To πρώτο τεστ μετά το σαρωτικό πολυνομοσχέδιο: Συνεδριάζει σήμερα το Euroworking Group

To πρώτο τεστ μετά το σαρωτικό πολυνομοσχέδιο: Συνεδριάζει σήμερα το Euroworking Group Facebook Twitter
0

Συνεδριάζει σήμερα με τη συμμετοχή του αν. υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη το Euroworking Group , στο οποίο αναμένεται να εξεταστούν οι παράμετροι και οι προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να γίνει η τελική εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών στο αυριανό Eurogroup, από το οποίο η κυβέρνηση περιμένει ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα κινηθούν γύρω από τρεις άξονες για συμφωνία με την Ελλάδα. Οι άξονες αυτοί περιλαμβάνουν σύμφωνα με το Έθνος, επιμήκυνση των λήξεων με την αντικατάσταση από τον ESM ομoλόγων που λήγουν με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας, εξαγορά χρέους από το ΔΝΤ και σταθεροποίηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Σε δεύτερο χρόνο τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των διμερών αλλά και των δανείων του ESM καθώς της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων και η μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό και η καθιέρωση ανώτατου ορίου στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους. Επίσης η αγορά των διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου από αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM, η θέσπιση πλαφόν στις αποπληρωμές προς το EFSF μέχρι το 2050 με ανώτατο όριο επιτοκίου στο 2% και η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων στην Ελλάδα περίπου 8 δισ. ευρώ έως το 2026.

Xρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ζητούμενο σε αυτήν τη φάση είναι να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα για την ελάφρυνση του χρέους με αντικειμενικά κριτήρια που θα δώσει καθαρό και ισχυρό σήμα στις αγορές ότι η οικονομία γυρίζει σελίδα και εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης και ασφάλειας, πράγμα που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές για δανεισμό.

Εκτός αυτών,  στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση μιας δόσης που μπορεί να φτάνει τα 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται «Τα Νέα». Ακόμα, αναμένεται να αρθεί το καθεστώς εξαίρεσης (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την ΕΚΤ και να χρηματοδοτούνται έτσι οι ελληνικές τράπεζες με φθηνό χρήμα. Δάνεια των ελληνικών τραπεζών περίπου 10 δισ. ευρώ αναμένεται στη βάση αυτής της απόφασης να μεταφερθούν άμεσα από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ELA) στην ΕΚΤ. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αφού τα επιτόκια του ELA είναι περίπου 1,5% υψηλότερα. Η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναμένεται να καθυστερήσει, ίσως και μετά την εξόφληση τον Ιούλιο των 2,8 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στην κεντρική τράπεζα. Αβεβαιότητα, ωστόσο, εξακολουθεί να επικρατεί στο θέμα του χρέους, που κανονικά θα έπρεπε να συμπληρώνει την παραπάνω απόφαση, όμως φαίνεται να πηγαίνει για μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017.

Με πληροφορίες από Έθνος, Νέα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM