Πέρα απο τους νόμους

Πέρα απο τους νόμους Facebook Twitter
0

Αντιπαθώ τους ανθρώπους που ασχολούνται υπερβολικά με τους νόμους. Συνήθως με την πλευρά του νόμου που τους συμφέρει. Μια στις δυο λέξεις τους για να σε πείσουν για τα λεγόμενα τους είναι «παράγραφος», «κάθετος», «σύμφωνα με». Αυτές οι στρατιές «ερασιτεχνών δικηγορίσκων» δεν ξέρω αν προκαλούν αμηχανία και στους δικηγόρους όταν τους ακούν. Μπορεί αρκετοί δικηγόροι από μέσα τους να πετάνε από χαρά: Τέτοιοι τύποι είναι συνήθως και δικομανής. Οπότε τους δίνουν ψωμί.

Φυσικά, δεν μπορείς να κλείσεις τα στόματα αυτών των ανθρώπων. Δεν είναι βέβαια και ότι χειρότερο κυκλοφορεί εκεί έξω. Χειρότεροι για εμένα από όλους τους «ερασιτέχνες» είναι οι ερασιτέχνες γιατροί. Όμως δεν παύει να είναι μια λαίλαπα όλο αυτό το σύνδρομο του «νομομαθή με λίγο από όλα» η οποία έχει εξαπλωθεί και στο ίντερνετ (σ.σ Αν υπάρχει κάτι εκνευριστικό της πραγματικής ζωής που δεν έχει εξαπλωθεί στην ψηφιακή, σας παρακαλώ μην το πείτε. Μπορεί να την γλιτώσουμε. Μέχρι στιγμής)

Οι άνθρωποι αυτοί που έχουν τον νόμο στο τσεπάκι τους και σου τον πετάνε στα μούτρα τις περισσότερες φορές λατρεύουν το περιτύλιγμα και από ουσία μηδέν. Θυμάμαι ένα «νούμερο» από μια δουλειά που έτυχε τυχαία να συναντήσω πριν χρόνια σε μια παραλία. Αφού μου αράδιασε το νομικό πλαίσιο του ζητήματος που το απασχολούσε με αναφορές σε ΦΕΚ, καθέτους και παραγράφους έφυγε αφήνοντας τα κουτάκια του στην παραλία. Προφανώς διότι με το νόμο τάδε, κάθετος τάδε, ΦΕΚ τάδε ο μαλάκας που αφήνει τα σκουπίδια στην παραλία δεν υπόκειται σε κανέναν νόμο. Αν δεν τον πιάσουν. Που ποιος να τον πιάσει. Και δεν είναι ο μόνος. Έχω πολλά παραδείγματα ανθρώπων που λατρεύουν το κομμάτι του νόμου που αναφέρεται στα δικαιώματα τους και ηθελημένα αγνοούν το κομμάτι του νόμου που αναφέρεται στις υποχρεώσεις τους. Που κάπου θα το έχει πάρει το ματάκι τους σκυμμένοι όλοι μέρα πάνω από τις εγκυκλίους στο ίντερνετ.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Πατήθηκε ξαφνικά το κουμπί της αντιπάθειας που έχω για αυτούς όταν διάβασα για το νόμο στην Κίνα που σε υποχρεώνει να επικοινωνείς με τους γονείς σου. Φαντάστηκα λοιπόν (στην απίθανη ελπίζω περίπτωση) ένα τέτοιο νόμο και στην χώρα μας. Και σκέφτηκα μερικούς γνωστούς μου να τον αναλύουν μέχρι την τελευταία παράγραφο, να ψάχνουν τα ψιλά γράμματα, να μιλάνε για ΦΕΚ και παραγράφους. Και τους έχω ικανούς να καταλήξουν να λένε: «Μαμά εγώ σε έπαιρνα τρεις φορές την εβδομάδα τηλέφωνο και ο αδερφός μου μια. Χρόνια τώρα. Σε εμένα λοιπόν πρέπει να γράψεις το οικοπεδάκι σύμφωνα με το νόμο τάδε, παράγραφος τάδε, κάθετος τάδε, ΦΕΚ τάδε». Ναι, ναι τους έχω ικανούς για κάτι τέτοιο αυτούς, πάνω από το νεκροκρέβατο. Νόμος για αυτούς ίσον συμφέρον. Άντε να μπεις στην διαδικασία να τους εξηγήσεις ότι υπάρχουν πράγματα πέρα από τους νόμους. Ότι τα συναισθήματα για τους άλλους δεν χωράνε σε κανένα ΦΕΚ, καμία κάθετο και καμία παράγραφο. Αυτά είναι τα ψιλά γράμματα της ζωής και όχι των νόμων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ