"Ήρωας αράπης": Η ζωγραφιά ενός παιδιού στο μουσείο Μπενάκη

Facebook Twitter
4

Σάββατο μεσημέρι στο μουσείο Μπενάκη. Η Ημέρα των Μουσείων έχει γεμίσει τους ορόφους του με κόσμο. Στον τρίτο όροφο πιτσιρίκια του δημοτικού έχουν σχηματίσει ένα κύκλο. Με αφορμή τους ήρωες του μουσείου η υπεύθυνη μιλάει με τα παιδιά για τους ήρωες της καθημερινότητας. Σε λίγο θα τους καλέσει να ζωγραφίσουν ένα δικό τους ήρωα. Οι γονείς παρακολουθούν από μικρή απόσταση διακριτικά. Καταλαβαίνεις αμέσως ποιο παιδί ανήκει σε ποιον χωρίς να έχεις ιδέα. Ο ενήλικας που παρακολουθεί την απάντηση ενός παιδιού με ορθάνοιχτα μάτια, σχεδόν κομμένη ανάσα και μισάνοιχτο από την έκπληξη στόμα είναι ο γονιός του.

Μια οθόνη πίσω από τον κύκλο των παιδιών προβάλει τις ζωγραφιές ηρώων μια προηγούμενης ομάδας: «Ήρωας είναι η μαμά μου», «Δελφίνι ήρωας», «Ήρωας της πόλης»(σ.σ Μια γυναίκα ποτίζει γλάστρες μέσα σε ένα αστικό τοπίο γεμάτο πολυκατοικίες. Μοιάζει με τα καρτούν που συνόδευαν παλιότερα άρθρα του Monocle), «Ο μπαμπάς μου ήρωας», «Ήρωας πυροσβέστης». Οι ίδιες είκοσι ζωγραφιές περνάνε από την οθόνη ξανά και ξανά όταν την προσοχή μου κερδίζει μία: «Ήρωας αράπης».  

Μια άσχημη μαύρη φιγούρα με ουρά και τέσσερα πόδια που παραπέμπει σε σκύλο. Από πάνω πολύχρωμες καρδιές. «Ότι ναναι» λέει μια μάνα δίπλα μου καθώς διαβάζει ψιθυριστά την ονομασία του συγκεκριμένου ήρωα. Οι ζωγραφιές περνάνε ξανά και ξανά. Πολύχρωμες, αισιόδοξες, διαφορετικές. Το μέλλον της χώρας εκτοξεύει ατάκες έξυπνες γύρω από τον κύκλο. Είναι έξι και ακούγονται σαν να είναι δεκάξι. Η παιδική τους ηλικία δεν μοιάζει με τα δική μας. Έχουν την ατάκα στο στόμα σαν να δίνουν μια συνέντευξη ρουτίνας. Δεν κωλώνουν ακόμα και αν η απάντηση τους δεν είναι η σωστή. Και πίσω τους ξανά και ξανά περνάει αυτός ο «αράπης». Αυτός ο μαύρος, ο διαφορετικός, αυτός που δεν μοιάζει με τους υπόλοιπους.

Και αναρωτιέσαι: Θα είναι και για αυτή τη γενιά ο μαύρος, ο διαφορετικός, ο «αράπης» ένας ήρωας; Ένας ήρωας που πρέπει να ξεπερνάει τα εμπόδια της καθημερινότητας σε έναν ομοιόμορφο κόσμο. Θα καταφέρουν αυτά τα παιδιά να γίνουν η γενιά της ανεκτικότητας απέναντι σε αυτόν που διαφέρει από τους πολλούς; Το μέλλον θα δείξει. Προς το παρόν μεγαλώνουν με δάχτυλα-πλήκτρα μέσα σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει και προσπαθεί να δει τι θα κάνει με αυτούς που δεν ανέχονται τον μαύρο, τον διαφορετικό, τον «αράπη».

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Θάνατος στον μαθητή! Να ποινηκοποιηθεί τώρα η ζωγραφιά του...Επίσης θάνατος σε αυτόν που είπε την παροιμία "τον αράπη κι αν τον πλένεις" καθώς και σε όλους όσους προσπάθησαν να τον πλύνουν για του λόγου το αληθές!Ε Λ Ε Ο Σ : Προφανώς το παιδί είχε ένα σκυλάκι αράπη. Εκτός αν η ουρά πίσω είναι ...κάτι άλλο που δεν θα ήθελα να το ξέρω αν ήμουν παιδάκι :)