Δύο στους τρεις Αμερικανούς συμφωνούν να βασανίζονται οι ύποπτοι για τρομοκρατία

Δύο στους τρεις Αμερικανούς συμφωνούν να βασανίζονται οι ύποπτοι για τρομοκρατία Facebook Twitter
2

Περί τα δύο τρίτα των Αμερικανών θεωρούν ότι τα βασανιστήρια δικαιολογούνται για την απόσπαση πληροφοριών από υπόπτους για τρομοκρατική δράση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.


Η δημοσκόπηση αντανακλά τα αισθήματα της αμερικανικής κοινής γνώμης στον απόηχο της σφαγής 14 ανθρώπων στο Σαν Μπερναρντίνο τον περασμένο Δεκέμβριο και της σειράς των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Ο βαθμός υποστήριξης της εφαρμογής βασανιστηρίων είναι ανάλογος με εκείνον που απαντάται σε χώρες όπως η Νιγηρία, όπου οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι σύνηθες φαινόμενο.


Το θέμα των βασανιστηρίων βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε ότι, εάν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, θα ακυρώσει την απαγόρευση από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα της εφαρμογής του εικονικού πνιγμού και θα εφαρμόσει «και άλλα πολύ χειρότερα».


Οι θέσεις του Τραμπ προκάλεσαν κατακραυγή από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών οργανισμών και πολιτικών αντιπάλων. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης όμως δείχνουν ότι πολλοί Αμερικανοί συμφωνούν με τον Τραμπ, αν και η έρευνα δεν περιελάμβανε ερώτηση σχετικά με το τι οι Αμερικανοί θεωρούν βασανιστήρια.


Η δημοσκόπηση ( 22-28 Μαρτίου, online) δείχνει ότι το 25% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εφαρμογή βασανιστηρίων για την απόσπαση πληροφοριών από υπόπτους για τρομοκρατική δράση είναι «συχνά» δικαιολογημένη, ενώ το 38% θεωρεί ότι είναι «μερικές φορές» δικαιολογημένη. Μόνο το 15% έδωσε κατηγορηματικά αρνητική απάντηση.


Το 82% των Ρεπουμπλικανών θεωρεί ότι η χρήση βασανιστηρίων είναι «συχνά» ή «μερικές φορές» δικαιολογημένη, έναντι 53% των Δημοκρατικών.


Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν τρομοκρατική επίθεση στο αμερικανικό έδαφος εντός του επομένου εξαμήνου.


Ερευνες που έχουν γίνει από άλλα ινστιτούτα τα τελευταία χρόνια ανέβαζαν σε περίπου 50% την υποστήριξη της αμερικανικής κοινής προς τη χρήση βασανιστηρίων. Ερευνα της Διεθνούς Αμνηστίας του 2014 έδειξε, για παράδειγμα, ότι η υποστήριξη προς την πρακτική των βασανιστηρίων στις ΗΠΑ βρισκόταν στο 45%, έναντι 64% στη Νιγηρία, 66% στην Κένυα και 74% στην Ινδία, χώρες που είναι αντιμέτωπες με ένοπλες και τρομοκρατικές επιθέσεις.


Τον Νοέμβριο, η τρομοκρατία αντικατέστησε την οικονομία ως κυρίαρχη πηγή ανησυχίας των Αμερικανών, σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που πραγματοποιήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Την ίδια στιγμή, η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ εκτινάχθηκε μεταξύ των Ρεπουμπλικανών που θεωρούν ότι είναι ο ικανότερος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, αφού εκτός από την επαναφορά της μεθόδου του εικονικού πνιγμού δεσμεύθηκε ότι «θα τσακίσει το Ισλαμικό Κράτος».

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Πρίγκηπο - Τι λένε αποχαρακτηριμένα έγγραφα της MİT

Διεθνή / Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Τουρκία - Τι λένε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της MİT

Οι αναφορές αποκαλύπτουν πώς πράκτορες των Σοβιετικών παρακολουθούσαν στενά τον Λέοντα Τρότσκι κατά την εξορία του στην Πρίγκηπο μεταξύ 1929 και 1933
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Διεθνή / Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Έναν μήνα πριν τις εκλογές, ένας Αφγανός αιτών άσυλο δολοφόνησε ένα δίχρονο παιδί και τον κηδεμόνα του σε πάρκο της Βαυαρίας, γεγονός που εργαλειοποιήθηκε από τo λαϊκιστικό ακροδεξιό AfD
LIFO NEWSROOM
Έχασε τον γιο της σε επίθεση πριν την 11η Σεπτεμβρίου – Έφτιαξε ένα μνημειώδες γλυπτό θρήνου

Διεθνή / Μητέρα θύματος του Λόκερμπι δημιούργησε γλυπτό απόγνωσης: «Κάθε μορφή είναι μια παγωμένη εικόνα του πόνου»

Η ίδια η Lowenstein συμπεριέλαβε τον εαυτό της στο έργο: η μορφή της είναι γονατιστή, συντετριμμένη, όπως ήταν τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον γιο της
LIFO NEWSROOM
Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδυεθυντής του FBI

Διεθνή / FBI: Πρώην αστυνομικός, λάτρης θεωριών συνωμοσίας ο νέος υποδιευθυντής, Νταν Μποντζίνο

Έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια ως συντηρητικός σχολιαστής με μεγάλη επιρροή, παρουσιάζοντας διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ένα πολύ δημοφιλές podcast
LIFO NEWSROOM