Μία μέρα μετά τις επιθέσεις, οι βελγικές αρχές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσδιορίσουν την ταυτότητα και τον οριστικό απολογισμό των θυμάτων.
«Δεν έχουμε οριστικό απολογισμό, αυτός παραμένει κατ' εκτίμηση: περίπου τριάντα θάνατοι και 250 τραυματίες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης κρίσεων που συστάθηκε μετά τις επιθέσεις.
«Υπάρχουν πιθανόν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περισσότερες από 40 διαφορετικές εθνικότητες» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.
Προς το παρόν, μεταξύ των νεκρών, μόνο δύο πρόσωπα, μια Μαροκινή και μια Περουβιανή, έχουν ταυτοποιηθεί επίσημα.
«Η κυβέρνηση του Περού ανακοινώνει με λύπη της τον θάνατο της συμπατριώτισσάς μας Αδέλμα Μαρίνα Ταπία Ρουίς, θύματος της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το περουβιανό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ταπία Ρουίς ζούσε στις Βρυξέλλες τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ στο αεροδρόμιο συνοδευόταν από τον σύζυγο και τις δύο κόρες της, από τις οποίες η μία έχει τραυματιστεί.
Η Μαροκινή που σκοτώθηκε (σ.σ. το όνομα της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί) βρισκόταν στο μετρό, σύμφωνα με το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP, που έκανε λόγο για άλλους τέσσερις Μαροκινούς οι οποίοι τραυματίστηκαν.
Στους τραυματίες περιλαμβάνονται επίσης πολλοί πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μεταξύ των οποίων τρεις μορμόνοι ιεραπόστολοι και ένας υπάλληλος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι μορμόνοι, ο Ρίτσαρντ Νόρμπι, 66 ετών, ο Τζόζεφ Εμπέι, 20 ετών και ο Μέισον Γουέλς, 19 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός κινδύνου, συνόδευαν στο αεροδρόμιο μια Γαλλίδα συνάδελφό τους που μετέβαινε σε αποστολή στο Οχάιο.
Η Φάνι Ρέιτσελ Κλάιν, 20 ετών, είχε ήδη περάσει από τους ελέγχους ασφαλείας όταν ακούστηκε η μία από τις δύο εκρήξεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκκλησία των μορμόνων, που έχει την έδρα της στη Γιούτα.
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εργάζεται ακόμη προκειμένου να εξακριβώσει πού βρίσκονται όλοι οι Αμερικανοί που ήταν στις Βρυξέλλες όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις στην πόλη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Περίπου δώδεκα Αμερικανοί τραυματίστηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, σε συνέντευξή του στο CNN, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει το θάνατο κάποιου Αμερικανού πολίτη.
«Προφανώς είναι πολύ ρευστή η κατάσταση εκεί», είπε ο Τόνερ. «Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε πληροφορίες, εξακολουθούμε να προσπαθούμε να εξακριβώσουμε πού βρίσκονται Αμερικανοί πολίτες», πρόσθεσε.
Οκτώ Γάλλοι έχουν επίσης τραυματιστεί, από τους οποίους οι τρεις σοβαρά, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Πορτογάλο υφυπουργό πορτογαλικών κοινοτήτων Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο, τουλάχιστον 21 από τους τραυματίες έχουν την πορτογαλική υπηκοότητα.
Το Λονδίνο έκανε λόγο για τέσσερις Βρετανούς τραυματίες, ενώ ένας πέμπτος, ο Ντέιβιντ Ντίξον, φέρεται ως αγνοούμενος. Η οικογένειά του δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει νέα του από χθες το πρωί.
Ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν πως πολλοί υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες.
Ο βραζιλιάνος πρώην μπασκετμπολίστας Σεμπάστιεν Μπελίν τραυματίστηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με πολλά βελγικά ΜΜΕ που δημοσιεύουν μια φωτογραφία όπου εμφανίζεται πεσμένος στο έδαφος με τα πόδια σε μια λίμνη αίματος.
σχόλια