Facebook: Τι νέο φέρνει σχετικά με το ποιοι βλέπουν το περιεχόμενο μας

Facebook: Τι νέο φέρνει σχετικά με το ποιοι βλέπουν το περιεχόμενο μας Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
0

Δοκιμάζει πολλά το τελευταίο διάστημα η ομάδα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κόλπα και μικρο-καινοτομίες, που θα κρατήσουν εντός δικτύου τους χρήστες και κυρίως θα τους δώσουν δυνατότητες σε κενά σημεία του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που μέχρι χθες ίσως και να αγκύλωναν την επικοινωνία τους ή τη διάθεσή τους να εκφραστούν. 

Μία αλλαγή που δοκιμάζεται αυτές τις μέρες σε μερίδα των χρηστών του Facebook είναι η δυνατότητα να κοινοποιούν περιεχόμενο που φαίνεται μόνο στο Newsfeed και όχι στο Timeline τους. 

Τι σημαίνει αυτό; Ως γνωστόν μέχρι σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να δημοσιεύουμε σκέψεις, φωτογραφίες και απόψεις, οι οποίες αναλόγως με τις ρυθμίσεις του προσωπικού μας απορρήτου εμφανίζονται στην κύρια σελίδα μας, στους φίλους που θέλαμε να φτάσει αυτό που ποστάραμε, κάποτε και στο feed του Facebook, τις ενημερώσεις, δηλαδή, που χτυπούσαν κάθε φορά που προχωρούσαμε σε μία δημοσίευση. Και φυσικά στις μηχανές αναζήτησης. 

Με τη νέα δυνατότητα, μπορεί κάποιος να ποστάρει κάτι που του φαίνεται σωστό τη δεδομένη στιγμή που το γράφει, αλλά δεν χρειάζεται να απολογηθεί σβήνοντας το δημοσίευμα μετά.

Πλέον και με όσα δοκιμάζει στην παρούσα φάση το δίκτυο, θα μπορούμε να δημοσιεύουμε περιεχόμενο, το οποίο θα εμφανίζεται μόνο στο Newsfeed και κυρίως όχι στο timeline μας, εφ' όσον το επιλέξουμε. 

Και σε τι εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή; Στο να μπορεί κάποιος αν το επιθυμεί, να κρύψει κάποιο ποστάρισμα από το δικό του timeline, αλλά η ίδια αυτή δημοσίευση να εμφανίζεται στο feed. Συγκεκριμένα, το σκεπτικό είναι στο menu του Facebook και στην ήδη υπάρχουσα ενότητα "your posts", να δίνεται και η επιλογή εμφάνισης της ανάρτησης μόνο στο newsfeed, αλλά όχι στο αρχείο δημοσιεύσεων του timeline. Eμείς θα μπορούμε πάντα να έχουμε πρόσβαση στις δημοσιεύσεις μας από το "Your Posts", όχι όμως και οι άλλοι.

Το σκεπτικό της αλλαγής βασίζεται σε δύο ανάγκες των χρηστών: η πρώτη είναι η ανάγκη της έκφρασης που πολύ συχνά καταπιέζεται από την κριτική. Με τη νέα δυνατότητα, μπορεί κάποιος να ποστάρει κάτι που του φαίνεται σωστό τη δεδομένη στιγμή που το γράφει, αλλά δεν χρειάζεται να απολογηθεί σβήνοντας το δημοσίευμα μετά (σ.σ.: μεταξύ μας, αυτό δεν είναι απαραιτήτως καλό). 

Η δεύτερη ανάγκη αφορά την ιδιωτικότητα και το ψαχούλεμα που εδώ και χρόνια επιτρέπει το δίκτυο στο προφίλ των χρηστών. Οπότε μπορεί κάποιος να ανεβάζει σκέψεις, τραγούδια, φωτογραφίες και ό,τι άλλο, χωρίς να τρέμει ότι θα ρίξει μια ματιά στον λογαριασμό του το μελλοντικό αφεντικό του. 

Ακριβώς, όμως, επειδή ακόμη δεν έχουν φιλτραριστεί οι προεκτάσεις μίας τέτοιας δομικής αλλαγής στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι επικεφαλής του προχωρούν σε δοκιμές μεταξύ χρηστών, παρακολουθώντας και το feedback, τις αντιδράσεις, δηλαδή, αλλά και τα σχόλια που γίνονται για το νέο βήμα. 

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

New York Times: Με απεργία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών απειλούν οι τεχνικοί της εφημερίδας

Διεθνή / New York Times: Με απεργία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών απειλούν οι τεχνικοί της εφημερίδας

Ζητούν υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη ευελιξία στην εξ αποστάσεως εργασία - Γιατί κάποια αιτήματά τους χαρακτηρίζονται παράλογα και ποια είναι η στάση των δημοσιογράφων των New York Times
LIFO NEWSROOM