Θα κάνουμε πολλά χρόνια να συνέλθουμε

Θα κάνουμε πολλά χρόνια να συνέλθουμε Facebook Twitter
1

Από το capital.gr


 

Το κραχ στην αγορά ακινήτων είναι εδώ! Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται στα αζήτητα και μόνο με μαγική εικόνα μπορούν να συγκριθούν οι πίνακες των αντικειμενικών αξιών του κ.  Στουρνάρα.  Άλλοτε το real estate αποτελούσε  την ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Σήμερα είναι το νεκροταφείο των κόπων ολόκληρων γενεών. Η κυβέρνηση αδυνατεί να δει την αλήθεια, εγκλωβισμένη στον ναρκισσισμό στελεχών της που αρνούνται να παραδεχτούν τα λάθη τους και να δώσουν διεξόδους...

Η υπερβολική φορολόγηση των ακινήτων αποτέλεσε την βασική αιτία για την σημερινή κατάρρευση των τιμών. Ο Έλληνας θεωρούσε πάντοτε το ακίνητο ως ένα ασφαλή επενδυτικό καταφύγιο. Σήμερα το θεωρεί "κακή κληρονομιά" που του επιβαρύνει σημαντικά το βιοτικό του επίπεδο. Ένας ατελείωτος κατάλογος από αυθαίρετους φόρους καθιστά αδύνατον σε πολλές περιπτώσεις να διατηρήσει κανείς ακόμη και την πρώτη του κατοικία.

Το άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού θα μπορούσε να είναι μία σοβαρή διέξοδος, αλλά κι εδώ δεν έχει γίνει δουλειά. Μονάχα κάποιες αποσπασματικές κινήσεις, όπως η αντιγραφή μοντέλων που υπάρχουν στο εξωτερικό για την παροχή άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς που θα θελήσουν να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα. Το πραγματικό πρόβλημα όμως που δεν έχει επιτρέψει στην ελληνική αγορά να έχει μία ανάπτυξη ανάλογη με εκείνη που έχει γνωρίσει στο παρελθόν η αγορά της Ισπανίας είναι το ναρκοπέδιο που συναντούν οι ξένοι επενδυτές, όταν αποφασίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Να μην μείνουμε στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη σε πάρα πολλές περιοχές Κτηματολόγιο (μαζί με την Αλβανία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη). Να μην αναφερθούμε για άλλη μία φορά στο καθεστώς της χρησικτησίας που δίδει μεν αντικείμενο εργασίας σε χιλιάδες δικηγόρους, αλλά απειλεί τον ανυποψίαστο επενδυτή με ατελείωτες δικαστικές διαμάχες. Η έλλειψη κανόνων για το τι επιτρέπεται να κτιστεί και σε ποιό ακριβώς μέρος, είναι μία πραγματική ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον και την αξία των ακινήτων των επενδυτών. Τι έχει γίνει για όλα αυτά; Απολύτως τίποτα. Κι έπειτα από δέκα χρόνια τα ίδια πράγματα θα λέμε...

Η κοινή γνώμη συζητά αν θα ανοίξει τώρα ή αργότερα το θέμα των πλειστηριασμών. Η τρόικα θέλει εδώ και τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει λίγο χρόνο. Λες κι αν γίνουν τώρα οι πλειστηριασμοί θα υπάρξουν αγοραστές ή αν παραταθεί η απαγόρευσή τους θα σταματήσει η κατρακύλα στις τιμές. Το θέμα των πλειστηριασμών αφορά την κοινωνική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται σε αντικειμενική δυσκολία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ακόμη και σε αυτό δεν έγινε και πάλι κάτι, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις που χρήζουν της βοήθειας της Πολιτείας με εκείνες που επιχειρούν να επωφεληθούν της κατάστασης (κάτι σαν τους "τυφλούς" της Καλύμνου). Ούτε και είδαμε πραγματικά μέτρα για το πως θα βοηθηθούν οι ανήμποροι. Αντίθετα, η συζήτηση όλη μετατοπίζεται στο πότε θα γίνουν οι πλειστηριασμοί...

Η κατάσταση είναι δύσκολη και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο με τις αστοχίες διαφόρων κυβερνητικών στελεχών. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι τιμές που έχουν στα κιτάπια τους για τα ακίνητα είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ότι οι τράπεζες έχουν περασμένες στα βιβλία τους πλασματικές τιμές για τα ακίνητα που έχουν χρηματοδοτήσει κι ότι το κραχ είναι γεγονός. Επίσης, ότι δεν πρόκειται να εισπράξουν χρήματα από νέους φόρους στον βαθμό που τα προϋπολόγιζαν και ότι η βασική αιτία για ό,τι έχει συμβεί είναι η δική τους φορομπηχτική πολιτική. Με τα πράγματα να έχουν διαμορφωθεί όπως τώρα, η αγορά ακινήτων θα κάνει πολλά χρόνια να συνέλθει. Στο μεταξύ, ας αναζητήσουμε τις σελίδες των μικρών αγγελιών του 2007. Είναι ήδη ιστορικό ντοκουμέντο  και δείχνει ποια ήταν κάποτε η αξία της περιουσίας των Ελλήνων.

Θανάσης Μαυρίδης

Αρχείο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Πάντως, η φωτογραφία του ακινήτου από τις ΗΠΑ με την επιγραφή ΠΩΛΕΙΤΑΙ, δε ξέρω γιατι βρίσκεται σε τέτοιο άρθρο. Μήπως να έβασε ο δημοσιογράφος κανένα φιλετάκι της Σαντορίνης;Σοβαρά τωρα, το μπάχαλο της κτηματαγοράς το είδα σε όλο του το μεγαλείο πριν μερικά χρόνια, οταν προσπάθησα να αγοράσω ένα μικρό σπίτι στη Χαλκιδική. Από τις υπερβάσεις του εργολάβου από το εγκεκριμένο σχέδιο και τη πολεοδομική άδεια μέχρι το περίεργο της αναγραφής αντικειμενικής αξίας στο συμβόλαιο, ενώ τα ...υπόλοιπα της συμφωνημένης τιμής αγοράς θα τα χειριζόμουν, λέει, σαν ...δάνειο από τη τράπεζα για κόστος για επιδιόρωση. Τέτοιο αλαλούμ, εν γνώσει της εφορίας, γιατί "έτσι δουλεύει η αγορά εδώ!" μου έκοψαν την όρεξη.Ελπίζω ότι κάποτε θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα, όπως δουλεύουν στην αγορά της φωτογραφίας.