Τουλάχιστον 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά το ναυάγιο σκάφους με προορισμό την Ισπανία από τη Δυτική Αφρική, ανοιχτά του Μαρόκου, επιβεβαίωσαν οι αρχές του Μάλι.
Το «αυτοσχέδιο σκάφος» μετέφερε περίπου 80 άτομα, αλλά μόνο 11 άνθρωποι επέζησαν, ανέφεραν οι αρχές του Μάλι. Τουλάχιστον εννέα από τους επιζώντες είναι από το Μάλι.
Το ναυάγιο σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά επιβεβαιώθηκε επίσημα χθες, Πέμπτη (26/12). Το Μαλί υποφέρει εδώ και χρόνια από τζιχαντιστική και αυτονομιστική βία, με αποτέλεσμα τα στρατιωτικά πραξικοπήματα το 2020 και το 2021. Η χούντα υποσχέθηκε να διεξάγει εκλογές για να επιστρέψει στην πολιτική διακυβέρνηση έως τον Μάρτιο του 2024, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.
Η αστάθεια στο Μάλι λόγω των τζιχαντιστών, έχει καταστήσει μεγάλο μέρος του βορρά και της ανατολικής χώρας ακυβέρνητο. Η ανεργία και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία έχουν επίσης αναγκάσει πολλούς να αναζητήσουν πιο πράσινα βοσκοτόπια στην Ευρώπη. Όμως η διέλευση είναι επικίνδυνη. Σύμφωνα με μια ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση για τα δικαιώματα, την Caminando Fronteras, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ισπανία με βάρκα από την Αφρική φέτος, γεγονός που την καθιστά μια από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές μεταναστών στον κόσμο.
Η οργάνωση Caminando Fronteras διαπίστωσε ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 30 θάνατοι την ημέρα. Η μεταναστευτική οδός, η οποία εκτείνεται από τις ακτές του Ατλαντικού της Μαυριτανίας και του Μαρόκου μέχρι την Ισπανία, θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.
Πολλοί από αυτούς που ακολουθούν αυτή την επικίνδυνη διαδρομή προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική, σε μια προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις στις χώρες τους. Το Μαρόκο απέχει μόλις οκτώ ναυτικά μίλια (14 χιλιόμετρα) από την ηπειρωτική χώρα της Ισπανίας στο πλησιέστερο σημείο της.
Με πληροφορίες από BBC