Στις 3:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά (δηλαδή η ώρα θα δείχνει 4:00) καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας.
H ώρα, σύμφωνα με την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).
Με τη θερινή ώρα χάνουμε μία ώρα ύπνου ενώ κερδίζουμε μία ώρα περισσότερη ηλιακού φωτός.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται 210 περίπου ώρες (τόσες είναι οι μέρες που ισχύει περίπου η θερινή ώρα) ηλιοφάνειας, ώρες που δεν χρειάζεται να γίνεται χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για φωτισμό. Αρα, η θερινή ώρα εισήχθη για την εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο πως η αλλαγή της ώρας καθιερώθηκε στην Ευρώπη μετά τη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν όλες οι χώρες της Ευρώπης συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων και ενέργειας. Με κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο η θερινή ώρα άρχισε να εφαρμόζεται από το 1975. Από τότε χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα έπειτα από 41 χρόνια πια να έχει γίνει συνήθεια.
σχόλια