Η Σαράποβα ήταν μόνο η αρχή- Ακόμη 60 αθλητές θετικοί στην ουσία που προκάλεσε το σκάνδαλο

Η Σαράποβα ήταν μόνο η αρχή- Ακόμη 60 αθλητές θετικοί στην ουσία που προκάλεσε το σκάνδαλο Facebook Twitter
Η είδηση ότι η κορυφαία Μαρία Σαράποβα βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ προκάλεσε σοκ στον παγκόσμιο αθλητισμό.Όμως το μελδόνιο, η απαγορευμένη ουσία, φαίνεται πως "καίει" και άλλους αθλητές...
0

Περισσότεροι από 60 αθλητές, συμπεριλαμβανομένων Ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών έχουν από την αρχή του έτους βρεθεί θετικοί σε έλεγχο για χρήση μελδονίου, του φαρμάκου που η Μαρία Σαράποβα παραδέχτηκε πως χρησιμοποιεί, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση στον αθλητισμό την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times και τους αξιωματούχους της WADA που επικαλείται, ο αριθμός των αθλητών που βρέθηκαν θετικοί σε αυτό το φάρμακο ήταν 60 έως και την περασμένη Δευτέρα και συνεχώς αυξάνεται.

Το μελδόνιο, που αναπτύχθηκε στη Λετονία για τους καρδιοπαθείς, βοηθά τη ροή του αίματος και δεν έχει εγκριθεί για πώληση στις ΗΠΑ. Φέτος συμπεριελήφθη στην απαγορευμένη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού αντι-ντόπινγκ, έπειτα από τους ελέγχους που ξεκίνησαν το 2015.

Πολλοί από τους αθλητές που βρέθηκαν θετικοί δεν έχουν δημοσίως κατονομαστεί επειδή οι υποθέσεις τους εξακολουθούν να ερευνώνται. Η Σαράποβα ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι η ουσία ήταν πλέον στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών από τις αρχές του 2016, καθώς δεν ενημερώθηκε για τον επικαιροποιημένο κατάλογο εξαιτίας δικής της αμέλειας.

Μεταξύ των 60 νέων κρουσμάτων, είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΝΥΤ, ο Ρώσος χρυσός ολυμπιονίκης Semion Elistratov -αθλητής του short-track speedskating, ο επίσης Ρώσος πρωταθλητής στο speedskate Pavel Kulizhnikov, ο Γεωργιανός Davit Modzmanashvili, ολυμπιονίκης στην πάλη και ο Σουηδός δρομέας Abeba Aregawi.

"Δεν είμαστε έκπληκτοι όταν υπάρχουν τέτοια κρούσματα αφότου μια ουσία συμπεριληφθεί στον κατάλογο" δήλωσε ο David Howman, γενικός διευθυντής της WADA, την Πέμπτη και τονίζει πως υπήρχαν προειδοποιήσεις, αλλά οι αθλητές δεν τις άκουσαν.

Αν και η Σαράποβα αντιπροσωπεύει τη Ρωσία, έχει έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που ήταν 7. Παραμένει ασαφές το πού είχε αγοράσει την ουσία και αν αυτό είχε γίνει χωρίς ιατρική συνταγή. Η ίδια ισχυρίστηκε πως έκανε χρήση του φαρμάκου για λόγους υγείας. Ωστόσο, η πηγή της WADA που μιλά στους Νew York Times σημειώνει πως ένας από τους λόγους που η ουσία μπήκε στη λίστα ήταν επειδή υπήρχε αυξημένη χρήση του, μεταξύ κυρίως Ρώσων αθλητών, που αν και ήταν υγιείς έκαναν χρήση για τη βελτίωση των επιδόσεων.

"Θα ήταν πολύ εντυπωσιακό, αν είχαμε 60 ή 70 αθλητές που υπέφεραν από καρδιακές παθήσεις και έπρεπε να λάβουν την ουσία αυτή," τονίζει με νόημα ο David Howman της WADA αναφερόμενος στον αριθμό των θετικών τεστ μέχρι στιγμής. Επιπλέον προσθέτει πως  αν κάποιοι έχουν όντως πρόβλημα, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος για εξαίρεση, κάτι το οποίο προβλέπουν οι κανονισμοί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αταμάν: Η Θύρα 13 μου ζήτησε «συγγνώμη» για το πανό για την Κύπρο

Αθλητισμός / Αταμάν: Η Θύρα 13 μου ζήτησε «συγγνώμη» για το πανό για την Κύπρο

«Αυτό το πανό ανέβηκε εν αγνοία της διοίκησης του Παναθηναϊκού», λέει ο Αταμάν σύμφωνα με το Haber Global και προσθέτει ότι «η διοίκηση του συλλόγου είναι επίσης πολύ θυμωμένη με αυτήν την κατάσταση»
LIFO NEWSROOM
Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Το βίντεο με την αποβολή του προπονητή του Παναθηναϊκού από φιλικό με την Μακάμπι στην Κύπρο - Η δήλωση που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα - Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες
LIFO NEWSROOM