Ρέγκλινγκ: Αυτοί είναι οι λόγοι που η Ελλάδα χρειάστηκε και άλλο μνημόνιο

Ρέγκλινγκ: Αυτοί είναι οι λόγοι που η Ελλάδα χρειάστηκε και άλλο μνημόνιο Facebook Twitter
1

Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Serra», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία, ωστόσο επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Υπάρχει καθυστέρηση οκτώ μηνών στην αξιολόγηση του προγράμματος επειδή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση από την ελληνική πλευρά. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διαφορετικές οικονομικές προβλέψεις [για την Ελλάδα] όμως αυτό δεν είναι η αιτία της μεγάλης καθυστέρησης».

Την ίδια στιγμή ωστόσο θέτει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τα τέλη Ιουνίου, απορρίπτοντας παράλληλα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία. Δουλεύουμε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η επανεξέταση» τονίζει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον κ. Ρέγκλινγκ απορρίπτει κάθετα τη θέση της Αθήνας ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν παίξει ρόλο στην παράταση των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας φυσικές τις διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο θεσμών όσον αφορά τα μέτρα που χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να πετύχει τους στόχους της.

Ένα από τα βασικά σημεία τριβής στις διαβουλεύσεις είναι τα εφεδρικά μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητά το ΔΝΤ, με τον κ. Ρέγκλινγκ να κατηγορεί ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση ότι απορρίπτει το πακέτο απλώς επειδή είναι «πεπεισμένη» ότι «οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις» για την πορεία της οικονομίας θα επιβεβαιωθούν.

Σημειώνει δε ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων μόνο στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το πιο δυσοίωνο σενάριο που έχει εκπονήσει το Ταμείο.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα γιατί χρειάστηκε και άλλο Μνημόνιο και τα προγράμματα δεν λειτουργήσαν όπως στην Ισπάνια, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε τρεις λόγους:

Πρώτον: Η θέση των οικονομικών προβλημάτων ήταν πολύ πιο δυσμενής σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.


Δεύτερον: Συνειδητοποιήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ αδύναμη, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα.


Τρίτον: Μετά και τις εκλογές στις αρχές του 2015 υπήρξε διακοπή του προγράμματος και οπισθοχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, κάτι που οδήγησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

Πολιτική / Τζάκρη: Θα κάνω μήνυση εναντίον του Ραγκούση - Η απάντησή του

«Αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη διότι παραδέχθηκε ότι άσκησε bullying εναντίον μου, αποδίδοντας τη συμπεριφορά του στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος» λέει η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM