Φόβοι για "Υεμένη των Βαλκανίων" στην Ειδομένη

Φόβοι για "Υεμένη των Βαλκανίων" στην Ειδομένη Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Ανησυχία προκαλεί στη Δύση το γεγονός ότι η Τουρκία κρατά το «κλειδή» της προσφυγικής ροής στην Ευρώπη, κάτι που την καθιστά ρυθμιστή των γεωστρατηγικών εξελίξεων όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, σύμφωνα με το Έθνος.

Σύμφωνα με το κύριο θέμα της εφημερίδας σήμερα, στην περίπτωση που επιβληθεί αργά ή γρήγορα από το ΝΑΤΟ η μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, τότε δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί το προσφυγικό ρεύμα στη Βουλγαρία, προκαλώντας γενικότερη αποσταθεροποίηση σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Φόβος υπάρχει και για την περίπτωση εξέγερσης στην Ειδομένη και μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόσφατα πρέσβης μεγάλης δυτικής χώρας προειδοποίησε την Αθήνα ότι εάν δεν ελεγχθεί άμεσα η κατάσταση στην Ειδομένη, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μετατραπεί σε Υεμένη. Κι αυτό γιατί «οι αντιδράσεις «ακραίων πυρήνων» που βρίσκονται ανάμεσα στα γυναικόπαιδα μέσα στα λασπόνερα και τα οργωμένα χωράφια του Κιλκίς μπορεί να είναι τόσο δυναμικές που σε συνεργασία με αλλοδαπούς «αλληλέγγυους... Γενοβέζους», που έχουν καταφτάσει στην Ειδομένη απ' όλη την Ευρώπη, να προκαλέσουν καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση και το χειρότερο να προκαλέσουν τη σπίθα για πιάσει φωτιά στο μαλακό υπογάστριο των Βαλκανίων».

Αυτή η εξέλιξη θα χαροποιούσε πρωτίστως την Τουρκία, η οποία, θα έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει τα προσφυγικά καραβάνια προς το «πέταλο» του Εβρου, ανοίγοντας εκεί νέα εστία έντασης στο τριεθνές με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Από την άλλη, κατά το δημοσίευμα πάντα, αν  προσφυγικές ροές κατευθυνθούν ανεξέλεγκτα μέσω Βουλγαρίας προς την καρδιά των Βαλκανίων ( Σκόπια - Κόσοβο - Σερβία - Κροατία), θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι εθνολογικές αναφλέξεις που θα επηρεάσουν άμεσα και τις χώρες του Βίσεγκραντ τινάζοντας στον αέρα την πολιτική των «κλειστών συνόρων» που με περίσσια απερισκεψία έσπευσαν να εφαρμόσουν.

Τον φόβο τους για ένα τέτοιου είδους «ντόμινο» εφιαλτικών εξελίξεων στα Βαλκάνια εκφράζουν ήδη πολλές δυτικές χώρες, γι' αυτό και καλούν την ελληνική κυβέρνηση να δράσει άμεσα ώστε να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Ειδομένη. Πολλές από τις μεγάλες δυτικές χώρες όπως: ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και η Βρετανία προθυμοποιήθηκαν να στείλουν τεχνική και υλική βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Ηδη μια πρώτη λίστα με είδη εξοπλισμού έχει δοθεί στις ΗΠΑ, οι οποίες προγραμματίζουν αερογέφυρα για την άμεση μεταφορά των συγκεκριμένων υλικών στην Ελλάδα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ