Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε 88 ετών

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε 88 ετών Facebook Twitter
0

Σήμερα, 29 Ιουλίου του 2013, ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται 88 ετών. Του ευχόμαστε να ζήσει και να τον έχουμε για χρόνια ακόμη, καθ' ότι Ένας μας έμεινε. Επίσης, να είναι πάντα μαχητικός και δημιουργικός και παρεμβατικός. Κι ας μας στενοχωρεί ενίοτε. Μίκης είναι αυτός! Με μια τέτοια προσφορά μάλιστα στον πολιτισμό και στη δημόσια ζωή του τόπου, ώστε όλες του οι ''ατασθαλίες'' διαγράφονται με μια μονοκονδυλιά, μια κι έξω! Με αφορμή τα γενέθλια του μεγαλύτερου εν ζωή Έλληνα μουσικοσυνθέτη, παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από μία μεγάλη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει σε μένα και στη συνάδελφο Λιάνα Μαλανδρενιώτη για το τεύχος 374 του ιστορικού περιοδικού ΗΧΟΣ (Μάιος 2004). Ήταν τότε που προετοίμαζε τη δισκογραφική έκδοση ενός νέου κύκλου τραγουδιών του σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου με τίτλο ''Ερημιά'' και με ερμηνευτή τον Αντώνη Ρέμο. Μπορώ να πω ότι ακόμη, μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεπεραστεί ο σάλος εκείνης της φαινομενικά ''ανίερης'' συνεργασίας που τελικά δεν οδήγησε πουθενά. Ο κύκλος ''Ερημιά'' έμελλε να κυκλοφορήσει αρκετά χρόνια αργότερα σε ενορχήστρωση Σταύρου Ξαρχάκου και με δύο κλασικούς θεοδωρακικούς ερμηνευτές: Τη Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά. Όπως βλέπουμε όμως στο απόσπασμα εκείνης της συνέντευξης, ο Μίκης, μεταξύ άλλων, υπερασπιζόταν σθεναρά την επιλογή του Ρέμου ως ερμηνευτή των τραγουδιών του:

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε 88 ετών Facebook Twitter

Η ζωή σας συνδέθηκε με κορυφαίες προσωπικότητες διεθνώς, μουσικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, πολιτικούς ηγέτες. Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που δεν ''συναντήσατε'' και νιώθετε ένα είδος κενού;

Δεν το σκέφτηκα, ίσως γιατί στη ζωή μου οι προτεραιότητες ήταν άλλες. Οι συναντήσεις μου με τις διάφορες προσωπικότητες είχαν φυσικά τη σημασία τους, όμως δεν ήταν το παν. Το παν βρισκόταν αλλού. Στα ιστορικά γεγονότα που με γαλούχησαν και στους τόσο σημαντικούς ''ανώνυμους'' που με συντρόφεψαν στις δύσκολες ώρες. Τις προσωπικότητες είναι καλύτερα να τις γνωρίζει κανείς μέσα από τα έργα και τις πράξεις τους. Εκτός φυσικά κι αν έχουν τη ζεστασιά και την αμεσότητα ενός Pablo Neruda ή ενός Fidel Castro. Εκεί σε ξαφνιάζει και σε γοητεύει η φιλική αύρα που εκπέμπουν τόσο σημαντικοί άνθρωποι. Όμως αυτοί οι δύο υπήρξαν εξαιρέσεις. 

 

Γιατί δεν έχουμε άλλες ηχογραφήσεις του συμφωνικού σας έργου που απ' όσο γνωρίζουμε είναι πλουσιότατο;

(...) Βλέπετε, δεν υπάρχει από πουθενά βοήθεια. Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ούτε νότα! Ελληνικά έντυπα: Ούτε λέξη! Με μια λέξη: Χάος! Λες και βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν της Γενέσεως του Σύμπαντος...Να γιατί ονομάζω ''Ερημιά'' το νέο κύκλο τραγουδιών μου σε ποίηση Λευτέρη Παπαδόπουλου, στον οποίο βασικός ερμηνευτής θα είναι ο Αντώνης Ρέμος. Ένας γνωστός - άγνωστος κι αυτός, όπως όλα τα άγνωστα καλά στον τόπο μας, άγνωστος από την άποψη ότι ελάχιστοι υποψιάζονται αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Όμως νομίζω ότι σε κάτι τέτοιες αποκαλύψεις πρέπει να έχω συνηθίσει πια το ελληνικό κοινό. Ερημιά λοιπόν, αν και εγώ ο ίδιος δεν θυμάμαι πια πόσα έργα έχω γράψει (...)

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε 88 ετών Facebook Twitter

 

Πόσο δεκτικός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης στις προτάσεις που του γίνονται για επανεκτελέσεις των τραγουδιών του;

Γιατί να μην είμαι;

 

Και οι αντιδράσεις για τις επανεκτελέσεις τραγουδιών σας από την Αλέξια παλαιότερα, τη Βίκυ Λέανδρος και τώρα τον Ρέμο; Έχουν να κάνουν με συντηρητισμό, πιστεύετε, ή με το ότι οι συγκεκριμένοι ερμηνευτές δεν είναι καθόλου ταυτισμένοι με τις μνήμες που κουβαλάνε τα τραγούδια σας;

Δικαίωμα μου να αποφασίζω και να επιλέγω τους συνεργάτες μου και δικαίωμα του καθενός να κρίνει τις επιλογές μου κι ακόμη να τις κατακρίνει!

 

Πρόσφατα μιλήσατε για συσπείρωση των αριστερών δυνάμεων. Το τραγούδι σήμερα θα μπορούσε να λειτουργήσει για την ανάπτυξη ενός χαμένου αριστερού ιδεώδους;

Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Η Αριστερά που ξέραμε κάποτε δεν υπάρχει πια. Για να συνδεθεί μάλιστα με την ομορφιά της Τέχνης, πρέπει κι αυτή να είναι τόσο καθαρή και ιδανική στοχεύοντας ψηλά και μακριά και όχι να ψάχνει τον εαυτό της όπως τώρα, μεσ' στην αρένα των κομματικών αντιπαραθέσεων, στο μέσον μιας στείρας και αδιέξοδης πολιτικής πραγματικότητας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε 88 ετών Facebook Twitter

Στο βίντεο του post, ο Αντώνης Ρέμος ερμηνεύει τη ''Φαίδρα'' του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του αδερφού του, Γιάννη Θεοδωράκη, από την ομότιτλη κινηματογραφική ταινία του Ζιλ Ντασσέν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ