Ρωσικός αγωγός, συριακή κρίση, αλλά και στρατιωτική συνεργασία απέναντι στις απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα, είναι μερικά από τα θέματα που θα μπουν αύριο στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχει ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Πούτιν Γιούρι Ουσακόφ, η Ρωσία και η Ελλάδα θεωρούν ως σημαντική τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας και θα συνεχίσουν τις εργασίες για τις παραδόσεις πετρελαίου στην Ελλάδα και την Ιταλία μέσω τρίτων χωρών.
«Όπως έχω πει, η ενέργεια διαδραματίζει βασικό ρόλο στο εμπόριο και τις οικονομικές μας σχέσεις και το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη για το πρόγραμμα των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και την Ιταλία μέσω τρίτων χωρών, υπό την έννοια ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα κινείται μέσω της Μαύρης Θάλασσας και στη συνέχεια σε όλη την παράκτια επικράτεια, προφανώς, μέσω της Βουλγαρίας , και μετά της Ελλάδας για να καταλήξει στην Ιταλία », δήλωσε ο Ushakov.
Δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ότι η ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου Rosneft και η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια θα υπογράψουν συμφωνία για την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στην Ελλάδα, ενώ υπενθύμισε ακόμη ότι οι εκπρόσωποι της Gazprom υπέγραψαν μνημόνιο για το έργο με την ελληνική και την ιταλική πλευρά, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους στη Ρώμη. Σημείωσε ωστόσο, ότι η συμφωνία δεν είναι οριστική και απαιτούνται επιπλέον διαπραγματεύσεις με ορισμένα κράτη και κυρίως με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, επισήμανε επίσης, ότι η Ελλάδα βλέπει τη ρωσική ανάμιξη στη Συρία με θετική σκέψη, καθώς, όπως είπε, η πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης μπορεί να εξαλείψει έναν από τους λόγους για την παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη, από την οποία «η Ελλάδα έχει υποφέρει σε μεγάλο βαθμό».
Ο κ. Ουσακόφ αναφέρθηκε όμως και στα ζητήματα της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, που όπως τόνισε, είναι σημαντικά, δεδομένου ότι η Αθήνα απειλείται μονίμως από την Τουρκία και «έχει μόνιμο καθήκον να την αναχαιτίζει».
Υπενθυμίζεται ότι η Καθημερινή σήμερα δημοσιεύει, εν όψει της αυριανής επίσκεψής του Πούτιν, άρθρο του Ρώσου Προέδρου που αναφέρεται στον αγωγό αλλά και στα εμπόδια που βάζει η Κομισιόν στις προσπάθειες για ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
σχόλια