Γιατί η ελληνική τηλεόραση στέρεψε από χιούμορ;

Facebook Twitter
1

 

Δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά για την τηλεοπτική σάτιρα. Περισσότερο γελάσαμε με τους σοβαροφανείς που ξεσκεπάστηκαν παρά με αυτούς που προσπάθησαν να διακωμωδήσουν την πραγματικότητα. Το φετινό τηλεοπτικό τοπίο είχε τα εξής:

Σάτιρα με λίγο απ' όλα

 

Η σάτιρα έμπλεξε με τον κοινωνικό και πολιτικό σχολιασμό. Οι παρουσιαστές αισθάνθηκαν την ανάγκη να τοποθετηθούν για το «δράμα του τώρα». Τα νούμερα ίσως να δικαίωσαν μερικούς για αυτή την επιλογή τους αλλά η μπάλα χάθηκε. Από το χαβαλέ στον προβληματισμό και μετά πάλι στον χαβαλέ και ύστερα πάλι προβληματισμό είναι μια τηλεοπτική κατάσταση η οποία δείχνει το εξής: Την ανάγκη για ένα άφθαρτο πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που να καταφέρει να κρατήσει αποστάσεις από αυτά που συμβαίνουν και την ίδια στιγμή με το δηλητηριώδες χιούμορ του να σχολιάζει ότι ακριβώς συμβαίνει. Είναι όμως ανοιχτές οι πόρτες των καναλιών για τέτοια πρόσωπα ή οι «δοκιμασμένες συνταγές» θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να γίνουν εντελώς χυλός; Το μέλλον θα δείξει.

Ανακυκλώνοντας τα σκουπίδια γίνεσαι μέρος τους

 

Στην αρχή ήταν ωραία τα τηλεοπτικά βιντεάκια και τα σχόλια πάνω σε αυτά. Όμως τελικά αποτέλεσαν την εύκολη λύση. Το να σχολιάζεις την βλακεία του άλλου ξανά και ξανά και ξανά σε κάνει μέρος της. Ανακυκλώνοντας τα ίδια και τα ίδια γίνεσαι κουραστικός. Άσε που οι εμμονές των παρουσιαστών με κάποια πρόσωπα σε οδηγούν να συμπαθήσεις τα πρόσωπα αυτά. Όταν το παιχνίδι «Ο μεγάλος που χτυπάει το μικρό» παίζεται συνέχεια στο τέλος οι θεατές θα συμπαθήσουν τον «μικρό». Ακόμα και αν ο «μικρός» είναι για γέλια και για κλάματα.

Το τέλος της φάρσας

 

Οι φάρσες, ειδικά οι χοντροκομμένες, μεγάλωσαν την αμηχανία των θεατών. Όταν η πραγματικότητα που βιώνουμε μοιάζει με φάρσα μάλλον η τηλεόραση πρέπει να αλλάξει δρόμο. Ποιος γελάει πια με χοντρά αστεία σε ανύποπτα, ακόμα και δημόσια, πρόσωπα; Εδώ δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Όταν το έκανε ο Μπονάτσος(σ.σ Με μια ροκ αξεπέραστη μαγκιά) είχαμε λεφτά και άλλου είδους προβλήματα.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος στον κόσμο

 

Βιντεάκια θεατών, μέηλ θεατών, κοινό στο στούντιο, τηλέφωνα θεατών. Οι θεατές της τηλεόρασης θυμίζουν πια κοινό θεάτρου που του δίνεται πρωταγωνιστικός ρόλος σε κάτι «κωμωδίες» που παίζονται για 20η χρονιά. Ανεβαίνουν στη σκηνή, τραγουδούν με τους πρωταγωνιστές, φωνάζουν, γίνονται κομμάτι της σάτιρας. Το να είναι οι ρόλοι ευδιάκριτοι είναι καλύτερο για όλους. Δεν χρειάζεται να γλείφεις τον κόσμο για να κερδίσεις την συμπάθεια του. Το δώρο σας είναι το γέλιο που μας χαρίζεται. Οτιδήποτε άλλο είναι περιττό.

Η ελληνική σοουμπίζ πάσχει από τη μεγαλομανία «Οι πρώτοι του χωριού»

 

Μακάρι να αντιγραφούν όλα τα καλά αμερικάνικα talk shows για την ελληνική τηλεόραση. Τι το κακό υπάρχει στο να αντιγράψεις μια πετυχημένη ιδέα; Όμως πρέπει να υπάρξουν τα κατάλληλα πρόσωπα για να γίνει αυτό. Και πρέπει επιτέλους οι διάσημοι του ελληνικού «χωριού» να κατεβάσουν τις μύτες. Περιφέρονται σε αυτά σαν να περπατάνε κάθε βράδυ στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ. Μια απλή παρακολούθηση βίντεο αμερικάνικων talk shows στο youtube, σου αποκαλύπτει ότι οι πρώτοι του χωριού σου έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν, μέχρι να πιουν νερό από την πηγή του αυτοσαρκασμού. Όχι απλά δεν πίνουν αλλά δεν την πλησιάζουν καν. Ισχύει το γνωστό: Όσο πιο διάσημος και καλός στην δουλειά σου είσαι, τόσο λιγότερο σοβαρά παίρνεις τον εαυτό σου.

Αυτό που συμβαίνει ξεπερνά κάθε σάτιρα

 

Οι «σοβαρές» εκπομπές τροφοδοτούν τα viral βιντεάκια στο ίντερνετ. Γελάμε με την σοβαροφάνεια που ένα «τσακ» θέλει για να βγάλει την μάσκα και να μετατραπεί σε τσίρκο. Τι να σου κάνει και η σάτιρα;

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Η ελληνική τηλεόραση είναι ο ιδανικός λόγος για να μάθεις αγγλικά. Μετά βλέπεις 30 Rock, Parks and Recreation, Louis C.K και δεν έχεις ανάγκη το γαργάλα-με-να-γελάσω χιούμορ που επικρατεί εδώ και το 1000000ό κράξιμο των τηλεμαϊντανών.