Σύμφωνα με το άρθρο του δημοσιογράφου Peter Spiegel στους Financial Times, οι Θεσμοί είναι έτοιμοι να φύγουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία για το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, κίνηση που θα δημιουργήσει νέα καθυστέρηση στις ευαίσθητες πολιτικά συζητήσεις περί διαγραφής του χρέους και παράλληλα θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ύψους 68 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι θεσμοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν στην Αθήνα παρά μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά το Καθολικό Πάσχα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κόντρας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και του ΔΝΤ που ζητά μεγαλύτερες περικοπές για να συμφωνήσει στο νέο πακέτο διάσωσης.
Δύο αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αποκάλυψαν στους FT, ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε να συνεχίσει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, σε μία προσπάθεια να συνδέσει την αξιολόγηση με την προσφυγική κρίση.
«Πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα τώρα», δήλωσε στους FT ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος (σ.σ. που δεν κατονομάζεται), υποστηρίζοντας ότι η επόμενη δόση που θα λάβει η χώρα μας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι απαραίτητη για να απελευθερωθούν κεφάλαια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Οι δανειστές όμως διαφωνούν, σχολιάζει η εφημερίδα. Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση τόνισε πως «παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο μέρες υπάρχει πρόοδος», αν δεν υπάρξει προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας σύντομα, οι Θεσμοί θα εγκαταλείψουν την Αθήνα τουλάχιστον μέχρι μετά το Πάσχα.
«Δεν έχουν κάνει σημαντική πρόοδο» δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος από άλλη πλευρά των Θεσμών. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών συμφωνούν ότι πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις διαπραγματεύσεις».
Την ώρα μάλιστα που οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί για να αποδεσμευτούν τα χρήματα και το ανθρώπινο δυναμικό για την προσφυγική κρίση, η πλευρά των πιστωτών εκτιμά ότι η βιασύνη της Αθήνας είναι περισσότερο πολιτική, λόγω της πτωτικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζουν οι FT.
Τυχόν αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με συνεπακόλουθη την αποχώρηση των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από την Αθήνα, εξηγεί ο Peter Spiegel, δεν θα καθυστερήσει μόνο τη συζήτηση για την μείωση του χρέους, αλλά εγείρει ζήτημα συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Το Ταμείο πιέζει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις γιατί πιστεύει πως η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να επανέλθει χωρίς ριζική αναδιάρθρωση, την ώρα που οι Έλληνες αξιωματούχοι θεωρούν πως το ΔΝΤ ψάχνει τρόπο να βγει οριστικά από το πρόγραμμα.