήθειο αυτό? Και αν ναι πόσο? Και πώς? Δράμα, έσκυψα κεφάλι και μπήκα στο αμάξι μες στην ντροπή!! :P
#7 Στα νησιά Φίτζι θεωρείται μεγάλη προσβολή όταν βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο κάποιου να έχεις την τσάντα σου στα πόδια σου. Δείχνει ότι την έχεις εκεί για να την προστατέψεις, σαν να υπονοείς ότι ο ιδιοκτήτης/οδηγός του οχήματος θα ήθελε να σε κλέψει. Μεγάλη προσβολή. Ακούγεται υπερβολικό? Σε μένα ναι! Γιατί εγώ πχ. έχω κόλημα με τις τσάντες μου και δεν θέλω να τις ακουμπώ πουθενά, ιδίως στο πάτωμα ενός αυτοκινήτου. Οπότε αν ήμουν στα νησιά Φίτζι θα ήμουν αγενέστατη! :PΣχετικά με τα λεφτά, προτιμώ να τα προσφέρω σε φάκελο (ιδανικά με καρδούλες ζωγραφισμένες, αν πρόκειται για δώρο)!
#4:"Στην ουσία θέλω να τους πω ότι δεν είναι ανάγκη να ζουν έτσι ,θα θέλα να τις ελευθερώσω Πηγή: www.lifo.gr"O κάθε ανθρωπος, ο καθε λαός, η κάθε κοινωνική ομάδα που κατοικεί σε αυτόν τον πλανήτη εχει διαφορετικά ήθη, εθιμα, θρησκεια, κουλτούρα, πολιτική και κοινωνικοοικονομική κατασταση. Με βάση αυτα ζει, κοινωνικοποιείται, συμπεριφερεται, ντυνεται κλπ.Εμεις εχουμε μάθει να ζουμε με λυτά μαλλια, να τρωμε χοιρινό, να φοραμε κοντο σορτς στο κεντρο της Αθηνας, κλπ. Οταν βλεπουμε γυναικες με μαντηλα, λεμε "πω πω κριμα να φοραει αυτή αυτο το πραγμα".Καποιες απο αυτες εχουν μαθει να φορανε μαντηλα, τσαντορ, μπουργκα ή όπως αλλιώς τα λένε. Ετσι μεγαλωσαν, ετσι εμαθαν, ετσι προσταζει η θρησκεια και η κουλτουρα τους. Βλεπουν εμας με τα χοτ σορτσακια και λένε "πω πω, φαινεται ο ποπος τους. Μαλλον δεν ειναι και πολυ ηθικες". Καποιες μπορει να αναγκαζονται να φορανε αυτα, καποιες αλλες ετσι εμαθαν και ετσι εχουν επιλεξει να ζουν: με τη μαντηλα.Αυτες που ειναι πιο μοντερνες, που ηθελαν ή μπορεσαν να ζουν χωρις την μαντηλα, την εβγαλαν και ζουν χωρις αυτή.Ποια εισαι εσυ που θες να τις ελευθερωσεις; Τις ρωτησες ολες και σου ειπαν οτι ολες εχουν προβλημα με αυτο; Ακριβως επειδη εζησα και εγω σε χωρα που υπηρχαν γυναικες με καθε ειδους καλυψη, πιστεψε με, πολλες ετσι εχουν μαθει να ζουν και ετσι ειναι το φυσιολογικο για αυτες. Και δεν ζητανε τη δικη μας βοηθεια για να τις σωσουμε.
What she said. Εδώ (Αγγλία) έχουν την επιλογή να μην τη φοράνε αλλά τη φορ΄΄ανε και φοράνε και άλλα (τσαντόρ). Έχω φίλη αγγλίδα που τη φοράει και φίλη μισή πακιστανή μισή αγγλίδα που δεν τη φοράει. Η αδερφή της τη φοράει. Σκέψου αγαπητό 4 ότι πολλοί θέλουν να "ελευθερώσουν" εσένα πχ, που δε γλύτωσες του νηπιοβαπτισμού ή που για άλλες κουλτούρες φοράς μόνο ένα πολύ απλό νυφικό και ο γάμος σου κρατάει μόνο λίγες ώρες αντί για 3 μέρες.Η ελευθερία σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ελεύθερη επιλογή για όλους, είναι ό,τι έχουν μάθει και θέλουν να το κάνουν αυτό το πράγμα γιατί είτε δεν έχουν θελήσει να δοκιμάσουν κάτι άλλο, είτε δεν επιτρέπεται, είτε το δοκίμασαν και δεν τους άρεσε. Για το γαμώτο πάντως, κι εγώ θέλω να πάω στην Αμερική μερικές φορές, σε κάτι πολιτείες που τα κοριτσάκια τρώνε ποινές και παρατηρήσεις για το dress code επειδή φόρεσαν τιραντάκι και να τα ελευθερώσω. Και πολλά άλλα.
"Εμείς έχουμε μάθει να ψηφίζουμε, να λέμε τη γνώμη μας, κλπ. Όταν συναντάμε γυναίκες που δε μπορούν να ψηφίσουν, λεμέ "πω πω κρίμα να μην έχει λόγο στα κοινά". Κάποιες από αυτές έχουν μάθει να μην μπλέκονται σε αυτά που θεωρούν αντρικές υποθέσεις. Έτσι μεγάλωσαν, έτσι έμαθαν, έτσι προστάζει η παράδοση και η κουλτούρα τους. Βλέπουν εμάς και λένε "πω πω, δεν κάθονται στα αυγά τους. Μάλλον δεν είναι και πολύ ηθικές". Ποια είσαι εσύ που θες να τις αφυπνίσεις; Τις ρώτησες όλες και σου είπαν ότι όλες έχουν πρόβλημα με αυτό; Έτσι είναι το φυσιολογικό για αυτές. Και δεν ζητάνε τη δική μας βοήθεια για να τις σώσουμε."Θα μπορούσε να ακουστεί σε μια συζήτηση μεταξύ δυο αυστραλέζων γυναικών αν ζούσαν για λίγο στην Ελλάδα των 20's.
What about, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Διότι η Σαρία επιβάλλει να φοράει μια γυναίκα μια μαντήλα για να μην ξεχωρίζει από τις άλλες ('και σκανδαλίζει έτσι τους άντρες'). Από την στιγμή όμως που ζει στον δυτικό κόσμο ξεχωρίζει ΌΤΑΝ φοράει. Πες μου εσύ, τι θα 'επέλεγες';
Δεν εχει σημασία τι θα έκανα εγω γιατι δεν μπορω να μπω στη θεση μιας τέτοιας γυναίκας. Και φυσικα συμφωνώ οτι κάποιες γυναίκες καταπιέζονται. Ομως εχω γνωρίσει και αλλες που επέλεξαν οι ίδιες να την φοράνε. Πριν χρονια έκανα παρεα σε μια ευρωπαϊκή πολη με μουσουλμάνα απο αρκετα εύπορη οικογενεια. Ηταν στέλεχος πολυεθνικής, ειχε πολυ προσεγμένο μοντέρνο ντύσιμο ποτέ δεν ηταν προκλητική και φόραγε μαντήλα. Οταν εξέφρασα τη λύπη μου για αυτο μου εξήγησε οτι εάν ηθελε θα μπορούσε να μην την φοράει. Ομως αυτη η ίδια ειχε επιλέξει να τη φοράει και μου εξηγουσε αναλυτικα το γιατι για ωρα.Θελω να πω λοιπόν οτι , ναι, υπάρχουν γυναίκες που καταπιέζονται με τη μαντήλα. Αλλα υπάρχουν και οι αλλες (για τις οποίες μιλάω εγω) που δεν καταπιέζονται και τη φοράνε με πολυ χαρα γιατι αυτο τις εκφράζει.
Οκ δεν έχει σημασία τι θα έκανες εσύ, το καταλαβαίνω. Παρόλα αυτά η επιλογή της να μην φορέσει μαντήλα στον δυτικό κόσμο, δεν συμπίπτει με τους νόμους της μουσουλμανικής κοινωνίας. Παρόλα αυτά γιατί πιστεύεις ότι θέλει να την φοράει; Μόδα; συνήθεια; ταύτιση με μια άλλη κουλτούρα;
#2 γιατί πουλάκι μου δεν βγαίνεις και λίγο έξω? Μερικά από τα ωραιότερα μπαράκια της Αθήνας είναι gay bars. Εκεί η αναλογία που αναφέρει η Λένα θα είναι 99,9% gay, 0,1% straight! Αφού δεν έχεις "gaydar" (που μεταξύ μας δεν νομίζω ότι υπάρχει βέβαια), πήγαινε σε ένα μέρος που σίγουρα δεν θα πέσεις έξω!
#6"Έχω αρχίσει όμως να αναρωτιέμαι αν όλο αυτό κρύβει κάποια βίαιη προσωπικότητα εν γένει."εχω την εντυπωση οτι αναρωτιεσαι για ενα εντελως περιφεριακο (αλλα και ασχετο με οτι σε απασχολει) θεμα, για να μην απαντησεις στον εαυτο σου αυτο που πραγματικα σε καιει.δηλαδη, στο τι γινεται στην ζωη σου και τι θα κανεις παρακατω, που εχεις αυτο το παρε- δωσε με εναν τυπο που δεν θελει τπτ παραπανω απο σενα, ειναι πληρως καλυμμενος απο σενα με αυτο που γινεται (με αλλες δεν ξερουμε τι κανει), ενω εσυ συνειδητα θελεις κατι παραπανω και εν τελει μια κανονικη και μονογαμικη σχεση (ισως και οικογενεια?)..καλυτερα, απαντησε το , να τελειωνεις.
Μου κατέστη σαφές ότι η κοπέλα τρώγεται με τα ρούχα της για να μην δει κατάματα πώς αισθάνεται και τί σκέφτεται με αυτό που έχει (την σχέση της τέλος πάντων). Πρώτα από όλα, αλλιώς ξεκινάει το γράμμα της, αλλιώς το συνεχίζει και αλλού καταλήγει. Αν απλά ήθελε να ρωτήσει για την σύνδεση σεξουαλικών προτιμήσεων ενός ατόμου με την εν γένει συμπεριφορά του, για ποιόν λόγο έγραψε όλα τα υπόλοιπα; Προς τί η μεγάλη εισαγωγή όπου αναφέρονται εκτενώς τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σχέσης της και ο ακριβής τρόπος που εκείνη αισθάνεται για αυτά; Είναι άσχετα και δεν αφορούν το θέμα. Θα έφτανε να ξεκινήσει ως εξής : "Έχω μια σχέση που δεν είναι ακριβώς η συμβατική. Η έμφαση της αφορά κυρίως το σεξ χωρίς να περιορίζεται καθόλου εκεί. Ωστόσο, εμένα μάλλον με καλύπτει τέλος πάντων. Σε αυτή την σχέση συμβαίνει... (αυτό) και... (αυτό) στο σεξ και αναρωτιέμαι αν.... κλπ... κλπ" ή κάπως έτσι, μπαίνοντας κατευθείαν στον προβληματισμό της.Άλλο άκυρο : "Αν είναι σκοτεινός τύπος γιατί με νοιάζει;";;;!!!! Σοβαρά τώρα; Ηλίου φαεινότερο πως προσπαθεί να μεταθέσει κάπου αλλού το κυρίως, ουσιαστικό και πραγματικό πρόβλημά της. Το οποίο είναι πως αυτή η σχέση δεν την καλύπτει.Έπειτα, και το άλλο : Aν πραγματικά ήθελε να μάθει αυτό που ρωτάει για την συσχέτηση των σεξουαλικών πρακτικών/συμπεριφορών/επιθυμιών με τον ευρύτερο χαρακτήρα κάποιου, θα μπορούσε να αναζητήσει σχετικές έρευνες και ανάλογη βιβλιογραφία. Εμείς εδώ δηλαδή τί θα της λέγαμε παραπάνω; Mόνο παρακάτω εμείς.