ΚΙΝΗΣΗ

Έκθεση της Μαρίκας Κένιγκ στην Ύδρα

Facebook Twitter
0

Η Μαρίκα Κένιγκ είναι μια Ελληνίδα, πολίτης του κόσμου. Γεννημένη στο Αμβούργο, ζει τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια σε χώρες της Ασίας ενώ τα τελευταία επτά αποκλειστικά στην Ινδία, στην Βομβάη. Βρέθηκε εκεί μετά από πολλές περιπλανήσεις κι όπου αποφάσισε σε ώριμη ηλικία να σπουδάσει ζωγραφική στην «παραδοσιακή» σχολή καλών τεχνών J. J. School of Fine Arts που λειτουργεί ακόμα στην λογική που είχαν οι σχολές καλών τεχνών της Ευρώπης τον 19ο αιώνα, και να αφιερωθεί σ’ αυτήν.

 

 

Κι ενώ από το εργαστήριο της στη Βομβάη αγναντεύει την Αραβική Θάλασσα το μυαλό της τρέχει μακριά στην Ύδρα από όπου κατάγεται και στη Μεσόγειο κι αυτές τις θάλασσες ονειρεύεται και ζωγραφίζει. Έμπνευση της λίγες φωτογραφίες: οικογενειακά πορτραίτα, αγαπημένοι φίλοι, καλοκαιρινά snapshots, αλλά και κάποια γράμματα, τα βιβλία της. Ένας κόσμος, κλεισμένος σε ένα κουτί σε ένα διαμέρισμα στην άλλη άκρη του κόσμου. Τα ελληνικά καλοκαίρια, η Ιαπωνία και η Κορέα όπου έζησε για πολλά χρόνια, η άλλη «πατρίδα» Γερμανία, οι φίλοι και συγγενείς, οι γονείς της που από χρόνια έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Η Μαρίκα είναι  μια Ελληνίδα του «παλιού κόσμου», τότε που ακόμη τα καθορισμένα γεωγραφικά σύνορα είχαν λίγη σημασία….

Η ζωγραφική της, μια  δουλειά είναι ακριβώς ένα σχόλιο πάνω στα όρια.  Στα όρια των καλλιτεχνικών στερεότυπων: πορτραίτα,  φωτογραφίες, αφαιρετικά, κεραμικά, πολλαπλά και στις δυνατότητες αυτών. Αλλά και στα γεωγραφικά και κοινωνικά όρια, δημιουργώντας, ή διαγράφοντας σύνορα. Συγκοινωνούντα δοχεία οι διαφορετικοί κόσμοι της  συναντιούνται, συγχέονται και διαχωρίζονται. Διαφορετικοί πολιτισμοί που εναλλάσσονται, θρησκείες, φιλοσοφίες. Ένα ένα σχόλιο πάνω στην ίδια την ζωγραφική  επαναπροσδιορίζοντας τις δυνατότητες του κλασσικού ζωγραφικού «métier» μέσα στην σύγχρονη καλλιτεχνική αναζήτηση. 

 

Blurring the Boundaries 

Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη - Ύδρα   μέχρι τις 25 Ιουλίου 

 

Αρχείο
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ