Στο στόχαστρο των αιγυπτιακών αρχών βρίσκεται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μετά από μια αναφορά που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα στην οποία υποστηρίζει πως ο Ιταλός ερευνητής Tζούλιο Ρετζένι που βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στο Κάιρο, είχε συλληφθεί από την Αστυνομία της Αιγύπτου το βράδυ που εξαφανίστηκε.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ- Σίσι, έχει δηλώσει πως " τα ψέματα και οι καταγγελίες" στον Τύπο και τα social media σχετικά με τον θάνατο του Ρετζένι βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, την περασμένη Πέμπτη, το Reuters επικαλούμενο έξι πηγές σε αστυνομία και υπηρεσίες πληροφοριών είπε πως ο Ρετζένι "συνελήφθη από την Αστυνομία και μετά μεταφέρθηκε σε μια ένωση που διοικείται από την τοπική ασφάλεια την μέρα που εξαφανίστηκε".
Ο Ρετζένι εξαφανίστηκε στις 25 Ιανουαρίου. Το πτώμα του ανακαλύφθηκε -με έντονα σημάδια βασανισμού πάνω- στις 4 Φεβρουαρίου σε έναν απομονωμένο δρόμο που οδηγεί στο Κάιρο. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εξαγριωμένη απέρριψε τους ισχυρισμούς πως οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορεί να εμπλέκονταν στο θάνατό του.
Την Παρασκευή, σύμφωνα με αναφορές που ήρθαν στην επιφάνεια, ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος της Azbakiya, όπου το Reuters υποστηρίζει πως πήγαν αρχικά τον Ρετζένι, κατέθεσε σχετική έκθεση εναντίον του πρακτορείου στο όνομα του επικεφαλής του γραφείου στο Κάιρο Michael Georgy. Στην έκθεση κατηγορεί το Reuters πως δημοσιοποίησε "ψευδή νέα που στοχεύουν στην διατάραξη της δημόσιας τάξης" και "διαδίδει φήμες για να βλάψει την υπόληψη της Αιγύπτου".
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών, που διαχειρίζεται την Αστυνομία, είπε πως η αναφορά του Reuters ήταν "αβάσιμη" και καταδίκασε την κίνηση του πρακτορείου να επικαλεστεί ανώνυμες πηγές, τονίζοντας πως το υπουργείο "διατηρεί κάθε δικαίωμα για νομική δράση ενάντια στους υποστηρικτές τέτοιων φημολογιών και ψευδών ειδήσεων". Βέβαια, μέχρι στιγμής πρακτικά δεν υπάρχει κάποια μήνυση κατά του πρακτορείου, αλλά "απλώς συγκεντρώνονται πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, σύμφωνα με την καταγγελία του αξιωματικού στην Azbakiya" ενώ έγινε γνωστό από τις αρχές πως δεν έχει κληθεί επίσης κανένας από το Reuters για ανάκριση.
Σε περίπτωση που η υπόθεση όμως πάει στα δικαστήρια, στον Georgy μπορεί να επιβληθεί μέχρι κι ένας χρόνος φυλάκισης και πρόστιμο περίπου 2.000 ευρώ, αν καταδικαστεί.
Ο David Crundwell, αντιπρόεδρος του Thomson Reuters δήλωσε σχετικά: "Στηρίζουμε το θέμα που δημοσιεύθηκε στις 21 Απριλίου 2016 σχετικά με την κράτηση του Ιταλού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι. Το δημοσίευμα δεν ανέφερε ποιος ευθύνεται για τον θάνατό του και είναι σύμφωνο με την δέσμευση του Reuters για μια ακριβή και ανεξάρτητη δημοσιογραφία".