Η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων καταγράφεται καθημερινά από εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους. Οι εικόνες αυτές κάνουν το γύρο του κόσμου, βραβεύονται, σοκάρουν, συζητιούνται και αποτυπώνουν την κατάσταση από την πλευρά του παρατηρητή.
Ο Γερμανός φωτογράφος Kevin McElvaney, άλλαξε τους κανόνες του ρεπορτάζ και δείχνει την ιστορία από μια διαφορετική σκοπιά: μέσα από τα μάτια των ίδιων των μεταναστών και των προσφύγων.
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο McElvaney έδωσε φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης στους πρόσφυγες που συνάντησε στην Τουρκία και την Ελλάδα. Τους ζήτησε να καταγράψουν το ταξίδι τους σε όλη την Ευρώπη και 3 μήνες μετά οι εικόνες αυτές έχουν δοθεί στη δημοσιότητα μέσα από ένα πρότζεκτ που ονομάζεται #RefugeeCameras.
7 από τις συνολικά 15 κάμερες στάλθηκαν πίσω στον McElvaney στους φακέλους που είχε ετοιμάσει. 1 κάμερα χάθηκε, 2 κατασχέθηκαν από τις συνοριακές αρχές, 2 είναι ακόμα στην κατοχή των προσφύγων οι οποίοι απέτυχαν να φτάσουν στον προορισμό τους και 3 άλλες κάμερες αγνοούνται μαζί με τους ανθρώπους που τις είχαν.
"Με το έργο αυτό επιχειρείται η καταγραφή των συγκλονιστικών γεγονότων που εκτυλίσσονται στην σύγχρονη ιστορία με μια νέα προοπτική - και είναι σημαντικό οι ίδιοι οι πρόσφυγες να έχουν την ευκαιρία να τεκμηριώσουν το δικό τους ταξίδι μέσω της φωτογραφίας," αναφέρει ο φωτογράφος για το πρότζεκτ. "Προσπαθήστε να δείτε τον άνθρωπο, απαλλαγμένο από την ανώνυμη έννοια του πρόσφυγα" ζητά από τον θεατή ο McElvaney.
Το ολοκληρωμένο πρότζεκτ #RefugeeCameras θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Αμβούργο σε έκθεση που ξεκινά την 1η Απριλίου.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
σχόλια