Αυτό είναι ένα πολυτελές σαλόνι φρούτων στην Ιαπωνία
Είναι η ναυαρχίδα των καταστημάτων εμπορίου φρούτων Sembikiya. Διευθύνεται από την ίδια οικογένεια απόγονο των Samurai από το 1834. To Sembikiya ξεκίνησε ως οπωροπωλείο, αλλά η σύζυγος του δεύτερης γενιάς ιδιοκτήτη αποφάσισε ότι μπορούσαν να βγάλουν περισσότερα χρήματα.
Έτσι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για οπωροπωλείο.
Είναι ένα μαγαζί δώρων. Η διεύθυνση των Sembikiya υπολογίζει ότι το 80-90% των προϊόντων τους αγοράζονται ως δώρα, καθώς είναι έθιμο στην Ιαπωνία να δίνει κανείς ακριβά φρούτα ως δώρα για διάφορες περιστάσεις όπως γάμους, επιχειρηματικές συναλλαγές ή επισκέψεις σε νοσοκομείο.
Τι μπορείς όμως να αγοράσεις εδώ; Και πόσο κοστίζει;
$21 για μήλα «Sekai-ichi»
Ναι καλά καταλάβατε. $21 το μήλο. «Sekai-ichi» σημαίνει τα καλύτερα στον κόσμο.
$212 για ένα τετράγωνο καρπούζι
$69 για 12 βασιλικές φράουλες
Κεράσια για $159.50 το κουτί.
$4 το κάθε κεράσι δηλαδή...
$64 για ένα κουτί σταφύλια
Εκτός αν προτιμάτε ένα ποτ πουρί 6 φρούτων για $170
Ή $127 για ένα καρπούζι Densuke
Πεπόνια Yubari ($160 το ένα, 265 τα δύο)
Είναι τα πιο ακριβά φρούτα στον κόσμο. Ένα πεπόνι μια φορά δημοπρατήθηκε για $23.500
Αλλά τι είναι το τόσο ιδιαίτερο σ' αυτά τα πεπόνια;
Αρχικά μεγαλώνουν σε θερμοκήπια με τον ιδανικό καιρό και... φοράνε «καπέλα» για να μην καούν από τον ήλιο. Ταυτόχρονα κάθε φυτό μεγαλώνει μόνο ένα φρούτο ώστε αυτό να πάρει όλη την γλυκάδα από το φυτό.
Οπότε, πώς έγιναν τα φρούτα αντικείμενο πολυτελείας;
Σύμφωνα με μία έρευνα της Takasago (της διεθνούς εταιρείςα γεύσης και αρώματος) το φρούτο έγινε είδος πολυτελείας επειδή τα λαχανικά υπήρχαν πάντοτε άφθονα στην ιαπωνική γεωργία, πράγμα που σημαίνει ότι τα φρούτα δεν ήταν υποχρεωτικά για τη διατροφή.
«Στην Ευρώπη, απ' όπου προέρχεται η δυτική κουλτούρα, μεγάλο ποσοστό του νερού είναι σκληρό, το οποίο είναι δύσκολο να το πιει κάποιος, έτσι μερικές καλλιέργειες φρούτων μπορούν να παρέχουν βιταμίνες κατά τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι τα φρούτα τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και περιεκτικότητα νερού, θεωρούνταν ουσιώδη για την διατροφή των ανθρώπων. [...] Από την άλλη, η Ιαπωνία έχει πολλές βροχές, καλή ποιότητα νερού και αφθονία λαχανικών και εδώδιμων άγριων φυτών όλο τον χρόνο, από τα οποία βιταμίνες και νερό μπορούν εύκολα να εξασφαλιστούν. Γι' αυτόν το λόγο τα φρούτα ανέκαθεν θεωρούνταν είδη πολυτελείας και δώρων».
Η οικογένεια Sembikiya ισχυρίζεται πως είναι υπεύθυνη για το ξεκίνημα αυτής της παράδοσης, των φρούτων ως δώρων πριν από δεκάδες χρόνια. Και αυτό είναι εν μέρει σωστό. Επειδή τα πανάκριβα αυτά φρούτα χρησιμοποιούνται κυρίως ως δώρα, οι αγρότες παίρνουν πολλά μέτρα ώστε να μεγιστοποιήσουν την γεύση τους αλλά και να σιγουρέψουν την αψεγάδιαστη εμφάνιση. Οι οπωρώνες γονιμοποιούνται χειροκίνητα με μικροσκοπικά ραβδιά, τα φρούτα μεγαλώνουν σε προστατευτικά ατομικά κουτιά ενώ τα μήλα αποκτούν την επωνυμία με ειδικές μεμβράνες...
[via]
σχόλια